Belföld

Elítélték, feketemunkást fogtak a cégében, de visszaegerészte magát egy fontos posztra a fideszes képviselő anyja

Kérdés: Voltaképpen bárki, egy többször súlyos, a hatóságok szerint is törvénysértő cselekményeket elkövető személy, illetve valaki, akinek a tulajdonában és ügyvezetése alatt álló cég lépte át többször a törvényesség határát, lehet tisztségviselő a BKIK-ban?

 

Válasz: A jelenlegi szabályozás mindezt sajnos lehetővé teszi.

Ez a levelezés zajlott köztünk és az egyik legnagyobb befolyással bíró hazai gazdasági érdekképviselet, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs vezetője között.

Történt ugyanis, hogy pár nappal ezelőtt a volt kereskedelmi miniszteri biztos, fideszes parlamenti képviselő, Szatmáry Kristóf anyját, Szatmáry-Jähl Angélát választották a BKIK kereskedelmi tagozatának élére.

Arra a posztra, amelyről pont a BKIK hívta vissza bő két évvel ezelőtt, miután etikai vizsgálatuk arra jutott, szabályzatuk alapján Szatmáry-Jähl Angéla alkalmatlan a kereskedelmi tagozati elnöki poszt és a küldötti pozíció betöltésére, mert évekkel korábban közokirat-hamisításért jogerősen elítélte és próbára bocsátotta a bíróság.

Most tehát szemet hunytak mindazok felett, amelyek miatt két éve eltávolították a posztról. Ehhez ráadásul az alapszabályt sem változtatta meg a BKIK vezetése – válaszolta kérdésünkre a kommunikációs vezető. Azzal magyarázta a történteket, hogy

a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egy alulról szerveződő, demokratikus szervezet, így tagjainak, küldöttjeinek jogukban áll azt választani tagozati elnökükké, akit a legalkalmasabbnak tartanak és a legtöbb voksot kapja.

Márpedig, magyarázta, Szatmáry-Jähl Angéla jelölése szabályos volt, a szavazatok többségét megkapta, így ő tekinthető a kereskedelmi tagozat elnökének. Igaz, nem volt nehéz dolga, mert eleve egyedül indult a tagozati elnöki posztért (és végül 95 százalék szavazott rá).

Zűrös ügyek a közelmúltból

De nem csak a saját etikai vizsgálatára és akkori döntésére hányt fittyet a BKIK. Azóta kiderült, hogy a Szatmáry család egyik cégében, a zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozó Szatmáry Kft.-ben tavaly a hatóságok feketemunkást fogtak, fenn is van ezért a cég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szégyenfalán.

Ebben a cégben akkor Szatmáry-Jähl Angéla résztulajdonos és ügyvezető volt, és most is az. Ugyan állították Szatmáryék, hogy megfizették a rájuk kirótt bírságot, a cég gazdálkodásáról leadott beszámolóban ennek nyomát nem lehet felfedezni. Ugyanez a cég volt az, amelyről idén év elején próbavásárlásainkkal, videófelvételekkel mutattuk meg, hogy sokszor elmulasztotta a nyugtaadást.

Feketemunkás után: a nyugtaadás is elmarad a fideszes kereskedelempolitikus családi cégénél
Többször nem kaptunk nyugtát a Szatmáry család zöldséges üzletében. Ez bevételeltitkolásra ad lehetőséget, amivel az adó egy részét kerülhetik el. A miniszteri biztos ügyvédjén keresztül akarta lebeszélni lapunkat a cikkírásról.

Az ügyészség igazolva látta állításainkat, szerintük is szabálytalankodott a szóban forgó cég, noha az akkor pont kereskedelmi miniszteri biztosi pozícióban is levő, a cégben résztulajdonnal is bíró Szatmáry Kristóf hazugsággal és manipulációval vádolta lapunkat, de kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, inkább menekült előlünk.

A fideszes politikus nem sokkal azután, hogy lebuktattuk a boltjukat, kiszállt a vállalkozásból, maradt benne anyja és testvére.

Beették magukat a BKIK-ba

A BKIK sokáig Szatmáryék felségterülete volt:

  • Szatmáry Kristóf 2008 és 2016 között a BKIK elnöke volt, aztán két és fél éve hangos botrányok közepette lemondani kényszerült. Még annak ellenére is sikerült megbuktatni, hogy ő maga vezette a szervezetnél a választási bizottságot, anyja meg a mandátumvizsgáló bizottság elnöke volt.
  • A BKIK családi biznisszé alakult Szatmáry Kristóf és anyja vezetése alatt – ezt állította Orbán Viktor kormányfő egyik bizalmasa, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
  • Szatmáry Kristóf BKIK-elnökként díjat alapított, amit anyjának és testvérének is átadott.
  • Szatmáry-Jahl Angéla főtitkára volt egy ideig a BKIK-nak, aztán a kereskedelmi tagozat elnöke és küldött is.

Most pedig az erőviszonyok ismét úgy alakultak, hogy a vasárnapi boltzár támogatójaként ismert Szatmáry-Jahl Angéla újra fontos pozíciót szerezhetett a BKIK-ban.

Kiemelt kép: Kallos Bea / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik