Belföld

Rendőri készültség a győri kórháznál, előzetesben a bőnyi rendőrgyilkos

A bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról döntöttek csütörtökön a győri Petz Aladár kórházban. Az ügyészség a a szökés, elrejtőzés veszélyére, a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélyére és a bűnismétlés veszélye miatt akarta rács mögött tudni a férfit, akit már ki is hoztak az épületből. A döntés jogerőre emelkedett, nem fellebbezett senki.

A Kisalföld azt írja, a kórház bejárata előtt nagy a készültség, két rendőrautó, egy mentő, két TEK-es személyautó és két kisbusz várakozott, a sajtó munkatársaival együtt.  Minden, az épületbe belépő embert azonosítottak a TEK-esek, még a kórház főigazgatóját is. A gyanúsítottat lehozták és hordágyon mentőautóba tették. A lap szerint a csaknem száz nézelődő közül a kórház előtt kétszer is elkiáltotta magát valaki, hogy ˝gyilkos!˝

Ahogy arról beszámoltunk, a férfit a rendőrök meglőtték, miután gépfegyverrel megölt egy rendőrt, ezért került kórházba. A hasán sérült meg, még aznap megműtötték, de a lövedék nem ért létfontosságú szervet. Prof. Oláh Attila, a Petz-kórház orvos-igazgatója a 24.hu-nak csütörtök délelőtt azt mondta, hogy az állapota továbbra is stabil, nincs akadálya, hogy átszállítsák máshova.

A 76 éves támadót a tököli rabkórházba viszik.

A férfi elfogásáról a Terrorelhárítási Központ csütörtökön videót tett közzé, amelyen látható, ahogy a gyanúsítottat otthonában földre viszik, illetve hordágyon a mentőautóhoz cipelik.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus támadás szerda reggel történt Bőnyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei házkutatást akartak tartani a támadó otthonában, ám a 76 éves férfi még azelőtt tüzet nyitott, hogy bejutottak volna hozzá. Öt-hat lövést adott le egy gépfegyverből és fejbe lőtte a 46 éves nyomozót, aki azonnal meghalt. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudták volna megmenteni. A rendőrök szintén fegyvert rántottak, az idős támadót hasba lőtték. A férfi ezután elbarikádozta magát az otthonában, a TEK pedig elindult a helyszínre. Tárgyalni próbáltak vele, de a férfi azt mondta, bárki is megy a közelébe, azt kivégzi. Hallani lehetett, hogy egyre rosszabbul van, így végül rajtaütöttek. A lövöldözőt kórházba vitték, ahol műtéten esett át.

Bõny, 2016. október 26. Rendõri készültség 2016. október 26-án Bõny fõutcáján, a szabadság úton, ahol lövöldözés volt. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A támadás áldozata egy 46 éves rendőr, Pálvölgyi Péter, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, aki 25 évig szolgált rendőrként.

A tettesről az ügyészség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ közös sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy 76 éves, polgári személy. Úgy tudni, a ház, ahol a lövöldözés történt, állítólag a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. A militáns szervezetről tavaly írtunk, miután toborzó videóval buzdították az embereket: ha kell, fegyverrel is szálljanak szembe az országba érkező menekültekkel. A feltételezett elkövető a szervezet vezetője, Gy. István. A Blikknek egy helybéli férfi azt mondta: a család normális életet élt három évvel ezelőttig, amikor az idős férfi fia leesett a lóról és meghalt. Azután bezárkóztak, nem nagyon beszéltek senkivel. Azt a településen mindenki tudta, hogy Gy. István neonáci nézeteket vall.

Lapinformációk szerint a tragédia kapcsán belső vizsgálat indult. Azt akarják tisztázni, hibázott-e valaki, amikor Bőnybe csak  nyomozókat küldtek, és nem kérték a Terrorelhárítási Központ támogatását, pedig tudhatták, hogy fegyverek lehetnek a szélsőjobboldali férfinál.

[central_CentralTagComponentWidget title=”Bőnyi lövöldözés” item_limit=”3″ show_image=”true” tag_select=”-1″ tag_id=”158012″ category_id=”” fontsize_title=”0″]

Olvasói sztorik