Belföld

Öngyilkosságon gondolkodó gyerekek: „ne4m birom továb segitsen valaki sürgös”

A szülők jelentős része nem tudja, hogy mekkora bajban van a gyermeke. A harmadik legöngyilkosabb ország vagyunk Európában, miközben a fiatalok közt egyre gyakoribb az önvagdosás, és az  áldozatokat szedő Kék Bálna „mozgalom” a szomszédban kopogtat. Felkavaró tartalom.

Az elmúlt időszakban Oroszország után Lengyelországban és Romániában is megjelent a Kék Bálna, egy interneten terjedő „játék”, amely szuicid hajlamú fiataloknak állít úgynevezett kihívásokat, és sok esetben az öncsonkítástól egészen a befejezett öngyilkosságig „tanácsolja” az áldozatait. Az alapítót – egy 21 éves orosz fiatalt – már letartóztatták, de a játék rohamosan terjed.

Magyarországon léteznek  – többnyire zárt és titkos – támogatói Facebook-csoportok öngyilkossági gondolatokkal foglalkozó fiataloknak. A tagok sorstársi közösséget élhetnek meg, megoszthatják az érzéseiket, válaszokat is kapnak. A csoport segítő résztvevői, illetve az adminisztrátorok gyakran „írj privátban, mesélj” kommenttel bátorítják a kétségbeesett fiatalt.

„Valaki mondja már meg, mi bajom van!”

Az egyik ilyen hazai csoport több mint 3000 (!) tagot számlál. Az adminisztrátoroknak jeleztem, hogy újságíró vagyok és írni fogok a témáról, így kerülhettem be – megígérve, hogy őrzöm mind a csoport, mind a tagok anonimitását. A bejegyzések megrázóbbak, mint amire számítottam. A megosztott képek gyakran ábrázolnak önvagdosás okozta sebeket. Az egyik posztban valaki rákérdezett a tagok életkorára; a legfiatalabb tag azt állította, 12 éves. Az alábbiakban név nélkül megosztunk néhányat – szerkesztés nélkül – a bejegyezések és kommentek közül.

A célunk nem az öncélú sokkolás, hanem hogy megmutassuk, milyen kétségbeejtő helyzetben vannak a mai magyar fiatalok úgy, hogy a közvetlen környezetük sem tud róla. Egyúttal fel akarjuk hívni a figyelmet annak fontosságára, hogy a depresszióval, lelki gondokkal küszködő fiataloknak idejekorán el kell jutniuk segítő szakemberhez – ez szó szerint életmenő lehet.

*

Poszt: Nincs már kedvem élni. Nincs senkim és semmim. A környezetemben mindenki utál. A szüleim terrorizálnak. Én vagdosóm magam. És valahogy szerelmes vagyok a szerelembe ami a lehető legrosszab. Adjatok tanácsot. Mert már unom. Egésznap a verseimet írom és vezetem a naplóm ezen kívűl már semim sincs. Elegem van abból hogy ilyen a világ. Annyira rossz nézni hogy mások hogy bánnak a lányokkal és mégis őket vállaszák és én meg tisztelném és kapom a leszarást

Poszt: Ne4m birom továb segitsen valaki sürgös

Poszt: Valaki segítsen! Kérlek…. Nem bírom már…

Poszt: 14 vagyok boulémiás antiszociális és meg értö csevegö társat keresek S.O.S

Poszt: sziasztok 14 éves vagyok és segitséget szeretnék kérni mert már nembirom a fájdalmat. aki tudna nekem segiteni az irjon privibe. 3 nappal ezelött felakasztottam magam és nem ugy sikerült ahogy akartam a kötél helye meglátszik de az még nem elég

komment: segithetek tudok jobb módszert is

komment: Ugye tudod ez a csoport nem ilyen segitsegre épül? Es a buzditasert, otletekert kizaras jar???

komment: írj és ne csinalj bolondsagot

kitiltott kommentelő: Bocsi de egy pasi miatt 14 evesen? Eszednel vagy?? Csinald vegig a sulit, bulizz, pasizni lesz meg eleg idod…. A szuleid mit szoltak hozza??? Minden itt levo kiskoru anyat es apjat elo kene venni…. Ne is haragudj de nem normalis amit csinalsz… Ilyen fiatalon elned kellene az eleted nem pasozni meg depressziosnak lenni..

A poszt írójának válasza: Valószínűleg azért jöttem az oldalra mert szüleim nem az a típus akivel tudok beszélni

kitiltott kommentelő: igen es mert nem, mert talan ket istenes pofonnal felebresztenenek hamupipoke????

komment: Tudtam szerint ez egy olyan csoport ahol depressziós emberek vannak és segíteni próbálunk egymásnak kortól függetlenül. Az nem számít mennyi idős. Azért van itt hogy segítséget kérjen és ne csináljon hülyeséget mi pedig segíteni szeretnénk neki. Az nem jelent semmit hogy 14 éves. Én is 14 évesen lettem először öngyilkos. Akkor mi van?!

Adminisztrátori komment: Aki nem érti, hogy egy tizenéves, akit elhanyagoltak, nem szerettek, semmibe vettek, miért borul ki egy szakítástól, az vagy jöjjön hozzám továbbképzésre, vagy húzzon a picsába. Köszönöm.

Poszt: Sziasztok, …. -nek hívnak.4x próbálkoztam öngyilkos lenni. A 4. Próbálkozásom tegnap történt, csendben egy táska szíjjal. A barátaim találtak rám félholt állapotban ájultan a földön. Lelkileg sosem voltam a toppon. Mindig azt gondoltam senki nincs mellettem, hát ez végülis igaz …szerelmi bánat okából tettem amit tettem…Hát bevallom nem segített, még mindig itt vagyok… Viszont.a barátaim annál inkább, mert most derül ki az embeer életében ki van mellette és ki ellene…

komment: Jo neked hogy vannak barataid 20ev alatt nem jottem ra hogy kell szerezni olyat

Posztoló válasza: Tessék itt az alkalom…:)

Poszt: Koszonom hogy belephettem! Nagyon sokat segitt hogy nem vagyok egyedul!Aki szeretne beszelgetni nyugodtan irhat!Es nekem is kene egy kis segitseg mert ugy erzem egyedul maradtam es mar az ongyilkossag szelen allok legyszives segitsetek!

Poszt: Sziasztok! Melyik a jobb? Vonat elé feküdni vagy vonat elé ugrani?

Kitiltott kommentelő: Ugorj akkor nem kell végignézni ahogy közeledik

komment: Az öngyilkosságra buzdítás bűncselekmény!

komment: Inkább írj ha szeretnél beszélgetni

Poszt: Mi a legegyszerubb modja hogy meghaljunk??

kitiltott kommentelő: hát én azt mondanám hogy menj 1 magas helyre (leginkább vmi szakadék fölé) és ugorj le úgy h közbe kötél van a nyakadon ez ilyen “double the action” ha elszakadna a kötél vagy szarul kötnéd meg, a szakadék jön mint “support” és dodge-olja neked a túlélés esélyét

admin: Ezért a kommentért akár fel is jelenthetném ezt a gyökeret.

Poszt: En is 12 evesen kezdtem magam vagdosni az alkoholista apam miatt 15-15,5 evesen egy evben 2x eroszakoltak meg. 1x az egyik eroszak tevo hibajabol meghaltam. O elesztett ujra. Es a megeroszakolast tavaly is meg kiserelte egy “csalad tag” Aztan en lettem ongyilkos feloran mult az eletem. Apam sokszor a halalomat kivanta es vert.. Es a szuleim valasa is az en nyakamba jott en inteztem a papirmunkat stb.. 3 tesomat parommal neveltuk.. Szerintem igen is lehetek depresszios. Szerencsere neke sikerult kijonnom belole. A vagsosas meg mai napig a fejemben van. Pedig 18 eves vagyok ez nem korhoz kotott.. Hanem GYEREKKORHOZ!!

Poszt: Sziasztok Jár/Járt innen valaki pszichológushoz? Mennyit segít/segített?

Komment: Én most járok, és imádooom<3 jobb lesz minden alkalom után:)

Poszt: Fáj mindenem. Félek . A saját szobám ajtajától Félek. Nincsenek függönyök aZ ablakon. Nincsenek kurva függönyök a kurva ablakon . Nem akarok suliba menni. Nem akarom hogy bármi történjen . Mi bajom van? Valaki segítsen ! Nem értem mi bajom van . Valaki csináljon valamit ! Valaki mondja már meg mi bajom van ! Van rá gyógyszer ? Valaki segítsen ! Meg fogok őrülni !

Komment: Ne maradj egyedül és kérj segítséget! Van pszichológus a sulitokban?

Poszt: Csak szerdán. A 8 éves öcsémen kívül nincs itthon senki. Valaki beszélgessen velem! Légyszi.

Poszt: HAHO VALAKI SEGIT?(15) vok

komment: írj

Adminisztrátor posztja: Kedvesek! Bizonyára ti is olvastátok a legújabb őrületet, ami a Kék bálna nevű szervezettel kapcsolatos. Szándékosan nem írtam játékot, mert ez nem az, ez egy bűnszövetkezet, aminek a számlájára eddig 130 gyermek halála írható, ezért az alábbiakat kérném tőletek: semmilyen, ezzel a témával kapcsolatos posztot, kommentet ne próbáljatok kitenni, mert azonnal töröljük, indokolt esetben ennél komolyabb következmények is lehetnek, és itt nem a kitiltásra gondolok. Tartsátok ettől az egésztől távol magatokat és az ismerőseiteket is, mert az ezt irányító felnőttek pszichopaták, rendőrségi körözés van ellenük érvényben, a vezetőjük már börtönben van. Vigyázzatok egymásra, vegyétek ezt nagyon komolyan! Bármi kérdésetek van, írjatok privátban. Szeretettel:…

Volt, akit kiemeltek a családból

A csoport egyik adminisztrátora – civilben pedagógus – számos fiatallal való beszélgetés után úgy véli: az, hogy kirak vagy kiír önmagáról egy gyerek bármit, és jön rá reakció, már segítség, azt üzeni a fiatalnak, hogy nincs egyedül.

Milyen problémákkal küzdenek a csoport tagjai?

–  Az elhanyagolástól a fizikai, és/vagy szexuális bántalmazásig itt minden megtalálható, személyesen találkozom ilyen történetekkel a csoportban, privátban vagy nyilvánosan. Az esetek túlnyomó többségében súlyos elhanyagolás áll a háttérben. Lehet, hogy egy gyerek csak feltűnősködni akar, de ez is azért történik, mert úgy érzi, senki nem foglalkozik vele. Ezt néhányan úgy reagálják le, hogy „persze, a hülyegyerek nem kapta meg az Iphone-t, és rögtön vagdossa magát”.

Valójában ritka a bagatell ügy, ilyenkor arra kell vigyáznunk, hogy az illetőt a kommentelők ne kapják szét pillanatok alatt,

mert akiknek tényleg komoly a problémájuk, érthetően ugranak az ilyenre. Az önvagdosáshoz vezető depressziós állapotuk közvetlen kiváltó oka gyakran szerelmi csalódás, vagy iskolai cikizés, de hogy ezt képtelenek kezelni, amögött gyakran vannak mélyebb problémák. De ehhez nem igazán értek, nem vagyok pszichológus.

Előfordul, hogy szakemberhez irányít egy-egy gyereket?

– Ha csak egy beszélgetésre vágyik, és amiatt jobban lesz, oldódik a feszültsége, akkor jó. Ha látom, hogy kóros az eset, akkor azt mondom, hogy szerintem szakszerű segítségre van szüksége, de biztosítom, hogy nem lerázni akarom. Hiszen azzal, hogy megosztotta velem a titkát, már kialakult egyfajta „kötődés”, és nem akarok újabb csalódást okozni neki. Tehát ha elirányítom egy pszichológushoz, az nem azt jelenti, hogy nem írhat nekem bármikor. Sőt, szerveződik, hogy néhány csoporttaggal személyesen is találkozunk.

Bár az öngyilkossággal fenyegetőzés szinte mindennapos, az adminisztrátor nem tud róla, hogy bárki befejezett öngyilkosságot követett volna el a tagok közül. Hozzáteszi: ez nem jelenti, hogy nem történhetett ilyen. A vagdosós gyerekek csoportjában sokan rendelkeznek hamis profillal.

– A tagok közt vannak segítő szervezetek munkatársai is, és megtörtént, hogy egy poszt nyomán elkezdtünk beszélgetni egy gyerekkel, és amikor kiderült, milyen súlyos bántalmazásnak van kitéve, ki is emelték a családból. Előfordul, hogy valakinek jobbra fordul az állapota, ilyenkor legtöbbjük egyszerűen kilép, de van, aki marad segítőnek, és azt mondja: jól vagyok, írjatok privátban,  mert én is átmentem ezen.

A szülők jelentős része egyáltalán nem tudja, hogy mekkora bajban van a gyereke, és vannak jó páran olyanok, akik nyilvánvalóan tudják, csak éppen nem érdekli őket.

De olyan szülő is van a látóteremben, akinek a gyereke vagdossa magát, az anyuka kétségbe van esve, segítene, de fogalma sincs, mit tegyen. És nem is biztos, hogy  tud segíteni, másfajta külső ingerekre, barátokra, támogatókra lenne szüksége a gyereknek – véli az adminisztrátor.

Az üresség elviselhetetlen érzése

Magyarországon a 25 év alattiak közt a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság. Mészáros Gergely, a Vadaskert Alapítvány részlegvezető gyermekpszichiátere, az önsértő viselkedés kutatója  szerint a befejezett öngyilkosságok száma ugyan csökken, de ez nem jelenti, hogy jól állunk – a statisztikák szerint hazánk még mindig a harmadik  „legöngyilkosabb” európai ország.

Az önsértés úgynevezett nemszuicidális, vagyis nem öngyilkossági szándékú viselkedés. A szomorú divattá váló önvagdosásban a szakértők olyan kulturális motivációkat is látnak, mint a „webkettes világban” az önsértést népszerűsítő honlapok és virtuális közösségek terjedése, az olyan videomegosztó oldalak népszerűsége, ahol az önsértő aktust nyilvánossá teszik, vagy blogok, ahová erről képeket töltenek fel.

Az önvagdosásnak elsősorban pillanatnyi feszültségcsökkentés a célja.

A legelterjedtebb a karok vagy combok vagdosása (a comboké azért, mert nehezebben veszi észre a környezet),  de lehet égetés is, vagy akár a sebek piszkálása, hogy ne tudjanak begyógyulni. Gyakran előfordul a különféle minták bőrbe metszése.

A szakember szerint ez egyértelműen addiktív viselkedés, nehéz „leállni vele.” A fájdalmat a szervezet  automatikusan csillapítani kezdi úgynevezett endogén opiátok felszabadulása révén, amelyeknek euforizáló hatásuk van.

– Általában a fiatalok még nem tanulták meg kezelni a feszültségeiket, és ez viszonylag könnyű útnak ígérkezik a számukra, amihez mintát is kapnak – mondja Mészáros Gergely. –  Az önsértőnek nagyon negatívak az érzelmei, borúsnak és rémisztőnek látja a jövőjét Ez elszürkülő, a valósággal kapcsolatot vesztő állapot, ami elviselhetetlennek tűnő ürességérzettel jár. Amikor az önsértő megvágja magát, az nagyon érzelmi inger, ami a szervezet biológiai vészreakcióinak megfelelően el tudja terelni a figyelmet a kiürült lelkiállapotról. „Megsérültem, kezdek valamit valóban érezni, ha mást nem, legalább a fájdalmat.” Az önsértés viszonylag könnyen és hatékonyan elűzi a rossz lelkiállapotot. Ugyanúgy függést okoz, mint amikor valaki alkohollal vagy más pszichoaktív szerrel próbálja a negatív érzéseit elűzni, vagy a feszültségét enyhíteni. És ezzel az az egyik legnagyobb gond, a nyilvánvaló és közvetlen veszélyeken kívül, hogy a valódi problémamegoldó készség fejlődése elmarad.

Az önsértés növeli az öngyilkosság kockázatát?

– Nagy mértékben. Egyrészt elmosódik az a természetes érzés, hogy a testünk érték, amire vigyázni kell. Az önsértés azért is tekinthető minden esetben patológiás, segítséget igénylő viselkedésnek, mert súlyos következményei lehetnek,

véletlenül is lehet túl mélyet vágni,

valamint életre szóló nyomok maradhatnak, ami tovább fokozhatja depressziós állapotot. Kamaszkorban sokan amúgy sincsenek megelégedve a testükkel. Ha pedig valamiért olyan súlyos lelkiállapotba kerül, hogy a halált látja az egyetlen kiútnak, egy korábban már önsértő fiatal könnyebben átlépi a határt, ami a saját test bántalmazásának tabuja jelenthetne.

Mennyire jellemző ez a viselkedés?

– A kamaszkorban legalább egyszer feszültségenyhítési céllal önsértő fiatalok aránya akár a negyven százalékot is elérheti a becslések szerint. A rendszeres, visszaeső önsértők ennél azért jóval kevesebben vannak.

Ideális esetben a szülő észreveszi, hogy gyermek sebzi magát, és ez lehetőséget teremt arra, hogy  beszélgetés kezdődjék a lelki problémákról. A pszichiáter szerint nem kell attól megrémülni, hogy egy akár rendszeresen önsértő fiatal mindenképpen közvetlen öngyilkossági veszélyben van, de mindenképp érdemes szakember segítségét kérni.

Ha holnap minden érintett fiatal felkeresne egy pszichológust, elegendőnek bizonyulna a szakemberek száma?

– A közfinanszírozás keretében is lehetőség van pszichoterápiás ellátásra, akár nevelési tanácsadóban, akár gyermekjóléti szolgálatnál, akár a gyermekpszichiátriai gondozó hálózatban. Előfordul, hogy várakozni kell, akár hosszasan is, de a kollégák észreveszik, hogy mely esetek nem tűrnek halasztást, és ilyenkor sürgősségi időpontot adnak. Ma már nagyon sok tanintézményben dolgozik iskolapszichológus. A probléma nem az, hogy kevés a szakember, hanem hogy nehezen jutnak el a bajban levők a segítségkérésig. Sajnos, Magyarországon még mindig stigmatizálja a közvélemény azt, aki pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordul. És ez kamaszok esetében fokozottan érvényes, hiszen nagyon érzékenyek a kortársaik véleményére.

 Szükség esetén ingyenesen hívható 116-123-as vagy a 06-80/820-111-es krízisvonal. Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, olvassa ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik