Közélet

Már meg is szűnt a 80 millióval kibélelt kutatóműhely a közszolgálati egyetemen

Nagyon úgy fest, mintha direkt Paczolay Péterre, az Alkotmánybíróság volt elnökére és Magyarország egykori római nagykövetére szabták volna azt a kutatóműhelyt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelynek az intézmény az Európai Unió pénzéből 80 millió forintot ítélt meg. 

Ilyen olvasata (is) van ugyanis annak, hogy az év elején két év időtartamra, tehát elvileg 2018 végéig létrehozott műhely pár héttel az után meg is szűnt, hogy szeptember elején Paczolay lemondott a műhelyvezetői posztjáról.

Az olaszok nyűgjei felett tanakodnak, Orbán kedvenc egyeteme 80 milliót ítélt meg nekik
A kutatóműhelyt pont Magyarország római nagykövete vezette, aki azóta a kormány javaslatára a strasbourgi bíróság bírája lett.

Már a létrehozás körülményei (az olasz állam előtt tornyosuló kihívások elemzésére kapott pénzt az amúgy a magyar kormányzat fejlesztésére szolgáló uniós forrásból a Paczolay vezette kutatóműhely, és akkor hozták létre a csapatot, amikor Paczolay még római nagykövet volt) is arra engedtek következtetni, hogy a most már a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának bírájaként tevékenykedő volt alkotmánybírósági elnök személye főszerepet játszhatott a 80 millió forintos keretösszeggel megtámogatott műhely megalakításában. Ezt a magyarázatot látszik erősíteni az, hogy mint a 24.hu megtudta a kutatóműhely egyik tagjától, a műhely szeptember utolsó napjaiban megszűnt. Így tudja a 168 óra is, az egyetem ahelyett, hogy keresett volna valaki mást a műhely éléről távozott Paczolay helyére, inkább megszüntette azt, írják.

Az még furcsábbá teszi a történetet, hogy beszéltünk a műhely munkájában részt vevő olyan egyetemi oktatóval, aki most, tehát két hónappal a műhely megszüntetése után, tőlünk értesült a fejleményről.

Ráadásul az ügyben szeptember óta több levelet is váltottunk a közszolgálati egyetemmel, az intézmény pedig egy szóval sem említette, hogy véget ért már a műhely munkája.

Szeptember elején olyan kimutatást kaptunk a kiemelt helyzetű hazai egyetemtől, amely szerint durván 7,5 millió forintnyi kiadás merült fel az év elejétől – vagyis nagyon távol voltunk a két évre betervezett 80 milliós határtól. Alighanem idő előtt félbeszakadt a műhely munkája Paczolay távozása után.

Tud valami érdekeset? Írjon nekünk!

Ezeket a furcsa ügyeket találtuk eddig az NKE-n az olasz kihívásokat vizsgáló kutatóműhely mellett:

Tud hasonló, esetleg gyanús vagy csak érdekes ügyről? Hogyan osztják szét az NKE-n az uniós pénzeket? Kérjük, írjon a szerző e-mail címére: roland.baksa@24.hu

Kiemelt képünkön Paczolay Péter látható, amint előadást tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik