Belföld

Csak két fideszes szavazott a civilek védelmére

Épp aznap, amikor az Európai Bizottság közölte, hogy a magyar törvény sérti az uniós jogot. Az egyik fideszes tévedésből nyomott igent.

A civil társadalom védelméről szól az az állásfoglalás, amit kedden fogadott el az Európai Parlament. A szavazáson a Jobbik és a Fidesz-KDNP képviselőinek nagy része tartózkodott.

Megbélyegzik a civileket

Az Európai Parlament Fejlesztési Bizottsága terjesztette elő azt a jelentést, amely arról szól, hogyan szűkül a civil társadalom mozgástere a fejlődő országokban. Ennek nyomán fogadták el az állásfoglalást, amely észrevételezi, hogy világszerte egyre több kormány lép fel a civilek ellen, többek közt korlátozó jogszabályokkal, a finanszírozás korlátozásával, szigorú engedélyezési eljárásokkal, büntető jellegű adókkal.

Úgy látják: a civil társadalmi szereplőket és tevékenységeket világszerte egyre több országban, egyre elnyomóbban és egyre erőteljesebben korlátozzák. Ugyanakkor összefüggést látnak a meggyengült civil társadalom, a megnövekedett korrupció, a társadalmi és nemek közti egyenlőtlenség, az alacsony szintű emberi és társadalmi-gazdasági fejlődés, valamint az instabilitás és konfliktusok között.

Az állásfoglalás szerint a civil társadalom világszerte központi szerepet tölt be az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a jó kormányzás ösztönzése terén, a korrupció és az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelemben. Az EP kinyilvánítja: szükség van arra, hogy kezeljék azokat a „kormányzati és nem kormányzati taktikákat”, amelyek a bíráló hangok elnyomására irányulnak.

A testület aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy bár a civil társadalmi szervezetek jogszerűen részesülhetnek külföldről érkező finanszírozásban, külföldi ügynöknek minősíthetik, és ezzel megbélyegzik őket.

Rámutatnak arra is, hogy a civil társadalom mozgásterének csökkenése EU-tagállamokban és az unió néhány legközelebbi szövetségesénél is megfigyelhető.

Az ilyen esetekkel szembeni fellépést szorgalmazó állásfoglalás óva inti az Európai Uniót és a tagállamokat is attól, hogy a civil társadalom mozgásterének szűkítése, illetve más emberi jogi problémák tekintetében elnézőek legyenek azokkal az országokkal, amelyekkel migrációs kérdésekben együttműködnek. Hangsúlyozzák: a civil társadalom mozgásterének szűkítése és az emberi jogok megsértése hozzájárulhatnak a kényszerű migrációhoz.

A jobbikosok is tartózkodtak

Az állásfoglalást a magyar képviselők közül két Fidesz-KDNP-s, Járóka Lívia és Kósa Ádám szavazta meg.

Mint utóbb kiderült, Kósa Ádám tévedésből nyomott pluszt ezen a szavazáson, tartózkodni szeretett volna.

Tartózkodott Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Erdős Norbert, Gál Kinga, Hölvényi György és Schöpflin György. Szintén tartózkodott két jobbikos, Balczó Zoltán és Morvai Krisztina. Igennel szavazott még a DK-s Molnár Csaba és Niedermüller Péter, valamint a szocialista Szanyi Tibor.

A fideszes Gyürk András, Szájer József és Tőkés László, Jávor Benedek, az Együtt-PM képviselője, a jobbikos Kovács Béla, az LMP-s Meszerics Tamás és a szocialista Ujhelyi István nem vett részt a szavazáson.

Az összes EP-képviselő közül egyébként 509-en szavaztak igennel, 70-en nemmel, és 96-an tartózkodtak. A Fidesz európai parlamenti pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselőinek túlnyomó többsége megszavazta az állásfoglalást.

Saját házunk táján

Az Európai Bizottság épp kedden adott ki tájékoztatást arról, hogy a magyar civil törvény több ponton is sérti az uniós jogot.

Sérti az uniós jogot a magyar civil törvény
Az Európai Bizottság szerint több probléma is van a jogszabállyal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik