Belföld

Dráma Halásztelken: kilakoltattak egy kétgyermekes családot

Éveken át húzódó jogi procedúra után szerda reggel rendőri jelenlét mellett kilakoltattak egy jelzáloghitel miatt fizetésképtelenné vált négytagú családot Halásztelken.

A bajba került adósok – egy kétgyerekes középkorú házaspár tagjai – közül csak az édesanya volt otthon, amikor az ügyben eljáró önálló bírósági végrehajtó becsengetett, hogy intézkedjen az ingatan kiürítéséről. Az asszony férje, aki lakatos, éppen dolgozott, a 13 és 15 éves gyerekek pedig iskolában voltak.

Habár a végrehajtó értesítette a családot a kilakoltatásról, az adósok nem készültek fel arra, hogy kiköltözzenek, még a személyes holmijukat sem pakolták össze. Az asszony a 24.hu-nak azt mondta, haladékot remélt, ugyanis szerinte nem értesítették őt időben arról, hogy el kell hagyniuk a lakást. Mint mondta, augusztus közepén kaptak levelet arról, hogy szeptember 5-én utcára teszik őket. Szerinte ez nem elég idő a költözéshez.

Találtunk egy albérletet, de oda leghamarabb szeptember végén tudunk beköltözni, mert még felújítják.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ugyanakkor nem mellékes tényező, hogy az ingatlant már 2016 márciusában elárverezték a nem fizetett adósság miatt indult végrehajtási eljárásban. A családnak mindeddig a kilakoltatási moratórium, a folyamatban lévő, ám néhány hónapja lezárult jogi eljárások, valamint az ítélkezési szünet miatt nem kellett kiköltöznie.

Mivel nem csomagolták össze ingóságaikat, a végrehajtó felajánlotta, 30 napot biztosít arra, hogy a bútorokat és a személyes tárgyaikat elszállíthassák. Ebbe az adósok és az ingatlan új tulajdonosa is beleegyezett. A házba viszont már nem mehet vissza a család. Szerda reggel ezért néhány órát adott a végrehajtó arra, hogy az asszony a legszükségesebb holmikat összecsomagolja férje és gyermekei számára.

Az asszony elkeseredetten pakolta meg családi autójukat ruhákkal, személyes tárgyakkal és játékokkal. A kocsiban két kiskutya is helyet kapott.

Eközben hatósági jegyzőkönyv készült mindenről, rögzítették a közüzemi órák állását, és lecserélték a zárakat is.

Fotó: Marjai János/24.hu

Az asszony kérdésünkre elmondta, hogy szükségmegoldásként egyelőre rokonoknál fognak lakni a következő néhány hétben. Majd a már említett albérletbe költöznek.

A család egyébként októberig szeretett volna haladékot kapni, ezt az új tulajdonostól is kérték. Ám a házat ingatlanárverésen megvásároló vevő elmondta, az elmúlt két és fél évben úgy tapasztalta, hogy időhúzás zajlik az ügyben. A saját igazát – szintén jogosan – kereső új tulajdonos álláspontja szerint nem kizárt, hogy a novemberben életbe lépő kilakoltatási moratóriumig húzná az időt a család, ezért nem engedett a kérésnek.

Az eddig a 100 négyzetméteres sorházban lakó család kálváriája 2004-ben kezdődött, amikor 11 millió forint jelzáloghitelt vettek fel, aminek a 125 ezer forintos törlesztőrészleteit csak eleinte tudták fizetni. Mivel a terheket nem bírták, könnyítést kértek a banktól, és meg is kapták. Csaknem egy évig havonta 80 ezer forintot kellett törleszteniük, majd a részletek különbözetét – körülbelül 500 ezer forintot – egyben kellett megfizetni.

A hitelező viszont ezután új feltételeket szabott, és 180 ezer forintos havi törlesztőrészletet határozott meg. 

Fotó: Marjai János/24.hu

Ezt, bár nagyon nehezen tudták kigazdálkodni, hét éven át, 2011-ig fizették, majd ismét megkeresték a bankot, a többi között a várható futamidőről érdeklődve. Ám – állításuk szerint –  ezt az alapvető kérdést sem tudták tisztázni a hitelezővel, ezért előbb ügyvédhez, majd a bírósághoz fordultak.

Az eljárás során kiderült, hogy a család a felvett 11 millió forintból majdnem 10 milliót visszafizetett, ám ezután még további csaknem 17 millió forintot követelnek tőlük. Szerintük jogtalanul.

Noha az ügyben indult pereskedés éveken át zajlott, a végrehajtás is elindult a család ellen, a fizetésükből folyamatosan vonta a végrehajtó az adósságot, és az ingatlant is elárverezte. Igaz, ekkor a bíróság felfüggesztette a végrehajtást, ami csak idén májusban indulhatott újra, amikor a bíróság jogerősen is a hitelező pénzintézetnek adott igazat.

Bár a család a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel, ez már nem halasztó hatályú rájuk nézve, így a végrehajtó jogszerűen lakoltathatta ki őket.

A kilakoltatások száma három év alatt meghaladta a nyolcezret

Az idén eddig nyilvánosságra került adatok szerint majdnem 1400 családot tettek utcára május óta, ugyanakkor 2016-ban és 2017-ben rekordot döntött a kilakoltatások száma. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása alapján tavaly és tavalyelőtt majdnem 7 ezer kilakoltatás történt. 2017-ben több mint 3600 családot tettek utcára, egy évvel korábban pedig 3100-at. Tehát az idei számmal együtt az elmúlt három évben több mint 8 ezer lakáskiürítés történt. Ez nagyon magas szám, 2012-ben egész évben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően. Ez a szám 2013-ban 550-re csökkent, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik