Belföld

Ki kell adnia az MVM-nek, hogyan pénzelte a CÖF-öt

Hiába próbál visszakozni az állami vállalat, az adatvédelmi hatóság elnöke szerint közpénz a Békemenet szervezőinek adott félmilliárd.

Két héten belül ki kell adnia az MVM-nek, hogy mire adtak a CÖF-nek több mint félmilliárd forintot – ezt az adatvédelmi hatóság elnöke mondta ki a Jobbik kérdésére.

Az RTL híradója felidézte: tavasszal derült ki, hogy a teljesen állami tulajdonó vállalat több mint félmilliárd forinttal támogatta a békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum működését. A CÖF elnöke, Csizmadia László akkor azt mondta a televíziónak: nem is emlékszik arra, hogy kaptak ilyen támogatást, utána kell néznie. Pedig ezen kívül csak egy nagy támogatójuk volt: a Fidesz pártalapítványától kaptak 45 millió forintot.

Az MVM azt közölte: a támogatást nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezték, ezért szerintük nem tartoznak róla elszámolással. Ezzel Lázár János sem értett egyet, ő is azt mondta májusban: ami az állami cégek pénze, az az adófizetőké.

Ezt most az adatvédelmi hatóság is megerősítette a Jobbik megkeresésére – közölték: alkotmányos alapjogba ütközik, hogy az állami vállalat nem adta ki a kért adatokat. Péterfalvi Attila, a testület elnöke felszólította az MVM-et, hogy 15 napon belül tegye közzé a támogatás elbírálásának, kifizetésének, elszámolásának és beszámolójának dokumentumait.

A Jobbik szerint a támogatás törvénytelen volt. Szávay István, a párt képviselője kifejtette: biztosak abban, hogy illegális kampányfinanszírozás áll a háttérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik