Belföld

Ügyészségi dokumentum erősíti meg: Szatmáry cége szabálytalankodott

szatmary-kristof(960x640).jpg (Array)
szatmary-kristof(960x640).jpg (Array)
Hivatalos papír van arról: Szatmáry Kristóf családi cége többször nem adott nyugtát. A fideszes képviselő korábban hazudozással és rágalmazással vádolta a céget lebuktató lapunkat, ezúttal sem válaszolt megkeresésünkre, ám a neki küldött levelünk megjelent a Magyar Időkben. Amely nem kereste meg a 24.hu-t, ellenben hírhamisítással vádolta lapunkat, miközben akkor még cikket sem írtunk az ügyről.  

Nehéz helyzetbe hozta az ügyészség Szatmáry Kristófot, a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztost. A fideszes képviselő családi cégét, a Szatmáry Kft.-t a 24.hu buktatta le rejtett kamerás felvételekkel, amelyek azt mutatták: többször is elmaradt a nyugtaadás a cég egyik zöldség-gyümölcsös boltjában. Ennél a cégnél egyébként pár hónapja feketemunkást találtak a hatóságok.

Fontos kiemelni, hogy cikkeinkben „mindössze” annyit állítottunk, hogy az üzletben tapasztalataink szerint több alkalommal sem adtak nyugtát a vásárláskor. Az ügyészség nemrég a következőt írta az ügyben cikkeink megjelenése után feljelentést tévő Tényi Istvánnak, aki a levelet eljuttatta lapunkhoz:

a feljelentés alapjául szolgáló online újságcikk és az cikkében hivatkozott videófelvételek azt igazolják, hogy az üzletben levő alkalmazott több esetben az áru értékesítését követően a bevételt nem üti be a pénztárgépbe, nyugtát a vásárlásról nem ad, a bevételt viszont a nyitott pénztárgép készpénztartó részébe helyezi el. Ezekből az állapítható meg, hogy az eladó nem tesz eleget nyugtaadási kötelezettségének.

Vagyis az ügyészség igazolva látta cikkeink állításait. Ez pedig azért kínos Szatmárynak, mert a neki kellemetlen írásaink után többször is hazugsággal, rágalmazással és manipulációval vádolta meg lapunkat.

Ezért újra megkerestük Szatmáryt, fenntartja-e még a korábban minket vádoló állításait. Azonban ahelyett, hogy válaszolt volna a 24.hu-nak, a csütörtökön neki küldött e-mailünket a szombati Magyar Időkben láttuk viszont. A politikus a kormánypárti napilapnak annyit mondott, hogy „lezárta az ügyet, nem kíván foglalkozni az ellenzék aljas támadásaival.” Azt is állította, hogy „ez az eset is azt bizonyítja, hogy a 24.hu-nál etikus újságírók helyett politikai aktivisták dolgoznak.” A Magyar Idők sem kereste meg lapunkat, inkább közzétette a levelet, és hírhamisítással vádolta lapunkat, ami minimum mulattató, minthogy annak szükséges feltétele lenne egy cikk megjelenése, amire a lap idézett írásának publikálásáig nem került sor. Interjúkéréseinkre Szatmáry nem reagált.

Tényi István egyébként azért tett bejelentést, hogy az ügyészség rendeljen el feljelentés-kiegészítést, mert szerinte fennáll a költségvetési csalás gyanúja, amit érdemes lenne kivizsgálni. A nyugtaadás többszöri elmaradása ugyanis lehetőséget ad a bevétel egy részének eltitkolására, amivel pedig az adó egy részét kerülhetik el. Tényi ezt szerette volna az ügyészséggel tisztáztatni, azonban az ügyészség pár nappal Tényi bejelentését követően bűncselekmény hiányában lezárta az eljárást, elutasította a feljelentést. A hatóság indoklása szerint az, hogy az alkalmazott nem tesz eleget nyugtaadási kötelezettségének, önmagában nem alkalmas annak megállapításra, illetve ebből nem vonható le az a következtetés, hogy a vállalkozás elkövette a költségvetési csalást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is érkezett jelzés, közérdekű bejelentésként értékelték az Együtt politikusának, Vajda Zoltánnak, Szatmáry XVI. kerületi ellenlábasának a levelét. Az adóhivatal nem lépett túl ilyen gyorsan az ügyön: eljárásuk befejezésének várható időpontja május – a határidő azonban előre nem látható körülmények miatt módosulhat.

Szatmáry mindenesetre cikkeink után kiszállt a botrányokba keveredett családi cégből, így abban már csak édesanyja és testvére tulajdonos.

A 24.hu a lapunkat hírhamisítással vádoló cikk miatt jogi lépéseket tesz a Magyar Idők ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik