Belföld

Rogán: Egyetlen letelepedési kötvényes sincs Magyarországon

A miniszter nem volt hajlandó megmutatni azt a közjegyzői dokumentumot, ami állítólag bizonyítja, hogy kétmilliónál több konzultációs kérdőív érkezett vissza.

Trócsányi László igazságügyi minisztert és Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert hallgatták meg hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén. A kormánypárti többség a 11 órakor kezdődő parlamenti plenáris ülésre hivatkozva megszavazta, hogy nyolc percre korlátozzák az ellenzéki képviselők kérdezésre és felszólalásra fordítható idejét – írja a Magyar Nemzet.

A szocialista Bárándy Gergely azt mondta: miniszteri meghallgatásokkor még soha nem volt időkeret, a bizottságnak pedig lett volna lehetősége olyan napra kitűzni a meghallgatást, amikor nincs plenáris ülés. A bizottság elnöke, a KDNP-s Vejkey Imre ugyanakkor közölte, hogy a házszabály lehetőséget ad az ilyen korlátozásra, és ugyancsak ő volt, aki előzékenyen közölte Rogán Antallal az LMP-s Demeter Márta kérdésének elhangzása után, hogy „miniszter úr” nem köteles válaszolni, mert a letelepedési kötvények bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatokat nem miniszterként, hanem egyéni képviselői indítványként nyújtotta be.

Rogán viszont beszélt arról, hogy tudomása szerint egyetlen ember sem telepedett le Magyarországon, aki a kötvény megvásárlásával letelepedési engedélyhez jutott, noha korábban a Magyar Nemzet 19 885 külföldi kötvényesről írt, az állam pedig mintegy 20 milliárd forintot bukott a kötvényhitelek kamatain.

Rogán a meghallgatáson egy közjegyzői hitelesítő határozatot is felmutatott, ami szerinte azt igazolja, hogy december 5-ig 2 171 500 konzultációs kérdőív érkezett vissza postán, és mintegy 170 ezer az interneten keresztül. Azt állította: ez bizonyíték arra, hogy az LMP-s Hadházy Ákos hazudott, amikor titokban rögzített hangfelvételek alapján azt állította, hogy a hivatalosan emlegetett darabszám töredéke sem érkezett be a kérdőívek gyűjtőközpontjába. Ezért fel is jelentették Hadházyt.

A meghallgatás után Demeter Márta kérte Rogánt, hogy belepillanthasson a közjegyzői dokumentumba, ő azonban csak annyit ígért meg, hogy hétfő délutánig feltöltik az iratot a személyes adatok kitakarásával. Ennek alapján elképzelhető, hogy titokban tartják majd, ki volt a közjegyző, aki hitelesítette a kormány konzultációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik