Közélet

Népszava: Rogán zárt körben tárgyalt a Balatonról

2016-ban Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter zárt körű tárgyalást folytatott a „balatoni erős emberekkel” a tóról – írja a Népszava. A lap forrásai szerint a régióból kevés politikus volt jelen, ott volt viszont Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya, akinek állítólag nagy szava van a Balatonnal kapcsolatos döntésekben.

Állítólag a megbeszélésen részt vett Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, aki Orbán Ráhellel együtt a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadója, de a lap szerint kettejüknek nagyobb szerepe van, mint egyszerű tanácsadás. Csapodynak politikai titulust is ajánlottak, állítja a Népszava, ám ő azt visszautasította, mondván szeretne a szakmájában maradni. Részt vett ugyanakkor a hétvégén megrendezett kötcsei pikniken.

Így vált a NER játszóterévé a Balaton
A kormány inkább csak szavakkal védi a Balatont, miközben őrült tempóban vesznek el a vízből és a vízpartból kormányközeli és eddig ismeretlen vállalkozók.

A cikk szerint Hoffmann Henrik siófoki szállodás is jó kapcsolatot ápol a Fidesz-vezetőkkel, 2011-ben például a Hotel Azúrban tartott kihelyezett kormányülésen nála aludt a teljes pártvezetés. De jók a nexusai Fodor Jánosnak is, aki a siófoki kézilabdaklub tulajdonosa, ennek lehet köszönhető az új sportcsarnok is. Ezt a Népszava forrása szerint eredetileg taopénzből akarták felhúzni, de nem lett elég a pénz és hosszú időre leállt az építkezés, mígnem az állam kisegítette a klubot 2 milliárd forinttal. Fodor állandó vendég a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholyában is.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a cikk megjelenése után szerda délelőtt közleményt adott ki, amelyben azt írták:

A Népszava ma megjelent, Balaton-parti baráti láncolat című cikkében leírtak nem igazak, semmilyen – a cikkükben leírt – találkozó nem volt. A megjelent írás kapcsán helyreigazítást és bocsánatkérést várunk a Népszavától.

Frissítés:

A sonline.hu-nak még 2016 februárjában nyilatkozott Csapody Balázs a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa. A lapnak elmondta,

ő is meghívást kapott arra a szűk körű háttérbeszélgetésre, melyen Rogán Antal miniszter tájékoztatta az ágazat legfontosabb szereplőit a turizmus központi irányításának tervéről.

Rogán a tájékoztatón azt mondta a vs.hu beszámolója szerint: államosításról nincs szó, az új állami cég az irányokat szabná meg és a fejlesztéseket hangolná össze. Úgy vélte, nincs értelme „Magyarország brandet” építeni, lesz viszont külön Budapest, Balaton, Tokaj brand.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik