Gazdaság

Matolcsy miniszter, Rogán MNB-elnök lehetne

matolcsy, rogán és harrach (matolcsy györgy, rogán antal, harrach péter)
matolcsy, rogán és harrach (matolcsy györgy, rogán antal, harrach péter)
Újra gazdasági miniszter lenne a jegybank elnöke, helyére a propagandaminiszter esélyes.

Az atv.hu-nak két magas rangú, névtelen kormányzati forrás azt mondta, mivel Matolcsy Györgynek 2019 márciusában lejár elnöki mandátuma a jegybankban, ezért eléggé lobbizik azért, hogy utána újra nemzetgazdasági miniszter lehessen.

Orbán Viktor még nem osztogat pozíciókat,

a hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk,

azaz a Fidesznek előbb meg kell nyerni a 2018-as választásokat. Matolcsy György azonban állítólag az encsi Anyukám mondta nevű étteremben tartott vacsorákon is sokszor szóba hozta a miniszterelnöknek, hogy

legyen végre egy igazi nemzetgazdasági minisztérium.

Matolcsy György ötlete nem új. Régóta tervezi visszatérését. Már 2015-ben is ezt rebesgették, bár  akkor azt tartották a legvalószínűbbnek, hogy helyet cserélnek Varga Mihállyal, a jelenlegi miniszterből lesz jegybankelnök.

Matolcsy ráunt az MNB-re, visszamenne a kormányba
A folyamatos vásárlás mellett – inkább helyett – egyre többen és többet beszélnek Matolcsy György legújabb tervéről. Visszafoglalná a nemzetgazdasági tárcát.

 

Bár Varga Mihály – a kormányfő szerint is – eredményesen vezeti a tárcát, Matolcsy György a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara márciusi konferenciája óta komolyan reméli, hogy újra ő irányíthatja a nemzetgazdaságot. A rendezvényen záróbeszédet mondó Orbán Viktor ugyanis versenyképességi fordulatot sürgetett, és éppen a jegybankelnök tervei alapján.

Az elmúlt években többször lehetett hallani, mennyire nem kedveli egymást a pragmatikus Varga és a fantasztának – hízelgőbben: távlatokban gondolkodónak – tartott Matolcsy. A feszültséget a két vezető udvariasan igyekezett elsimítani, nemlétezőnek beállítani, de – mint korábban a 24.hu is megírta – a konferencián történtek után már nem sok kérdés maradt.

Orbán Varga Mihályt megalázta, Matolcsyt istenítette
Matolcsy-Varga: 10-2. Orbán a jegybankelnökre bízta azt a munkát, amelyből a jövőbeli gazdaságpolitika vezérfonala született.

 

A miniszterelnök az MNB-alapítványok körüli botrány kirobbanása után is megvédte Matolcsyt.

Ha Orbán negyedszer is kormányt alakíthat jövőre, akkor a nem kizárt, hogy 2019 márciusa után kettéválik az NGM, Varga Mihály a költségvetésért és az államháztartás egyensúlyáért felelős pénzügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági-és stratégiai miniszter lenne. Rogán Antal lenne az új jegybankelnök, ha ezt ő is akarja.

A  jelenlegi kormányzati kommunikációért felelős miniszter mindenesetre korábbi pozícióiból fakadóan (parlamenti gazdasági bizottsági elnök, frakcióvezető) a jegybankkal való kapcsolattartás “felelőse” is volt, a monetáris politika kiváló ismerője, A közgazdász diploma megszerzését követően az MNB munkatársa volt.

Kiemelt fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik