Belföld
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Karácsony: A héten bejelentések várhatóak

24.hu
24.hu

2018. 03. 31. 14:39

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint olyan kormánya van Magyarországnak, amely csak hazudozni és megfélemlíteni tud. Karácsony Gergely szombaton több, a Fidesz és a hozzá közeli médiumok által terjesztett, szerinte nem valós kijelentést is cáfolt, és elmondta azt, a jövő héten további bejelentések várhatók a választási együttműködésről, erről egyeztet még a demokratikus ellenzéki pártokkal.

A politikus budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a Fidesz két dolgot tud csak csinálni; fenyegetni és hazudozni.

Elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök nagypénteki interjújában bejelentette, listázzák a magyar állampolgárokat, és megerősítette azt, hogy aki nincs a kormánnyal, az a kormány ellen van.

Karácsony Gergely szerint mint Orbán Viktor legesélyesebb kihívójáról, róla is csak hazudoznak. Közölte, cáfolja ezeket a hazugságokat, helyreigazítást kér és személyiségi jogi pereket indít.

Nem akarom lebontani a kerítést – ismertette a politikus az első cáfolatot. Hangsúlyozta, az MSZP-Párbeszéd elfogadja a kerítést, amely Magyarország határvédelmének fontos eszköze.

Karácsony Gergely közölte, nem támogatják a kötelező betelepítési kvótákat és a Magyarországra történő gazdasági bevándorlást, betelepítést. Hozzátette: akkor sem támogatják a betelepítést, ha az laktanyákban, vagy magánlakásokba történik. Elmondta, hogy a menekültválság idején a Fidesz-kormány szállásolt el laktanyákba menekülteket.

A miniszterelnök-jelölt cáfolta azt is, hogy zuglói polgármesterként támogatta volna a kerületi iszlám imaterem létrehozását. Hangsúlyozta, vallásgyakorlási kérdésben az önkormányzatnak nincs hatásköre.

Hozzátette azt is, a fővárosban 12 ehhez hasonló vallási közösség működik, a zuglói ezek közül a legkisebb, a többi 11 fideszes vezetésű kerületben működik.

A zuglói lakásrendelet nem teszi lehetővé, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem magyar állampolgárok önkormányzati bérlakást kaphassanak – cáfolta az ezzel ellentétes híreket, jelezve, az ő polgármestersége idején módosították így a szabályokat.

Karácsony Gergely közölte, soha nem mondott olyat, hogy jobban utálja az MSZP-t, mint a Fideszt. Minden alapot nélkülöző hazugságnak nevezte, hogy a Karácsony-kormány fizetőssé tenné az egészségügyet – hangoztatta, elmondva azt is: az a célja, hogy a gazdag és a szegény emberek egészségügye ne különbözzön és a fizetős egészségügyet felszámolják.

Cáfolta azt is, hogy kormányon adóemelést terveznek. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje szerint olyan adóátrendezésre készülnek, amely a választópolgárok 90 százalékának adócsökkentést jelent. Ahol növelni kell az adókat, azok a multinacionális cégek, amelyeket Orbán Viktor folyamatosan ócsárol, de mégis valóságos adóparadicsommá tette számukra Magyarországot – mondta.

Karácsony Gergely szerint a magyar gazdaság nem növekszik, az elmúlt években a gazdasági növekedés mértéke éppen hogy elérte annak a szintjét, amennyi uniós pénz érkezett az országban. A kelet-közép-európai országok elhúznak Magyarország mellett, az ország leszakadóban van – tette hozzá.

Több kérdést is kapott arról, hogy egy tévéinterjúban azt mondta, kedden és szerdán a fontos körzetekben érdemi bejelentések lesznek a visszaléptetésekről. Karácsony Gergely türelmet kért, majd azt mondta, a Jobbik kategorikusan elzárkózik az egyeztetésektől, ezért vele nem tárgyalnak. A demokratikus ellenzéki pártok oldalán azonban van még teendő – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke azt mondta, Csepelen nem lépnek vissza, Karácsony Gergely azt mondta, a következő napokban tárgyalni fog és húsvét után azt gondolja, lesz érdemi előrelépés.

Egy másik kérdésre, mi változott azóta, hogy Molnár Gyula MSZP-elnök a héten azt mondta, nem kezdeményeznek további tárgyalásokat és visszaléptetések sem várhatók, a miniszterelnök-jelölt közölte, a választók jogos igénye, hogy azokat az ügyeket rendezzék, amelyek sokak kedvét elveszik a választástól. Például a Belváros egy olyan választókerület, ahol kell egy, a mostaninál megnyugtatóbb megoldás – mondta. Arra a kérdésre, hogy Csepel is ilyen kerület-e, azt mondta, ezeket az ügyeket csak csomagban és nem a nyilvánosság előtt lehet kezelni.

Kérdezték arról is, hogy egy, a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvétel szerint fiktív kampányrendezvényeket akart lepapíroztatni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. A politikus szerint nincs annál visszatetszőbb, mint amikor saját vezetőik lopják meg a romákat. Hozzátette: Farkas Flórián és bandája súlyos károkat okoz saját közösségének, április 8-a után azonban olyan kormányzás indul meg, amikor nem ellopják a romaintegrációra szánt pénzeket, hanem ezeket az uniós forrásokat valóban erre a célra fordítják.

Arra a felvetésre, hogy árnyékkormányában több Soros Györgyhöz köthető ember is van, a miniszterelnök-jelölt közölte, Magyarország miniszterelnöke egykori Soros-ösztöndíjas,

ennél nagyobb Soros-ügynököt a politikában nem tudok elképzelni.

Kérdezték arról is, mit szól testvére Echo TV-nek adott nyilatkozatához, illetve hogy a testvére úgy gondolja, hogy önkormányzati vezetőnek jó, de miniszterelnökként nem tudja őt elképzelni. Karácsony Gergely úgy felelt, az teljesen természetes dolog, hogy egy családon belül különböző politikai vélemények vannak. Hozzátette: a bátyját nagyon szereti, véleményét tiszteli.

Mélyen megvetem azt a politikát, amely politikai kérdést csinál abból, hogy testvérek másféleképpen gondolkodnak politikáról

– fogalmazott.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.