Belföld

Villát bérelt Zaid Naffától a magyar külügy

Már a szocialista kormányok idején is megvolt a viszony.

Havonta 1,8 millió forintért bérelte a magyar külügy Zaid Naffától, Jordánia tiszteletbeli konzuljától az ammani magyar nagykövetség épületét – árulta el Íjgyártó István, a külügyminisztérium államtitkára az LMP-s Demeter Márta kérdésére.

A válaszból kiderül, hogy a magyar külügynek már a szocialista kormányok alatt is volt köze Naffához, 2003-tól évente 50 ezer dollárt, 2007-től már 80 ezer dollárt fizettek neki a villáért és a rezidenciáért, 2013 januártól áprilisig pedig havonta 6666 dollárt.

Az Index megjegyzi: Naffa éppen azóta tiszteletbeli konzul Magyarországon, hogy a hazai külügy szerződéses viszonyban áll vele. Felidézik, hogy Naffát a legbefolyásosabb arab üzleti-politikai szereplőnek tartják Magyarországon, a kormányfő legszűkebb bizalmi köréhez tartozott.

Íjgyártó nem válaszolt az LMP-s képviselő azon kérdésére, hogy hány közös rendezvényen vett részt Zaid Naffa és Orbán Viktor. Az nemrég derült ki, hogy Naffa megbukott a TEK átvilágításán. Az üzletember által rendezett vacsorán találkozott Orbán Viktor a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaonnal, akivel egy asztalnál is ült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik