Belföld

Webes tolvajok ellen, webes védelem kell! (X)

„Egyik kollégám „utazott” a hétvégén. Kapott egy SMS-t a bankjától, miszerint repülőjegyet szeretett volna vásárolni a hitelkártyájával. Azonnal hívta a bankot, ahol kiderült, hogy egy afrikai országban kérték a vásárlást. Az volt a szerencséje, hogy nem volt annyi fedezet a kártyáján. A banki adatokat ismeretlen tettesek feltörték, és több ügyfél számla- és kártyaszámát megszerezték.”

Szinte mindenki számára ismerősek az ilyen, és az ehhez hasonló történetek. Az internet korában a személyes adatainkat egyre nehezebb megvédeni a tolvajoktól. Nagyon körültekintőnek kell lennünk, amikor információt szolgáltatunk, miközben a másik oldalon ott van az internet nyújtotta kényelem, amire pedig nagyon vágyunk.

Mennyivel egyszerűbb interneten utalni a számláinkat, sárgacsekkes postai sorban állás helyett. Mennyivel egyszerűbb bevásárolni, vagy egy utazást leszervezni. Nincs várakozás, nincs idegeskedés, csak néhány kattintás.

Képeket, videókat, személyes dokumentumokat, mindent számítógépen tárolunk. Szinte az egész életünk rajta van. Fontos tehát, hogy nagy odafigyeléssel kezeljük a jelszavainkat, és az adataink védelmét.

Nekem heti szinten küldenek az egyik nagy telekommunikációs cég nevében egy ismeretlen e-mail címről a fizetésre felszólító számláit, hetente kétszer nyerek 3 milliárdot a lottón, havonta háromszor öröklök 5 millió dollárt, és havi szinten legalább 10 bank állítja, hogy visszaéltek a jelszavammal, ezért azt azonnal meg kell változtatnom.

Ugye ez is ismerős? Nagyon sokszor próbálnak átverni bennünket, hiszen nagyon jövedelmező terep a számítógépes bűnözés. Igazi célcsoportja nincs ezeknek a bűnözőknek, hiszen minden olyan lehetőségre lecsapnak, ahol kicsit gyengébb a védelem.

1 hónapja történt édesapámmal, hogy felhívták Őt, hogy az egyik nagy telekommunikációs cég megbízásából keresik, és a számlájának egyeztetése miatt szükségük lenne a bankkártya adataira, így többek között a kártya hátoldalán lévő háromjegyű kódra. Édesapám idős ember, neki a bankkártya csak arra kell, hogy pénzt vegyen fel, és semmi másra, ezért nem is gondolta, hogy ezek az adatok netes vásárlásra is alkalmasak. Gyanútlanul megadta az adatokat. Később hívták a banktól, és tájékoztatták, hogy a kártyáját letiltották két gyanús tranzakció miatt, ugyanis 2x 15.000,- Ft-ot emeltek le róla. Apukám is megerősítette, hogy nem Ő volt, és egyetértett a letiltással. Új kártyát kapott.

Ezek a példák nem arra szolgálnak, hogy elriasszuk az embereket az internet használatától, hanem arra, hogy ismerjük meg a leggyakrabban előforduló támadásokat.

Kb. két éve történt, hogy amikor szerettem volna elindítani a céges laptopomat, bekapcsoláskor „tiltott oldalak látogatása miatt zárolt” üzenet jelent egy fényképpel, rendőrség értesítve felirattal. Azt írta, hogy abban az esetben, ha egy adott bankszámlára átutalok 100 eurót, akkor 3 napon belül feloldják a zárolást. A történtekről értesítettem IT-s kollégánkat, aki a segítségemre volt

Mégis hogyan tudunk védekezni?

  • Válassz erős, nehezen kitalálható jelszavakat és legalább havonta változtasd meg őket
  • Használj vírusirtót és tűzfalat a gépeden.
  • Ne nyiss meg gyanús weboldalakat! Ha mégis ilyen oldalra keverednél, ne tölts le ismeretlen fájlokat, mert ezek megfertőzhetik a teljes operációs rendszeredet.
  • Ne nyisd meg az ismeretlen, gyanús felhasználóktól és címekről érkező e-maileket
  • Ne add ki a jelszavaidat.
  • Ne tölts le ismeretlen programokat, az ismert programokat pedig a hivatalos weboldalukról szerezd be.
  • Figyelj arra, hogy az operációs rendszeredre mindig telepítsd a legújabb frissítéseket.
  • A bankkártyánk adatait csak akkor add meg, ha ellenőrizted az oldal biztonságát.
  • Soha ne küldj személyes adatokat mailben.
  • Tedd biztonságosabbá Facebook fiókodat, belépéskor használj kétfaktoros hitelesítést.
  • Nézd át, milyen külső alkalmazások férnek hozzá a profilodhoz! Ha találsz köztük olyat, amit nem használsz rendszeresen, mindenképp távolítsd el, hiszen ezek az appok akár veszélyesek is lehetnek.
  • Kerüld az idegeneket a közösségi oldalakon.

Kössünk biztosítást!

Az online bűnözés ellen biztonságtudatosságunk növelésével jól tudunk védekezni, de egy dologról fontos, hogy ne feledkezzünk el:bármennyire is vigyázunk, a hackerek ügyesebbek nálunk, így nem árt, ha arra az esetre is van megoldásunk, ha tényleg mégis megtörténik a baj. A Genertel új, lakásbiztosítás mellé köthető webes védelem kiegészítő biztosítására mindenkinek szüksége lehet, aki .
Az új kiegészítő biztosítással többek között telefonos IT távsegítséget, illetve adatlopás, online fizetési csalás, hekkertámadás vagy éppen internetes zaklatás esetén jogi támogatást, valamint egyes esetekben biztosítási kártérítést is igénybe vehetünk.  Ismerd meg a Genertel Webes védelem csomagjait!

Az új kiegészítő biztosítás négy területre terjed ki:

  • Bankkártyás visszaélés: Biztosítási szolgáltatás vehető igénybe bank- és hitelkártyával, valamint személyes internetes hozzáférési adatokkal való visszaélés esetén
  • Távsegítségnyújtás: A Genertel ügyfelei számára elérhető IT távsegítség többek között az operációs rendszer biztonságos telepítésére, WIFI/e-mail fiók és okos eszközök beállítására, szoftverek telepítésére terjed ki, segítséget nyújt egy vírustámadás esetén.  Valamint a Genertel segítséget nyújt informatikai hardver eszközök meghibásodásának, problémáinak azonosításában, azonnali elhárításában, tényleges meghibásodás esetén pedig intézkedik a javítás érdekében, felveszi a kapcsolatot a javítást végző szervizzel.
  • Adat helyreállítás: A választható adat helyreállítási szolgáltatás szoftver meghibásodásából eredő károk; vírusok vagy más kártékony szoftver által okozott károk esetén az elveszett adatok visszanyerésében nyújt segítséget.
  • Jogvédelem: Lehetőség van továbbá jogvédelmi szolgáltatást választani, ami akkor nyújt jogi segítséget, ha sérül az online térben ügyfelünk érdeke: azaz információs bűncselekmény áldozata lesz, személyiségi jogai sérülnek, vagy webes úton kötött szerződéssel kapcsolatosan van jogi vitája.

 

A webes védelem kiegészítő biztosításról bővebb információt a Genertel Biztosító blogján találsz, amit itt érhetsz el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik