Belföld

Rogán körének zsebébe is pénzt dugdos a Rogánhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség

Ismét a Rogán Antal köréhez tartozó MobilSign Kft.-t választotta egyik alválalkozójának az a cég, ami a Rogán Antal portfóliójába tartozó szervezettől nyert el egy 1,9 milliárdos megbízást. A MobilSign tavaly 25 milliót fizetett a miniszternek találmányhasznosítási díj címén.

Szálláskezelő rendszert fejleszt a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) a Sagemkom Magyarország Kft. 1,9 milliárd forintért. Egyik alvállalkozója pedig az a MobilSign Kft. lesz, amely cég Rogán Antal digitális aláírás szabadalmát is kezeli — derül ki az Európai Unió Lapjában megjelent hirdetményből. Eszerint a MTÜ egy olyan online hálózatot szeretne létrehozni, ami hatósági és statisztikai adatokat szolgáltat a szálláshelyekről.

Korábban felmerült, hogy az online kassza-rendszert kiterjesztik a turizmusra is, a szigorítás elől pedig az airbnb-sek sem menekülhetnének, mert az összes turisztikai szálláshelyadónak összeköttetésben kellene lennie a NAV-val. Kérdésünkre azonban az MTÜ közölte, hogy nem az online kasszák irányába indulnak, hanem 2019. januárban elindítják a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ nevű, felhőalapú szolgáltatást biztosító informatikai rendszert, amire statisztikai adataikat tölthetik majd fel a szálláshely-szolgáltatók. A szoftver bevezetésével az MTÜ minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik majd, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és ez az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul.

Képünk illusztráció
Fotó: Science Photol Library / AFP

De hogy jön ide Rogán Antal?

A Magyar Turisztikai Ügynökség létrehozása Rogán Antal ötlete volt 2016-ban, ez év februárjában a miniszter egy zártkörű rendezvényen ismertette az állami turizmusipar újraszervezésének koncepcióját. Az eseményre több nagy szakmai szervezetet sem hívtak meg, de jelen volt a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és a kormányközeli kommunikációban aktív Andy Vajna is. Az, amit eddig csak sejteni lehetett az itt-ott megírt információkból, idén májusra hivatalosan is manifesztálódott: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy interjúban jelentette be, hogy az új Orbán-kormányban a turizmus a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá, tehát Rogán Antal portfóliójába kerül.

Azóta az is kiderült, hogy a miniszter felesége, Rogán-Gaál Cecília is megfordult az ügynökség közelében. Az MTÜ nem csak az idegenforgalomban aktív: idén alájuk csatornázták a magyar divatipart is, a Divatipari Marketing Igazgatóságának vezetését pedig  Orbán Ráhel barátnőjére, Bata-Jakab Zsófiára bízták. A hatalomátvételt szintén egy exkluzív, zárt körű eseményen prezentálták, amin több NER-közeli szereplő mellett Rogán felesége is tiszteletét tette.

A MobilSign Kft. Rogán Antal találmányával híresült el 2016-ban, ekkor derült ki, hogy a miniszter közös, elektronikus aláírási szabadalmat jegyez a vállalkozás két akkori tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával. A miniszter legújabb vagyonnyilatkozatában pedig már ott van az a 25 millió forint, amit a MobilSigntól kapott találmányhasznosítási díj címén.

A Sagemkom és a MobilSign nem először dolgoznak együtt állami pénzes megbízáson: tavaly az informatikai vállakozás Rogánhoz köthető céget választotta alvállalkozói közé abban a 3,9 milliárd forintos projektben, amelyben az étel- és italautomatákba telepítettek felügyeleti egységeket.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Rogán Antal feltalálótársai után nyomoz az OLAF és már a NAV is
A miniszter 25 milliós fizetéskiegészítést köszönhet a digitális találmányának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik