Belföld

A Corvinus hallgatói és oktatói is a CEU mellé álltak

A Budapesti Corvinus Egyetem polgárai a Közép-európai Egyetem iránti szolidaritásukról szóló nyilatkozatot fogalmaztak meg április 2-án, amihez kedd reggelig közel 230 egyetemi polgár csatlakozott. Nyilatkozatukban azt írják:

Mi, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai, kinyilvánítjuk szolidaritásunkat a budapesti Közép-európai Egyetem hallgatóival, oktatóival és munkatársaival. Meggyőződésünk, hogy egy modern, versenyképes, a világ tudományos életének élvonalához tartozó Magyarországon a tudományos kutatás és oktatás szakmai és etikai szabályait betartó felsőoktatási intézmények sokaságára van szükség.

Úgy gondolják, aligha férhet hozzá kétség, hogy a Közép-európai Egyetem ezek egyik legfontosabbika: a magyar és a nemzetközi tudományos élet kimagasló jelentőségű, kelet-közép-európai összevetésben kivételes szellemi és anyagi erőforrásokkal rendelkező tagja, amelynek tanszékein világszínvonalú oktató- és kutatómunka folyik.

Működésének politikailag motivált, mondvacsinált jogi érvelésen alapuló ellehetetlenítése ezért helyrehozhatatlan kárt okozna a magyar felsőoktatásnak és tudományos kutatásnak és a nemzeti fejlődés ügyének, írják.

Ezért nyomatékosan kérik a kormányt, hogy tartsa tiszteletben minden törvényesen működő felsőoktatási intézmény autonómiáját, és vonja vissza a felsőoktatási törvénynek a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését célzó tervezett módosítását.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslatról kedden szavaz az országgyűlés, hétfő este még módosítottak rajta, szigorítottak a határidőkön is.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is, sőt már levelet írt 14 Nobel-díjas, és több mint 100 tudós is a kormánynak. A Magyar Rektori Konferencia állásfoglalásában azt írta: a szervezet elnöksége viszont „nem kíván a napi politikai viták résztvevőjévé válni, így állásfoglalásában csak szakmai kérdésekre kíván kitérni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik