Belföld csatatér

Fekete-Győr András is beáldozta magát a Fidesz ellen

Elkészült a felmérés, hogy ki a legesélyesebb a Fidesz ellen, ezért a Momentum elnöke ígérete szerint visszalépett a választókerületében. Már csak két jelölt maradt talpon.
Korábban a témában:

Juhász Péter visszalépése után néhány napig úgy tűnt, mégis lehet együttműködés Budapest egyik szimbolikus választókerületében, Csatatér-körzetünkben, a Belvárosban. Aztán két nappal később már arról írtunk, hogy a jelöltek megmakacsolták magukat, és szétesett az együttműködés lehetősége.

Most megint új helyzet van, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ugyanis hétfőn bejelentette: visszalép a jelöltségtől.

Fekete-Győr eddig sem zárkózott el ettől a forgatókönyvtől, Juhász kiesése után eleve ő ragadta magához a kezdeményezést és hívta össze a többi jelöltet, azt javasolva, az egyéni képviselőknek járó támogatásból csináltassanak közösen egy felmérést, és annak a javára lépjenek vissza a többiek, aki ebben a legnépszerűbb. Az elkészült kutatásban V. Naszályi Márta végzett az élen, még ha csak hajszálnyival is.

Ezért én tartom magam az ígéretemhez, vállalom a felelősséget, és visszalépek V. Naszályi Márta javára a Budapest 1-es választókerületben.

– közölte videoüzenetben Fekete-Győr.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Momentum Mozgalom megbízásából március 27. és 29. között a kerület szavazókorú lakóinak 1200 fős véletlen mintáján telefonos gyorsfelmérést készített. A kutatás célja az volt, hogy megnézzék, az állva maradt jelöltek közül ki esélyesebb a Fidesz legyőzésére.

Az eredmény pontosan az lett, amit vártunk. A három jelölt szinte hibahatáron belül végzett egymáshoz képest, és mindannyian le vannak maradva a kormánypárti induló mögött.

  • V. Naszályi Márta a biztos szavazók között 40, a teljes népességen belül 29 százalékon áll, a fideszes Hollik István vele szemben 46, illetve 33 százalékot szerezne.
  • Csárdi Antal a biztos szavazók között 40, a teljes népességen belül 27 százalékon áll, Hollik vele szemben 48 és 32 százalékon.
  • Fekete-Győr pedig 37 és 25 százalékon áll, Hollik 48 és 32 százalékával szemben.

Losonczy Pál, a Jobbik jelöltje nem hajlandó visszalépni a kerületben, de ő a Fidesztől és a baloldaltól is egyenlő arányban vesz el szavazatokat, a Medián kutatása szerint minden esetben 8-10 százalék között áll.

Az, hogy Fekete-Győr Juhász Péterrel ellentétben egyértelműen megnevez egy jelöltet a választókerületben, segíthet valamit a patthelyzet feloldásán. A Momentum elnöke egyébként valószínűleg Juhászhoz hasonlóan abban bízik, hogy a saját önfeláldozása a Fidesz legyőzéséért segít majd rávenni a szavazókat arra, hogy listán a Momentumot támogassák. Ezt beszédben el is mondja:

Arra kérem a sok ezer választókerületi szimpatizánsomat: ne csüggedjetek, így lesz jó mindannyiunknak, a listán pedig szavazzatok a Momentum-generációra. Listavezetőként azért fogok dolgozni, hogy ne kelljen innen elmenni, és hogy érdemes legyen hazajönni.

Érdekes lesz viszont megnézni, hogy a két versenyben lévő jelöltből ki marad végül egyedül. Hiába lépett ugyanis vissza Fekete-Győr a párbeszédes V. Naszályi Márta javára, a hírek szerint a Párbeszéd jelöltje ugyancsak hajlandó lenne erről az LMP-s Csárdi Antal javára, míg az utóbbi teljesen elzárkózik a visszalépéstől. Így az a kérdés, hogy más körzetben az LMP viszonozna-e egy ilyen gesztust.

Így esett szét két nap alatt a belvárosi összefogás
Szinte csoda volt, hogy egyáltalán volt rá esély. Egy újabb csoda kellene, hogy megint legyen.

De a visszalépéseknek egyéni nehézségei is vannak a megmaradt jelöltek számára. Az LMP vezetése eddig kitartott amellett, hogy nem akarnak baloldali pártokkal keveredni, de a választói retorzió fenyegetése, amelyet a Fidesz – az együttműködés hiánya miatt bekövetkező – győzelme jelenthet, helyenként még meggyőzheti őket. Egy szélesebb körű, a Jobbikot is bevonó együttműködésben eddig is benne lettek volna, csak az MSZP-Párbeszéd-DK-val nem akartak együttműködni.

Az MSZP-Párbeszéd pedig még ha akar is, nehezen tud visszalépni. A pártnak a DK-val kötött megegyezése miatt 58 egyéni jelöltje van, csak 4 helyen léphet vissza, ha nem akar elesni 150 millió forintnyi állami támogatástól. Márpedig nem akar, mert az MSZP jelenleg nincs eleresztve pénzzel. Az LMP viszont már bukott 150 milliót azzal, hogy két helyen is visszaléptette a jelöltjét.

Fekete-Győr és Juhász áldozatvállalásainak valószínűleg keddre derül ki az értéke. Hétvégi nyilatkozata alapján ekkor jelenheti ugyanis be Karácsony Gergely az ellenzéki együttműködéseket, amelyeket a hosszú hétvége alatt sikerült letárgyalni. Ha sikerült. 

Kicsit az is meglepő, hogy a visszalépések pont a Belvárost érintik. Itt ugyanis egyetlen jelölt esetén is szoros meccs lenne a Fidesszel, miközben innen nem messze, a VI.-VII. kerületeket magában foglaló választókerületben az LMP és a Momentum visszalépése majdnem biztos ellenzéki győzelmet hozna (a DK-s Oláh Lajos számára), ami enélkül könnyen elmaradhat. A Momentumból ráadásul itt is viszonylag ismert politikus, a párt második embere, Soproni Tamás indul. Mint ahogy egyelőre nincs megállapodás Csepelen sem, ahol a Momentum visszaléptette jelöltjét a 2014-ben győző Szabó Szabolcs (Együtt) javára, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó viszont kitart az indulás mellett. Ez a helyzet pedig Németh Szilárd Fidesz-alelnököt segítheti győzelemhez.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.