Élő Belföld

Orbán hazaküldte Sorost, Gyurcsány tárgyalna a Jobbikkal, a Nemzeti Múzeumnál tüntettek a diákok

Orbán azt ígérte, a választás után elégtételt vesz – élőzzük a napot.

Talpon a diákok

A diáktüntetés résztvevői úton vannak a Nemzeti Múzeum felé, és a nap során először látni, hogy a politikai cselekvés nem tiltott műfaj március 15-én. “Viktátor, Viktátor” – skandálja a tömeg menetelés közben, majd “Európa, Európa” sorra vált.

Leleplezték gróf Széchenyi István szobrát

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön Szatmárnémeti főterén leleplezték gróf Széchényi István szobrát.

Így néz ki:

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ungár Péter: Sokat segítene az ellenzék helyzetén, ha Karácsony Gergelynek legalább egy beszédben belül sikerülne egy koherens álláspontot képviselnie

Az LMP-s politikus Facebook-posztjában arra reagált, hogy Karácsony Gergely ma azt mondta, ha Vona Gábor nyer, akkor Orbán Viktor nyer.

Én tényleg nem szeretném, hogy bármelyik megtörténjen, de azt azért elmondanám, hogy nehéz úgy ellenzéki sorsközösségről beszélni és nehéz úgy tárgyalást kezdeményezni valakivel, ha közben ilyeneket mondunk róla. Márpedig ez mind megtörtént az MSZP miniszterelnök-jelöltjének beszédében. Sokat segítene az ellenzék helyzetén és a kormányváltás ügyén, ha Karácsony Gergelynek legalább egy beszédben belül sikerülne egy koherens álláspontot képviselnie

– fogalmazott.

Utóiratában megjegyezte, remélem mindenki emlékszik rá, hogy a Jobbikkal való együttműködés lehetőségét Karácsony Gergely szorgalmazta először 2010 után.

Persze az még a hárommal ezelőtti pártjában a ki tudja hánnyal ezelőtti álláspontja volt.

Karácsony Gergely ma azt mondta, hogy ha Vona Gábor nyer, akkor Orbán Viktor nyer. Én tényleg nem szeretném, hogy…

Közzétette: Ungár Péter – 2018. március 15.

Több mint tízezer

Gyetvai Viktor szervező közölte, több mint tízezren vannak a helyszínen. Márki-Zay Péterre utalva közölte, tudatosítanunk kell magunkban, hogy a víz az úr.

Fidesz: Gyurcsány a politikai jellemtelenség megtestesítője

Gulyás Gergely az MTI-nek telefonon reagált a baloldali pártok közös március 15-i, budapesti megmozdulásán elhangzottakra.

A Fidesz frakcióvezetője szerint

Gyurcsány Ferenc a politikai jellemtelenség megtestesítője: kommunista ifjúsági vezetőként kezdte, most pedig azokat hívja tárgyalni, akiket korábban ő nevezett nácinak, s ezt még néhány héttel ezelőtt is megerősítette.

A fideszes politikus szerint a Jobbiknak és különösen a Jobbik szavazóinak ideje elgondolkodniuk azon, pártjuk hogyan juthatott olyan mélyre, hogy vonzó partner legyen az országot tönkretevő, a magyar nemzettel való közösséget megtagadó Gyurcsány Ferenc számára.

A vasárnapi tárgyalás azoknak a politikai erőknek a tárgyalása lesz, akik hatalomért és a pénzért bármilyen elvet készek sutba dobni

– jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője.

Beindult a szülés egy nőnél

Egy férfi Budapesten a VIII. kerületben a Bródy Sándor utcában lépett oda a biztosításban résztvevő rendőrökhöz 2018. március 15-én 17 órakor, hogy segítséget kérjen, mivel feleségénél beindult a szülés és a rendezvény miatt az autójukkal nem tudnak időben a kórházba eljutni, írja a police.hu

A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály motoros járőrei megkülönböztető jelzés használatával biztonságosan felvezették a házaspárt a kórházig.

"Orbán, takarodj!"

Orbán Viktor Grósz Károly óta nem látott módon fenyegette meg saját hazájának népét, ehhez képest olcsón megúszta a napot. A harmadik ellenzéki  rendezvényen járok ma, és annak is a legvégén, este hat óra után zúgott fel először érdemi hangerővel az “Orbán, takarodj!”

Értékelnek a diákok: egyest kapott a kormány

A felszólalók felidézték, mik történtek az elmúlt hónapok demonstrációin. Ezek után a kormány reakcióit vették sorra, matematikából, szövegértésből, földrajzból, etikából, ének-zenéből, németből, kémiából, informatikából, testnevelésből, történelemből, társadalomismeretből és nyelvtanból is egyesre értékelték a kormány munkáját. Pótvizsga: április 8.

Kikosarazta a Jobbik Gyurcsányt

Gyurcsány Ferenc a délutáni beszédében bejelentette, tárgyalniuk kell a Jobbikkal.

A Jobbik erre közleményében úgy reagált, hogy

a párt nem vesz részt a DK elnöke által kezdeményezett vasárnapi tárgyaláson.

Áder: Nyilvánvalóvá lett, felhallatszott az égre, bebizonyosodott

Március 15. örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe – mondta a Parlamentben elmondott ünnepi beszédében Áder János köztársasági elnök csütörtökön, a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadása előtt.

Az államfő szerint 1848. március 15. világossá tette: a magyarok nem akarják kiengedni kezükből a saját sorsuk feletti döntés jogát.

A forradalom első évfordulóján, 1849-ben, a honvédő háború közepette csak keveseknek jutott ideje az ünneplésre; március 15. hősei különböző posztokon, de mind a haza ügyét szolgálták – mondta.

Pedig a százhetven esztendővel ezelőtti forradalom – ahogy Kossuth fogalmazott: – „lármájából” a magyarok igazságot kereső, szabadságban reménykedő hangja hallatszott fel az égre – fűzte hozzá.

Áder János elmondása szerint ekkor bebizonyosodott, hogy a magyarok ragaszkodnak szabadságjogaikhoz, a nemzeti függetlenséghez, a haladás szelleméhez, és hajlandók áldozatot hozni érte. Ha kell vitákban, ha kell, heves ütközetekben, de – miként az áprilisi törvények kimondták – “jogban és érdekben” egyesítve.

Ezért nem tudta kikezdeni 1848-49-et sem az idő, sem az elhallgatás, sem a történelemhamisítás, sem a kisajátítás. Az elmúlt 170 év politikai csörtéi során el-eltévedő pengék sem tudtak sebet ejteni rajta.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: március 15. örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe. Ezért vált hagyománnyá és ezért köszöntik ezen a napon mindazokat, akik a legjobb tudásukkal szolgálnak – méltatta a kitüntetetteket.

Mint hozzátette, a nemzeti ünnep alkalmából díjazott művészeket, tudósokat, közéleti személyiségeket ma is a tenni akarás, a haladás eszménye sarkallja egyre jobb és jobb teljesítményre.

Ők azok, akik művészetükkel örök érvényű értékeket képviselnek, hűek nemzeti hagyományainkhoz, s egy zavaros eszméktől terhelt világban is meg tudják mutatni, mi a katarzis. Akik tudományos munkájukkal, kutatásaikkal egyszerre a jelent és a jövőt is szolgálják. Azokat, akik szorgalmukkal, fáradhatatlanságukkal, elkötelezettségükkel mindannyiunknak példát mutatnak

– emelte ki az államfő.

Áder János a kitüntetettekhez fordulva köszönetet mondott, amiért tehetségükkel, szorgalmukkal, hűségükkel, józanságukkal, áldozatukkal, türelmükkel példát mutatnak és ezzel másokat is jobb teljesítményre sarkallnak.

Áder János Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában adta át a díjakat.

Itt az idő, most vagy soha

Kezdésként öt diák szavalta el a Nemzeti dalt. Majd egy diáklány maradt a színpadon, aki arról beszélt, mindannyiunknak mást jelent ez az ünnep.

Bayer Zsolt lefaszszopózta az ellentüntetőket

A Mérce kérte meg a Békemenetet vezető Bayer Zsoltot, hogy kommentálja a Szolidaritás ellentüntetőit, akik rákosista indulókat játszottak a Békemenetnek, miközben az elhaladt mellettük. Bayer közölte, hogy nem kommentálja, majd amikor a kamera arrébb ment, annyit hallani tőle, hogy

három faszszopó odaállt,

valamint azt, hogy

azt mondja, hogy kommentáljam.

Hamarosan kezdés

Gyűlik a tömeg az Opera előtt, egyre többen várják a kezdést. Kreatív transzparensekből sincs hiány, van uniós zászló, rajta „Te hova migrálsz?” felirattal, de az eddigi győztes biztosan az „Itt többen ENSZemtelenedtek”. Hamarosan jönnek a beszédek, a szervezők azt mondják, még húsz perc.

Fidesz: Köszönjük

A Fidesz köszönetet mond minden idők legnagyobb Békemenete és március 15-i megemlékezése résztvevőinek – közölte Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Köszönjük a megjelenést, a méltóságot, a nyugalmat

– mondta a politikus.

Hidvéghi Balázs hozzátette,

megmutattuk a magyar hazafiak erejét, amelyet kisebb, szórványos provokációk sem tudtak megzavarni, mert a Békemenet résztvevői visszafogottak, méltóságteljesek maradtak, és így tudtunk közösen ünnepelni és a magyar szabadságra emlékezni.

Együtt: Orbán beszéde szégyen

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterenök-jelöltje Orbán beszédére reflektálva úgy reagált,

szégyen, hogy megfenyegette ellenzékét és megfenyegette ellenzéke támogatóit. A békemenetnek hazudott rendezvényen polgárháborús beszédet mondott a Fidesz elnöke, és minden konkurensét hazug módon idegen ügynöknek bélyegezte. Amikor ma azt mondta Orbán, hogy a választások után elégtételt fogunk venni, újra ellenségnek nyilvánította a magyar társadalom többségét, hiszen az ő pártja, kisebbségben van Magyarországon.

Mint közleményében fogalmazott, az Együtt visszautasítja a magyar miniszterelnök hazug, uszító beszédét.

Nincs joga senkit fenyegetnie e hazában. Az Együtt mélyen hisz abban, hogy ha a választókerületekben egy jelölt lesz, akkor le lesz váltva a kormány, és új köztársaságot alapítunk.

Karácsony: Ha Vona nyer, az is Orbán győzelme lesz

Karácsony szerint, ha Vona Gábor nyeri a választást, az is Orbán Viktor győzelme lesz. Orbánnak szerinte legalább húsz évre volt szüksége, hogy liberálisból illiberális legyen, Vona Gábornak ehhez elég volt három év. Szerinte át kell gondolni, hogy a választás után mi lesz, mielőtt leülnek tárgyalni az ördöggel.

Csendes forradalmat szeretne, főleg az oktatásban, a munka világában és a nyugdíjakban. És forradalmi változás kell a lelkekben. Szerinte amit Orbán elsőként vett el, az a béke.

Vissza kell hozni a békét,

Közölte Karácsony Gergely. Szerinte sok hitszegés volt az országban, amikor cserben hagyták az eskütevők a választásokat. Orbán Viktor 2010-ben felesküdött a magyar alkotmányra, aztán beletörölte a lábát. Karácsony esküt tett, hogy nem fog esküt tenni az alaptörvényre, mert erre az alaptörvényre nem akar esküt tenni.

Olyan országot építünk, ahol a bőség kosarából mindenki egyenlően vehet, és ahol a dicsőséges nagyurak, akik szétlopták az országot, meg lesznek büntetve, mondta Karácsony. Végül arra kérte a tüntetőket, hogy tegyenek esküt, hogy elmennek szavazni.

Karácsony: Gyurcsánynak üzenem, ott leszek

Bálványt állítottak maguknak hazugságból, és ezt a bálványt imádják, néhány száz méterre innen, mondja Karácsony. Szerinte ezt a bálványt, Orbán Viktor bálványát le kell döntenünk. Mert senki nem szolgálhat két urat egyszerre.

Vagy a nép, vagy a hatalom, vagy a hatalom emberei, vagy az emberek hatalma, vagy kelet, vagy nyugat, vagy Orbán bálványa, vagy szabadság, ez a választásunk.

Karácsony szerint a Fidesz egy jól szervezett kisebbség, sok pénzzel, sok hatalommal, sok busszal, amivel Budapestre lehet utaztatni az embereket. Szerinte a Fidesz egy dologgal nem rendelkezik: nincs igaza. És ahogy Dávid legyőzte Góliátot, úgy fogják ők is legyőzni Orbán Viktor rendszerét.

A többség nem lehet ellenzékben,

mondta Karácsony, és szerinte az a feladat, hogy az összefogást szélesítsék, ezért közölte, hogy Gyurcsánynak üzeni, hogy ők ott lesznek a tárgyaláson, hogy megtalálják az egy esélyes jelöltet. Majd a Jobbikra célozva közölte, hogy várják a jelöltjeiket a nagy közös szövetségben.

Én csak egy pártot ismerek, az igazságét, mondta Karácsony, és hozzátette, hogy ők is hajlandóak visszalépni bizonyos helyeken.

Úgy kell az ördöggel szövetkezni, hogy ne váljunk mi is ördögökké,

közölte a Jobbikra utalva. Szerinte nem lehet az, hogy megint a gyűlölet vezényelje az országot.

A tömeg

a rendezvény vége felé, Karácsony beszéde alatt a hídtól a Váci utca vonaláig ér.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik