Belföld
Bőny, 2017. április 25.
Rendőrségi kordonszalag egy bőnyi ház előtt a rendőrgyilkosság bizonyítási eljárásán 2017. április 25-én. Tavaly október 26-án reggel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója bőnyi házához, ahol a tulajdonos gépkarabéllyal öt-hat lövést adott le rájuk és a gyanú szerint megölt egy rendőrt, Pálvölgyi Pétert. A rendőrök is használták szolgálati fegyverüket, és eközben megsérült az idős lövöldöző.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Marad rács mögött a bőnyi rendőrgyilkos

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 10. 25. 14:47

Korábban a témában:

A bíróság elutasította a védői indítványt, így továbbra is rács mögött marad a bőnyi rendőrgyilkosság terheltje. A Győr Járásbíróság döntése szerint Gy. I. további két hónapig rács mögött lesz.

A bíróság az ügyész indítványát részben megalapozottnak találta és határozatának indokolásában rámutatott arra, hogy a férfi terhére rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlya, valamint – az előzetes letartóztatást megelőző életvitele és az esetkor tanúsított ellenálló magatartása miatt – fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A eljárás nehezítése kapcsán a bíróság úgy foglalt állást, hogy a nyomozás lezárultával a férfi már nincs abban a helyzetben, hogy az eljárást, a beszerzett bizonyítási iratokat bármilyen módon módosítsa.

A terhelt által folytatott életvitel, az általa is elismerten folytatott katonai, félkatonai gyakorlatok, ehhez kapcsolódóan a lőfegyverrel és lőszerrel kapcsolatos viszonya azonban mind abba az irányba mutatnak, hogy az előzetes letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása vagy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a bűnismétlés veszélye fennáll.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és vezető védője viszont újfent fellebbezést jelentett be – tájékoztatott a Győri Törvényszék.

Mint ismert,  a tragikus támadás egy nap híján pontosan egy éve, október 26-án a reggeli órákban történt Bőnyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei házkutatást akartak tartani a támadó otthonában, ám a 76 éves férfi még az előtt tüzet nyitott, hogy bejutottak volna hozzá. Öt-hat lövést adott le egy gépfegyverből és fejbe lőtte a 46 éves nyomozót, aki azonnal meghalt. A hivatalos tájékoztatás szerint sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudták volna megmenteni. A rendőrök szintén fegyvert rántottak, az idős támadót hasba lőtték. A férfi ezután elbarikádozta magát az otthonában, a TEK pedig elindult a helyszínre. Tárgyalni próbáltak vele, de a férfi azt mondta, bárki is megy a közelébe, azt kivégzi. Hallani lehetett, hogy egyre rosszabbul van, így végül rajtaütöttek. A lövöldözőt kórházba vitték, ahol műtéten esett át.

Bõny, 2016. október 26.
Rendõri készültség Bõny fõutcájában, a Szabadság úton 2016. október 26-án. Sajtóinformációk szerint lövöldözés volt az utcában.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Másnap elrendelték az előzetes letartóztatását a kórházban, majd mentőautóba tették. Azóta is rács mögött van. A támadás áldozata egy 46 éves rendőr, Pálvölgyi Péter, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, aki 25 évig szolgált rendőrként.

A tettesről az ügyészség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ közös sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy 76 éves, polgári személy. De köztudott, hogy a lövöldöző a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. A militáns szervezetről tavaly írtunk, miután toborzó videóval buzdították az embereket: ha kell, fegyverrel is szálljanak szembe az országba érkező menekültekkel. A feltételezett elkövető a szervezet vezetője, Gy. István. Azt a településen mindenki tudta, hogy neonáci nézeteket vall. A férfi ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, védence azt állítja, véletlenül sült el a fegyvere.

Az ügyben egyébként belső vizsgálat indult, amelynek részeként egyebek mellett a parancsnoki felelősség kérdését vizsgálták, pontosabban, hogy hibázott-e a valaki azzal, hogy egyedül, a terrorelhárítók vagy egyéb segítség nélkül odaküldték a nyomozókat, ahol végül a Magyar Nemzeti Arcvonal 76 éves vezetője a gyanú szerint megölte Pálvölgyi Pétert. Végül nem találtak felelőst.

(Kiemelt kép: MTI / Krizsán Csaba)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.