Gazdaság
orbán viktor  (orbán viktor, tanévnyitó, nemzeti közszolgálati egyetem, )

Két marékkal szórja az uniós pénzt Orbán kedvenc egyeteme, nyomozás indult az ügyben

Baksa Roland
Baksa Roland

újságíró. 2017. 12. 06. 07:00

Korábban a témában:

Kezd egyre kellemetlenebbé válni a helyzet a Patyi András vezette Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára, pedig másfél éve nagy volt az öröm az NKE-n, amelynek kiemelt szerepet szán a kormányzat a felsőoktatásban és a közigazgatási utánpótlás-nevelésben. Két, uniós pénzből finanszírozott, összesen 29 milliárd forintnyi keretösszegű projektet nyert el 2016 tavaszán az egyetem. És most ezek kapcsán került slamasztikába az intézmény.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Igazgatósága nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt – tájékoztatta a 24.hu-t Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki maga tett feljelentést az NKE két projektjénél kibukott furcsaságok, aggályok miatt.

  • Ezek egyike az, amiről a 24.hu számolt be: saját könyvét kiegészítette a volt helyettes államtitkár Boros Anita, majd ezt leadta a másik munkahelyének, az NKE-nek is, az egyetem pedig durván 10 millió forintot fizetett ki rá. Igaz, ezt az eggyel korábbi, ÁROP-os uniós programból finanszírozták.
  • De az erősen vitatható ügyek között sorolta fel Hadházy azt, hogy meglehetősen magas bérleti díjat fizet az EU-pénzből az egyetem azoknak a kormányhivataloknak, amelyeknek a dolgozóit ő ott helyben, a kormányhivatalokban képzi. Az egyik uniós projekt pont a közszolgálati dolgozók fejlesztését célozza, arra kapta a pénzt az NKE.
  • Erről is beszámoltunk korábban, ahogyan arról is, hogy fideszes kötődésű cégeket is gazdagít az EU pénze, és három kutató cég megbízása is meglehetősen nagy átfedést mutat – mégis mindhárman kivehetik a jussukat a pénzesbödönből.
  • A migrációs válság kezelésének elemzésére is osztott uniós pénzt az NKE.

Noha Hadházy a feljelentésében nem hozta szóba, alighanem azért, mert a feljelentés megfogalmazása után került napvilágra, aggályos a volt római nagykövet, volt alkotmánybírósági elnök Paczolay Péter ügye is. A Paczolay által vezetett, az olaszok előtt álló modernkori kihívásokat tanulmányozó kutatóműhelynek is megítélt 80 millió forintnyi uniós pénzt az NKE, aztán miután Paczolay kilépett, az elvileg két évre létrehozott műhelyt kilenc hónap elteltével bezárták.

Arra, hogy az EU is furcsállja a bőkezű pénzosztást, több cikkünkben is rámutattunk, itt és itt.

Tud valami érdekeset? Súgjon!

Van tudomása furcsa, gyanús vagy csak érdekes ügyről a közszolgálati egyetemen? Kérjük, írjon a szerző e-mail címére: roland.baksa@24.hu . Köszönjük.

Noha nem különleges, hogy a NAV nyomozást rendelt el ebben az ügyben, kétség kívül fontos momentum. Hadházy eddig – főként a korrupcióinfó tájékoztatóin ismertetett ügyekben – durván négytucatnyi feljelentést tett, és minden másodikban-harmadikban rendelte el a nyomozást az ügyészség vagy az adóhatóság. A nyomozások közel felét már lezárták azzal, hogy nem történt bűncselekmény, de főként ott, ahol uniós pénz forog kockán, még mindig folyik a nyomozás, azt nem zárta le a hatóság. Hadházy októberben tett feljelentést, most hallgatták meg tanúként, ezzel nagyon az elején jár a folyamat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.