Belföld

Kiskorúak megrontása miatt akart feljelentést tenni – a rendőr elküldte

Kiskorúak megrontása, zaklatás, fiatalkorúak öngyilkosságra buzdítása miatt akart feljelentést tenni egy ceglédi nő. Azt mondja, a rendőrségről néhány megalázó megjegyzés után elküldték. A rendőrkapitányság tagad, az ORFK arra hivatkozik: ezekben az ügyekben csak a sértettek vagy gondviselőjük tehet panaszt.

Szilvia egy depressziós fiatalok számára fenntartott, zárt önsegítő Facebook-csoport adminisztrátora.

Olyan, többnyire kiskorú személyekről van szó, akik öngyilkossági gondolatokkal küzdenek, a csoportban pedig kibeszélhetik félelmeiket és problémáikat, és a csoporttagok mellett felnőtt mentálhigiénés segítőkre is számíthatnak. E körben jelent meg néhány hónapja egy férfi  – nevezzük Mártonnak –, aki profilképek alapján válogatta ki a neki tetsző lányokat, majd randevúra hívta őket. Bár a csoportból kirakták, a lányokat továbbra is zaklatta, fenyegette, egy 13 éves és egy hasonló korú lánnyal pedig szexuális kapcsolatot létesített.

Több labilis fiatalt felszólított továbbá, hogy vessen véget az életének, sőt közös öngyilkosságra hívta az egyiket.

A csoporttagok jelzései alapján az adminisztrátor összegyűjtötte a bizonyítékokat, olyan üzeneteket is, amelyekben maga az elkövető dicsekszik el a tetteivel. Mivel a büntető törvénykönyv szerint mind a kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolat (vagyis a megrontás), mind a fenyegetés és zaklatás, mind az öngyilkosságra való felszólítás bűncselekmény, Szilvia augusztus 15-én bement a ceglédi rendőrkapitányságra feljelentést tenni; elkísérte három barátja is.

A nő elmondása szerint a panaszfelvevő – egy civilruhás tiszt – mindvégig cinikusan viselkedett, végül pedig nem fogadta a feljelentést. Azt kérdezgette, miféle csoport ez, és miért nem a sértettek jöttek. Szilvia azt felelte, hogy azért, mert gyerekek, és félnek. A tiszt erre úgy reagált, hogy szerinte

cigány csajok 12 évesen már szülni szoktak.

Az öngyilkosságra való buzdításra pedig a nő állítása szerint csak annyi volt a reakciója, hogy „ha magának azt mondják, hogy másszon a falra, felmászik? Na ugye.” Végül nem engedte, hogy Szilvia ott hagyja a dokumentumokat tartalmazó pendrive-ot. Azt tanácsolta, a „srácot tegyék ki a csoportból” a feljelentő pedig menjen oda a panaszával, ahol az elkövető lakik.

– A fickó végig a szemét forgatta, nevetgélt, aztán kivágott, mint macskát szarni – foglalta össze lapunknak a történteket Szilvia.

Felhívtuk a ceglédi rendőrkapitányságot, ahol a szolgálatvezetővel sikerült beszélni. A rendőrtiszt elképzelhetetlennek tarja, hogy ilyen megtörténhetett a kapitányságon.

– Mindig minden panaszt kivizsgálunk, különösen ilyen súlyos bűncselekményeket. Nem küldhettük el máshová a hölgyet, mert bármelyik rendőrkapitányságon feljelentést tehet, sőt köteles feljelentést tenni az, akinek bűncselekmény jut a tudomására. A hölgy nyilván túloz, vagy nem tudom, mi történhetett – mondta a szolgálatvezető. Amikor emlékeztettük, hogy Szilvia többedmagával ment feljelentést tenni és ez meghiúsult, a szolgálatvezető azt felelte, kérjünk hivatalos állásfoglalást a kapitányságtól.

Megtettük. A kapitányság egyelőre annyit reagált, hogy kérdéseinket továbbították a Pest Megyei rendőrkapitányság szóvivőjének.

Végül egy nap elteltével az ORFK kommunikációs ügyelete válaszolt. A szolgálatvezető nyilatkozatával ellentétben a levélből az derül ki, hogy mégiscsak emlékeznek a bejelentésre, ám  tagadják, hogy sérelmezett megjegyzések elhangzottak volna.

Az ORFK szerint korrektül tájékoztatták a bejelentőt, hogy az általa felsorolt bűncselekmények  csak magánindítványra üldözendők, vagyis a sértettek vagy gondviselők személyen tehetnek panaszt.

Ismét megkérdeztük a feljelentőt, aki megdöbbent a rendőrségi válaszon. Azt állítja, sem az adatait, sem jegyzőkönyvet nem vettek fel, viszont – megismételte – cinikusan emlegették  a sértettek származását. Pillanatnyilag tanácstalan, hiszen az általa ismert megerőszakolt, illetve zaklatott tizenévesek –  akik szüleiknek sem merik bevallani, ami történt – nyilvánvalóan nem fognak a rendőségre menni. A gyereklányokat molesztáló elkövető pedig, a dolgok pillanatnyi állása szerint, szabadon garázdálkodhat tovább.

(Szilviának több mint száz képernyőfotó áll rendelkezésre bizonyítékként az ügyben. Arcok és nevek kitakarásával kettőt megmutatunk. Felkavaró tartalom!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik