Belföld

Kezdjetek el élni!

Mindenki menjen el szavazni! Mindenképp. Elmondjuk, miért.

Az elmúlt hetekben sokan, sokféleképpen elmondták már, hogy április 8-án el kell menni szavazni. Vicces agitáló filmet forgatott a témában a Comedy Central, bevetette hírességeit az RTL Klub, összeállt az ügy érdekében egy képpé a velünk szomszédos szerkesztőség és mi is csináltunk egy videót, meg hagyományos részvételre ösztönző kampány is zajlik az oldalainkon már egy ideje. Most megpróbáljuk  észérvekkel elmondani, miért is tartjuk rendkívül fontosnak, hogy minél többen éljenek a jogaikkal és részt vegyenek az országgyűlési választásokon.

Kérdezz, felelek.

Miért menjek el szavazni?

Mert nem csak elemi jogunk, de szerintünk kötelességünk is, hogy beleszóljunk az országos közügyekbe, márpedig a Magyarországon érvényes jogrend szerint erre a négyévente megrendezett országgyűlési választáson van lehetőségünk.

Ha nem megyünk el, akkor is beleszólunk, nem?

Nem. A helyzet az, hogy Magyarországon képviseleti demokrácia van, azzal tudunk beleszólni, ha pártokat és egyéni jelölteket bízunk meg, hogy képviseljék az érdekeinket. Ha otthon maradunk, azzal annak az esélyét növeljük, hogy mások döntenek helyettünk. Továbbá úgy dühönghetünk majd négy évig minden olyan helyzetben, amit politikusok okoznak és nekünk nem tetszik, hogy még csak azt sem mondhatjuk, hogy mindent megtettünk.

Sokan mondják, hogy a Fidesz teljesen igazságtalanul alakította át a választási rendszert. Ha ez igaz, és ez az egész csalás, akkor minek legitimáljam azzal, hogy részt veszek benne? Ha ellenzéki pártot vagy jelöltet támogatnánk, úgy sincs esélyünk, ha meg a kormánypárti jelölteket, akkor meg már úgyis eldőlt minden.

A Fidesz a választási törvény saját érdekei szerint való átszabásával tényleg olyan rendszert alakított ki, amely korábban sosem látott módon kedvezővé tette számára a versenyfeltételeket. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a verseny eldőlt. Hogy mást ne mondjunk, az előzetes várakozásokkal szögesen ellenkező eredmény született nemrég Hódmezővásárhelyen, ahogy a ciklus során mindhárom időközi parlamenti választást is ellenzéki jelölt nyerte. Bárkit is támogatunk, gondoljunk arra, hogy nincsenek előre lejátszott meccsek, a jelenleg rendelkezésre álló számok is ezt mutatják. Továbbá, ha az ellenzéki pártok és független képviselők úgy döntöttek, hogy elindulnak a választáson, márpedig elindulnak, akkor, lássuk be, nehéz bárkinek is azzal érvelni, hogy maga a választás nem fair.

De a politikusok mindig a fejünk fölött döntenek mindenről, az átlagember semmit nem tud befolyásolni!

Nem igaz, hogy semmit nem tudunk befolyásolni. A magyar parlamentben 199 képviselő ül, ebből 106-ot egyéni választókerületben választanak meg. Hacsak nem a határon túl élő magyar állampolgárok vagyunk, van magyarországi lakcímünk, akkor ennek a 106 körzetnek az egyikében élünk. Nagyon is beleszólhatunk, hogy annak a körzetnek a székében ki üljön. A legutóbbi választáson volt olyan választókerület, amelyben néhány tucat szavazaton múlt az egyéni mandátum sorsa. Általában van ilyen.

Ez a 199 ember dönt például minden évben az ország teljes költségvetéséről, arról a rengeteg pénzről, amiből mindent finanszírozunk, mi együtt, a kórházaktól a nyugdíjakon át az autópályák és a stadionok építéséig.

Ez tavaly mintegy 19 000 milliárd forint volt. Könnyen belátható, hogy nagyon nem mindegy, ki és hogyan dönt ennek a temérdek pénznek a felhasználásáról. Közvetve ugyan, de ha nem teszik, nemet mondhatunk például arra, hogy 522 milliárd forintot áldozzanak tao-pénzekből sporttámogatásra vagy külön 3,5 milliárdot egyetlen új stadionra egy olyan településen, ahol nincs is focicsapat. Vagy támogathatjuk azt a képviselőt is, aki ezt az irányt folytatná. Az mindenesetre biztos, hogy a szavazatunkkal ezeket a folyamatokat befolyásolhatjuk.

Úgyis lopnak, de az összes!

Még ha így is lenne, akkor is, pont a parlamentben választják meg például a köztársasági elnök javaslatára az ügyészség vezetőjét, azt, aki őrködik afölött, hogy aki lop, főleg közpénzt, az az igazságszolgáltatás elé kerüljön.

Amúgy sem értem, mi ez a rengeteg párt, tele vannak kamusokkal, nem?

Megint csak a választási rendszer átalakítása okán valóban lesz egy csomó olyan formáció a szavazólapon, amely érezhetően homályos okokból jött létre, leginkább talán azért, hogy felvegye az ezért járó állami támogatást, meg kicsit megnehezítse a döntést. A helyzet azonban nem olyan bonyolult: az étlapról sem szoktunk olyan ételt választani, amiről fogalmunk sincs, hogy micsoda. Itt is ez a helyzet: válasszunk azok közül, amelyek ismerősnek tűnnek, ha meg valamelyik formáció felkelti az érdeklődésünket, de korábban nem ismertük, akkor nézzünk utána, mit is gondolnak a világról. Szerencsére az internet segít. A szavazólapon ez a lista lesz látható. Azt nagyon fontosnak gondoljuk, hogy valódi tevékenységet nem végző pártokra lehetőleg minél kevesebb szavazat érkezzen.

Ok, de akkor kire szavazzak?

Hát, azt nem mi fogjuk eldönteni senki helyett.

De segítünk. Eleve komoly esély van rá, hogy ezt valójában már sokan tudjuk is. Ha nem, akkor két lehetőség van. Ha a választó elégedett a jelenlegi kormánypártok munkájával, akkor valószínű, hogy mind a pártlistán, mind pedig az egyéni jelöltek közül a Fidesz-KDNP emberét fogja bejelölni. Ha nem elégedett, úgy érzi, hogy nem szeretne tovább olyan rendszerben élni, ami például nem úgy tekint a magyar adófizetők vagy az Európai Unió pénzére, ahogy az a kontinens legtöbb országában általában szokásos, netán amelynek közpénzből élő vezetői indokolatlanul nagy házakban élnek vagy indokolatlanul rongyrázó módon vadászgatnak, esetleg egyszerűen csak összevissza handabandáznak, ahelyett, hogy az általuk képviseltek kérdéseire válaszoljanak, akkor viszont a következőt javasoljuk.

A pártlistán egyszerűen szavazzon mindenki arra a pártra, amelyik az értékrendje, eddigi tevékenysége vagy ígéretei alapján a legszimpatikusabb.

Mindenki tegye annak a pártnak a neve mellé az x-et, amelyiknek a listavezetőjét a legszívesebben látná miniszterelnöknek.

Ami az egyéni jelölteket illeti, ott két stratégiát lehet követni: az egyik, hogy nézzük az embert a szavazólapon, és azt a jelöltet támogatjuk, akit a legjobban el tudunk képzelni a saját lakóhelyünk képviselőjeként. Az egyéni jelöltek, ha kisebb mértékben is, mint egy önkormányzati képviselő, de mégiscsak a saját választókörzetük szavazóit képviselik az Országgyűlésben, megvan a lehetőségük, hogy helyi indíttatású ügyeket is képviseljenek, illetve az országos ügyek kezelése során helyi szempontokat is érvényesíteni tudjanak. A másik lehetőség szerintünk a taktikázás: a választó megkísérli kitalálni, ki a legesélyesebb jelölt az adott körzetben, és arra teszi a voksát.

A lényeg, hogy menjünk el és döntsünk! A lényeg, hogy:

Kezdjetek el élni! A jogaitokkal.

Kiemelt kép: Beliczay László / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik