Belföld

Szél Bernadett: Az LMP-ben nincsenek Fidesz-ügynökök

Megtelt a naptárja, mióta az LMP miniszterelnök-jelöltje lett. Sőt a mobilszámát is lecserélte, hirtelenjében annyit zaklatták az újságírók, így, mint a nagypártoknál, tegnap a sajtósain keresztül kértünk tőle interjút. Erre este a régi számáról csörgött a telefonunk.

Hogyhogy erről a számról telefonál?

Miért ne telefonálhatnék erről?

Ez a régi elérhetősége, és azt mondták délután az LMP-frakciónál, újabban annyit hívogatják az újságírók, hogy kénytelen számot váltani.

Erősebb telefonra váltok, kétkamerásra, ami sokkal jobb fotókat csinál és sokkal több adatot képes tárolni.

Lehallgatásbiztos készülék jár egy miniszterelnök-jelöltnek?

Dehogy.

Önt vajon lehallgatják?

Arról elvileg tudnom kéne, hiszen tagja vagyok az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának. Márpedig a bizottság tagjait tájékoztatni kell,  ha képviselőt akarnak lehallgatni az arra hivatott szervek. Szóval elvileg

nekem magamnak is meg kéne szavazni a saját lehallgatásomat.

Elvileg?

Elvileg. Gyakorlatilag meg kitartást kívánok azoknak, akik az én beszélgetéseimet hallgatják.

Hallhatnak a lehallgatók szoci politikusokkal zajló beszélgetéseket is?

Szocikkal?

Mi igaz abból, hogy az MSZP-ből dezertáló Demeter Márta után további szocialista képviselők tartanak az LMP-be?

Nálam még nem jelentkeztek.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Állítólag hárman is vannak, és mostanáig az tartotta vissza őket, hogy nem akarták cserbenhagyni Botka Lászlót. Nyitva az LMP ajtaja a menekülő szocialisták előtt?

Ne fantáziáljunk. Először konkretizálódjon a helyzet, aztán tudunk róla beszélni.

Szóval nyitva.

Márta befogadása a frakcióba egy az elnökséget és az országos politikai tanácsot megjárt döntés volt. Ha lesz bárki további jelentkező, ugyanez a mechanizmus fog működni.

Egészen spéci módja volna az ellenzéki összefogásnak, ha más párttal nem, de más pártból átálló képviselővel közösködne az LMP. Szépen lehetne velük demonstrálni, hogy a lehetmás nem csupán a zöld, hanem a balos, szocdem értékek hordozója is.

Nyitottak vagyunk olyan közösségek, személyek irányába, akik elkötelezettek Magyarország megújítása iránt. Azokkal viszont nem tudunk sorsközösséget vállalni, akik az elmúlt harminc évben aktívan közreműködtek abban, hogy ilyen helyzetbe, Orbán Viktor uralma alá kerüljön az ország.

Gumiszabálynak tűnik.

Miért?

Demeter Márta az MSZP-ből ült át, és hát az MSZP elég aktívan vett részt az elmúlt harminc évben és az „ilyen helyzetbe kerülésben”. Mégis befogadta őt az LMP. Átvennék, teszem azt, Botka Lászlót is? Ő sem harmincévezte össze magát?

Nem Botka az oka a szocialisták kálváriájának, a mostani helyzet inkább csak tünete annak, ami az MSZP-re jó ideje jellemző. Botka László sikeres polgármester, fölvállalt egy küzdelmet, ami krízist, hegyomlást okozott az MSZP-ben.

Szóval Botka eséllyel kérhetné felvételét az LMP-be?

Meglepődnék, ha erre készülne. Amúgy semmi váratlan nem történt, prognosztizálható volt, hogy Botka László megjelenésével fokozódnak az MSZP-ben zajló turbulenciák.

Volt erről korábbi prognózis is. Egy évekkel ezelőtt kiszivárgott amerikai jelentés szerint Orbán Viktor már 2009-ben arról beszélt az Egyesült Államok budapesti nagykövetének: könnyen előfordulhat, hogy az MSZP 2018-ban nem jut be az Országgyűlésbe. Annak fényében, ami most történik, tán nemzetbiztonsági fogás is van az ügyön, de most elég, ha arra válaszol: ön számol még a szocikkal?

Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy ezzel a hegyomlással vége van az MSZP-nek.

Sajnálná a pártot?

Nem a pártot sajnálom, hanem a szavazóit.

És számít a szavazataikra, nem?

Azt tudom mondani, hogy az LMP tíz éve stabilan, értékőrzően van jelen a magyar politikában, ami unikális dolog. Bizonyítottuk, hogy

ellen tudunk állni jobbról és balról jövő attakoknak egyaránt,

hűek maratunk az értékeinkhez, köztük baloldali értékekhez, melyek képviselete fontos ennek az országnak.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Vagyis számít az MSZP-ből kiábrándult balosok szavazatára.

Számíthatok a polgárokra, és ők is számíthatnak énrám, miránk, ez kölcsönös dolog. Azon választópolgárok képviseletét, akik fontosnak tartják a baloldali értékeket és a szolidaritást, mi el tudjuk látni. Hangsúlyozom: nekünk

nem Botka Lászlóval volt gondunk,

hanem a Magyar Szocialista Párt viselt dolgaival.

Botka arról beszélt, lemondásának fő oka, hogy Fidesz-ügynökök lepték el az ellenzéki pártokat, mozgalmakat, valamint az, hogy az LMP és a DK is bejelentette, önálló listával fut neki a választásoknak, ami ugye a Botka-terv halála.

Mi már hónapokkal ezelőtt, egy Botka Lászlóval és Molnár Gyulával lefolytatott megbeszélésen leszögeztük, hogy önálló listával indulunk. Azóta annyi az újdonság, hogy van miniszterelnök-jelöltünk, valamint a szövetségi politikánk jegyében sikeres tárgyalások zajlanak Gémesi Györggyel és pártjával, az Új Kezdettel.

Mire kell az LMP-nek egy ismeretlen, mérhetetlen párt? Az Új Kezdet olyan az LMP-nek, mint a Fidesznek a KDNP?

Mert az milyen?

Ugyan apró, életképtelen, önmagában a közelébe nem jutna nemhogy az ötszázalékos parlamenti küszöbnek, még az egy százaléknak sem, viszont jó felmutatni, hogy íme, mi nagyon is szövetségpártiak, nyitottak, rugalmasak vagyunk.

Felhívom a figyelmet, hogy hat hónappal vagyunk a választások előtt. Hogy ma milyen közvélemény-kutatási adatokat mérnek és hogyan, az csupán egyetlen értelmezése annak, ami történik. A másik fontos értelmezés, hogy vannak pártok, melyek képesek az együttműködést tartalommal töltve megvalósítani.

Gémesi Györgyöt, bármily nagyszerű polgármester és tisztességes ember, csupán Gödöllő ismeri és néhány öreg MDF-es, a pártját még ők sem. Mit hoz ő az LMP-nek?

Más pártok haszonleső együttműködéseket kötöttek, a mi együttműködésünk az Új Kezdettel a választókról szól. A most hétvégi kongresszusunkon is sok vidéki polgármester ült, ismerik egy-egy település gondjait, képesek vezetni közösségeket. Gémesi György is ilyen ember, sokat tanulhatunk tőle. És Hernádszentandrás polgármestere,

Üveges Gábor is ilyen ember,

az ő faluját már a 2014-es kampány során is pozitív példaként mutattam be. Amit az LMP szeretne országosan megvalósítani, az pontszerűen már több településen működik.

Arra a Botka-vádra nem mondott semmit, hogy Fidesz-ügynökök lepték el az ellenzéki pártokat. Lakik Fidesz-ügynök az LMP-ben is?

Nem.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Az LMP nem köt választási megállapodást a parlamenti ellenzék többi pártjával. Ön abban az esetben is fenntartaná a koordinálás nélküli különindulást – a hangsúly azon van, hogy koordinálás nélkül –, ha a választáshoz közeledve a saját méréseik is azt mutatnák, amit egyébként az elemzői konszenzus, vagyis hogy az így előálló helyzet kétharmadot hoz a Fidesz-KDNP-nek?

Gondolatkísérletekbe ne bocsátkozzunk, de a mi álláspontunk ismert: az elmúlt harminc év hibáit nem megismételni, hanem kijavítani akarjuk. Hat hónap van a választásokig, az LMP ebben az időszakban elkötelezetten fog küzdeni a politika megtisztításáért és egy tisztességes kormány megalapításáért. Szerintünk így lehet leváltani Fideszt.

Meglehet, a szocik nem állítanak új miniszterelnök-jelöltet. Ez elég jó hír az LMP-re nézve, nem?

Minket az érdekel, hogy az LMP állított miniszterelnök-jelöltet, vagyis Orbán Viktornak már van kihívója. Orbán Viktor elnyomó, az országot tönkretevő kormányzásából elegünk van. És

az ellenzék teszetoszaságából is elegünk lett.

Az ellenzék pártjai vagy oligarchákkal vannak körülvéve, vagy az értékrendjük csúszkál ide-oda, vagy mindkettő, aki rájuk voksol, nem tudja, ezek a pártok mit csinálnának kormányon.

Botka távoztával állítólag néhány szocialista politikus szorosabbra fűzné a viszonyt a Jobbikkal, s koordinált indulásban gondolkodik. Vagyis abban, hogy a nyerhető egyéni választókerületekben nem indítanának egymás ellen jelöltet. Az időközik – Veszprém, Tapolca, Salgótarján – azt mutatják, hogy ha csak egy komolyan vehető ellenzéki jelölt van, verhető a fideszes. Mit szólna egy szoci-Jobbik nászhoz az LMP?

Az említett időközik során az MSZP még a hegyomlás előtt volt, a Jobbik értékrendjét pedig viszonylag stabilnak ismertük. Aztán felborult minden.

Az MSZP-ről ma nem tudni, hol a hegyomlás vége, a Jobbikról pedig azt nem tudni, milyen értékek mentén működik.

Számukra az az első feladat, hogy rendezzék soraikat, hogy a szavazópolgárok tudják, mire számíthatnak tőlük. Mi pedig addig is kitartva az értékeink mellett haladunk a magunk választotta úton, és igyekszünk megszolgálni a felénk irányuló egyre nagyobb bizalmat.

Az LMP-sek már a 2010-es, gárdamellényes jobbikos országgyűlési képviselőkkel is jókat dumcsiztak a parlamenti patkóban. Azóta a Jobbik megnéppártosodott, megvizslásodott, Vona rá varrott öltönyt húzott az uniformis helyett, kirúgta frakciójából az újnyilasokat. Ön tudja, ma mi az a Jobbik? Tudja, mire számíthat Vonától? Csak azért kérdem, mert ha nem is most, akkor valahányszor négy év múlva megeshet, hogy közös koalícióba keverednek.

Én ma a Jobbikról nem tudom megmondani, micsoda, nem tudom, milyen értékeket képvisel.

Vona Gáborék politikai vállalkozást csinálnak.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Bemérték, honnan remélhetők szavazók, és megpróbálják abba az irányba kormányozni a pártjukat. Ültem egy közös fórumon Vona Gáborral, ahol nekiszegezték, hogy hol a gárdamellénye. Amiből számomra az következik, hogy a pártelnöknek továbbra is van elszámolni valója a saját szavazói felé. A baloldalon szervezeti káosz van, a Jobbikban pedig értékrendi káosz. Aki nem akar Orbánra szavazni, annak tényleg az LMP az egyetlen alternatíva.

Másodszor van mázlija az LMP-nek. A párt még 2010-ben annak köszönhetően került a parlamentbe, hogy beszippantotta a szublimáló SZDSZ és a töpörödő MSZP helyén keletkezett vákuum. A szocik mostani agóniájával ismét nyílik a csillagkapu.

Szeptember eleje óta erősödünk, azóta érezzük, hogy egyre többen vannak körülöttünk. Fontos, hogy az eddigi pártjukban csalódott ellenzéki szavazók nem elfordulnak a politikától, hanem jönnek az LMP-hez. A legnagyobb ellenfelünk a közöny. Azon vagyok, hogy minél több eseményt rendezzünk, legyünk minél többet az emberek között. Évek óta építjük a szervezetünket, ami nehéz, mert

rajtunk kívül az összes többi versenyző doppingol,

míg mi nem fogadunk el támogatást, adományt oligarcháktól. Ha velünk szövetséget köt egy választópolgár, pontosan tudhatja, mire számíthat: arra, amit ígértünk. Ugyanis nekünk egyetlen oligarcha sem nyújthatja be a számlát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik