Belföld

Elkészült a szakértői vélemény, Győrkös ölt Bőnyben

Cáfolta az elkészült szakértői vélemény azokat az állításokat, miszerint lehetséges, hogy baráti tűz végzett a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozójával, Pálvölgyi Péterrel. Ezt a teóriát már a kirendelt fegyverszakértő is elvette februárban, de most az egyesített orvos- és fegyverszakértői vizsgálat eredménye is. A sorsdöntő dokumentum a napokban érkezett Győrkös védőjéhez – írja a Blikk.

Kifogásaimat a szakvéleménnyel kapcsolatban az ügyészség számára is megküldöm. Több ponton és tételesen meg tudom cáfolni a szakértő által leírtakat. Először is azt állítja, hogy sokkal több anyagmaradvány volt a szobában védencem fegyveréből, mint a rendőrökéből. Ez semmit nem bizonyít, hiszen azt mindenki tudja, hogy egy AMD fegyver lövedékében több a lőpor, mint a Parabellumban. Ez azonban nem bizonyítja, hogy Győrkös István lőtte le Pálvölgyi őrnagy urat

–  jelentette ki dr. Takács Zoltán. A védő másik kifogása, hogy az áldozat sérüléseivel kapcsolatban a hivatalos papírok egy kicsi bemeneti nyílást és egy nagyobb kimeneti nyílást jelölnek meg. “A gépkarabély, amit védencem használt, az általam kérdezett fegyverszakértő szerint a bemeneti és a kimeneti nyílásnál is kis lyukú sérülést okoz. Ami még furcsább az ügyben, hogy Pálvölgyi Péter sérülései megegyeznek ügyfelem sérüléseivel, vagyis nem keletkezhettek két különböző fegyverből” – mondta.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus támadás október 26-án a reggeli órákban történt Bőnyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei házkutatást akartak tartani a támadó otthonában, ám a 76 éves férfi még az előtt tüzet nyitott, hogy bejutottak volna hozzá. Öt-hat lövést adott le egy gépfegyverből és fejbe lőtte a 46 éves nyomozót, aki azonnal meghalt. A hivatalos tájékoztatás szerint sérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudták volna megmenteni. A rendőrök szintén fegyvert rántottak, az idős támadót hasba lőtték. A férfi ezután elbarikádozta magát az otthonában, a TEK pedig elindult a helyszínre. Tárgyalni próbáltak vele, de a férfi azt mondta, bárki is megy a közelébe, azt kivégzi. Hallani lehetett, hogy egyre rosszabbul van, így végül rajtaütöttek. A lövöldözőt kórházba vitték, ahol műtéten esett át.

Bõny, 2016. október 26. Rendõri készültség Bõny fõutcájában, a Szabadság úton 2016. október 26-án. Sajtóinformációk szerint lövöldözés volt az utcában. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Másnap elrendelték az előzetes letartóztatását a kórházban, majd mentőautóba tették. Azóta is rács mögött van. A támadás áldozata egy 46 éves rendőr, Pálvölgyi Péter, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, aki 25 évig szolgált rendőrként.

A tettesről az ügyészség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ közös sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy 76 éves, polgári személy. De köztudott, hogy a lövöldöző a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. A militáns szervezetről tavaly írtunk, miután toborzó videóval buzdították az embereket: ha kell, fegyverrel is szálljanak szembe az országba érkező menekültekkel. A feltételezett elkövető a szervezet vezetője, Gy. István. Azt a településen mindenki tudta, hogy neonáci nézeteket vall. A férfi ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, védence azt állítja, véletlenül sült el a fegyvere.

Az ügyben egyébként belső vizsgálat indult, amelynek részeként egyebek mellett a parancsnoki felelősség kérdését vizsgálták, pontosabban, hogy hibázott-e a valaki azzal, hogy egyedül, a terrorelhárítók vagy egyéb segítség nélkül odaküldték a nyomozókat, ahol végül a Magyar Nemzeti Arcvonal 76 éves vezetője a gyanú szerint megölte Pálvölgyi Pétert. Végül nem találtak felelőst.

A gyanúsított – bár ügyvédjével enyhébb kényszerintézkedést akart kiharcolni  – előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik