Belföld

Megfogták feketemunkással, mégsem fizetett bírságot a fideszes kereskedelempolitikus családi cége

szatmary-kristof(960x640).jpg (Array)
szatmary-kristof(960x640).jpg (Array)

Annak ellenére, hogy előbb feketemunkással fogták meg a hatóságok tavaly, aztán – már idén – nyugtaadás elmaradásával bukott le, nem panaszkodhat a bevallott forgalmára annak a Szatmáry Kristófnak a családi cége, aki a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos volt. (Megbízatása az április 8-i választással megszűnt, most csak országgyűlési képviselő, nem tudni, karrierjét folytatja-e a kereskedelem szabályozási területén.)

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében
Szatmáry Kristóf miniszteri biztos szerint egy pár nappal előbb felvett munkásba botlottak bele az ellenőrök, és csak a könyvelő mulasztott. A családi céget Szatmáry édesanyja vezeti, aki a nagybani piac felügyelőbizottságának elnöke.

Ugyan Szatmáry most már nem tulajdonosa a zöldség-gyümölcs kereskedelmével foglalkozó Szatmáry Kft.-nek, de egészen addig benne volt, amíg meg nem jelentek cikkeink arról, hogy többször nem adnak nyugtát az egyik boltjukban. Maradt a cégben testvére és anyja.

Feketemunkás után: a nyugtaadás is elmarad a fideszes kereskedelempolitikus családi cégénél
Többször nem kaptunk nyugtát a Szatmáry család zöldséges üzletében. Ez bevételeltitkolásra ad lehetőséget, amivel az adó egy részét kerülhetik el. A miniszteri biztos ügyvédjén keresztül akarta lebeszélni lapunkat a cikkírásról.
Videofelvételekkel bizonyítjuk, hogy nem adnak nyugtát a fideszes kereskedelempolitikus cégénél
Szatmáry Kristóf szerint szemenszedett hazugság és rágalom az az állításunk, hogy többször nem kaptunk nyugtát az üzletükben. Rejtett kamerás felvételekkel igazoljuk, hogy nem az.

Tavaly tudták növelni a bevallott forgalmukat, közel 190 millió forintra ugrott az árbevétel az előző évi 160 millióról – derül ki a friss céges beszámolóból. Ezzel pedig újra megközelítették a hagyományos teljesítményüket: az azt megelőző években 200-225 millió forint között teljesítettek.

A hatóságok felé leadott kimutatásban szerény, 1,7 millió forintos nyereséget szerepeltetnek.

Van más érdekesség is. Egyrészt az, hogy úgy tűnik, egyetlen fillérre sem büntették meg a hatóságok a céget azért, mert feketefoglalkoztatáson kapták tavaly. Noha erről jogerős határozat is van, a cég a kiegészítő mellékletében – az adózás előtti eredményt módosító tételek között – jogerős bírságként 0 forintot tüntet fel. Év eleji cikkünkben Szatmáry ugyanakkora azt állította, megfizették a bírságot, igaz, arra nem tért ki, mennyi volt annak összege.

A másik, hogy pont a feketemunkás dolgoztatásánál a könyvelőre kente a felelősséget Szatmáry Kristóf, de nem szakította meg vele a kapcsolatot, ugyanaz a könyvelő iroda készítette a mostani céges beszámolót is.

Harmadrészt, még így sem minden konzisztens a feltöltött dokumentumokban. A tavaly beadott, tehát 2016-ra vonatkozó beszámolóban még azt mutatják, hogy 8 főt foglalkoztattak akkor, a mostaniban ugyanarra az évre már csak 7 fő van beírva. Akik egyébként a bevallás szerint a minimálbér körüli bérre vannak bejelentve – tavaly például átlagosan havi bruttó 140 ezer forintra jön ki a keresetük, ami bő 10 ezer forinttal haladja csak meg az akkori minimálbért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik