Belföld

Index: Nem stimmelnek az igazolt sportolók számai

Április elején számoltunk be arról, hogy 522 milliárd forint társaságiadó-bevétel (tao) ment az állam helyett a sportszövetségek és a klubok kasszájába 2011 óta. A látványcsapatsportok közül csak a labdarúgás 228 milliárd forinthoz jutott Orbán Viktor kormányzása alatt a taoból. A miniszterelnök házi csapatának, a Felcsútnak minden korábbinál jobb éve volt tavaly: 3,6 milliárd forintot szedett be vállalkozásoktól.

Őrült összeg, 522 milliárd forint ment Orbán szívügyére
Ennyivel támogatták a látványsportokat a nyereséges vállalkozások társasági adójukból.

Most az Index ír arról, hogy kormány hirdetései, amelyekben a taoprogram sikerét mutatják be, hamis számokon alapulhatnak. A kormány szerint látványos növekedés történt a társasági adóból támogatható hat sportág (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, vízilabda) igazolt sportolóinak számában.

A hirdetésben komoly probléma, hogy nem közli az adatok forrását és pontos idejét, mivel egyazon év vonatkozásában is jelentősen eltérő hivatalos számok léteznek, illetve az igazolások évenként szükséges megújítása miatt egy éven beül is igen eltérő számokat kaphatunk az adatlekérés időpontjától függően.

A kormány szerint 2017-ben közel negyedmillió igazolt focista volt Magyarországon, az Index szerint viszont ez egyszerűen nem igaz.

A kormány ugyanis belevette az igazolt sportolók közé azokat a 4-14 éves gyerekeket is, akik az oktatási intézményeknek szervezett Bozsik-program résztvevői. Ugyanakkor ők valójában nem igazolt játékosok,

mivel nincs igazolásuk, nem játszanak egyesületekben. Így versenyengedélyük sincs, nem vehetnek részt az igazolt sportolóknak rendezett versenyeken.

További különbség, hogy az igazolt sportoló felkészítését a klubjánál vagy egyesületénél dolgozó szakképzett edző irányítja, edzések keretében. Az intézményi program résztvevői viszont ideális esetben heti kétszer vesznek részt egy játékos, óvodai vagy iskolai foglalkozáson, amit egy 30 órás, háromnapos továbbképzést elvégzett pedagógus vezet.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik