Belföld

Ünnepelték az új polgármestert: letette az esküt Márki-Zay Péter

Hatalmas taps közepette vonult be Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi Városháza dísztermébe, hogy letegye a polgármesteri esküt. A termet zsúfolásig töltötték a helyiek. A díszközgyűlés a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a helyi választási bizottság elnöke ismertette a vasárnapi választás eredményét. Amikor elmondta, hogy Márki-Zay mennyi szavazatot kapott, újabb kitörő taps következett.

Ezután a hatalmas meglepetésre diadalmaskodó Márki-Zay letette az esküt, majd átvette megbízólevelét, amikor támogatói kihasználták a lehetőséget

és ismét ovációt rendeztek, állva, vastapssal köszöntötték a város új első emberét, aki elfogalta helyét a pulpituson. 

Ezután elhangzott az Ismerős Arcok Nélküled című dala, majd Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című verse, melynek utolsó sorát, amelyet Márki-Zay a kampányban is sokszor hanszált, többen együtt szavalták: azért a víz az úr.

Márki-Zay beszédében kiemelte a részvétel nagyságát, megígérte, hogy az összes hódmezővásárhelyi polgárt képviseli majd. Azt mondta:

a szeretet hatalma legyőzte a hatalom szeretét.

Miután a taps alábbhagyott, békejobbot nyújtott mindenkinek, aki a kampányban vele szemben állt, egyúttal elnézést kért azért, ha esetleg a kampány során véletlenül listázta volna ellenfeleit.

Külön elnézést kért a közmunkásoktól, amiért február utolsó napján még nem tudták, március elején lesz-e munkájuk. Azt mondta, többé nem fordulhat elő a városban, hogy megalázzák polgárait. Azt is bejelentette, hogy a nyilvánosság immár alaptétel lesz, így a közgyűlés üléseit közvetíti majd a helyi televízió.

Márki-Zay közölte: az országos politikába is beszáll, mert országosan is meg kell változnia a politikának, mert a hódmezővásárhelyi példát máshol is modellezni kell. Az országgyűlési választáson az MSZP-től a Jobbikig a becsületes embereket képviseli majd a Fidesszel szemben. A politikus azt mondta:

azért bízik az összefogásban, mert külön-külön egyik pártban sem bízik. Mert a többpártiság a garancia arra, hogy többé nem alakul ki megfélemlítésen alapuló rendszer.

Beszédét újabb vastaps köszöntötte a teremben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik