Belföld

Bencsik András: “A CEU-val ugyanaz a helyzet, mint a migránsokkal”

Bencsik András az Echo TV Sajtóklub című műsorában a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban azt mondta, szó sincs arról, hogy a CEU-t bárki is be akarná záratni, csak “nekik a legnagyobb a szájuk”. A műsor résztvevőit egyébként meglepetésként érte, hogy 28 külföldi egyetem működik Magyarországon. Bencsik szerint ezeknek az egyetemeknek egy része “üzleti vállalkozás”, a nemzetközi diplomát pedig “sznob sikernek” nevezte.

Miért nem mondjuk azt, hogy ez egy olyan egyetem, ami nem hajlandó tudomásul venni, hogy ebben az országban a hivatalos nyelv a magyar?

– kérdezte Bencsik.

Bencsik szerint “minden olyan csatát, ami az ország szuveneritását illeti, azt meg kell vívni, mert vagy megvédjük magunkat ebben a formálódó, különös Európában, vagy nem”. Kijelentette, hogy

a CEU-val ugyanaz a helyzet, mint a migránsokkal.

Ezért úgy gondolja, “itt nem lehet finomnak lenni, végig kell csinálni”.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslatról kedden szavaz az országgyűlés, hétfő este még módosítottak rajta, szigorítottak a határidőkön is.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is, sőt már levelet írt 14 Nobel-díjas, és több mint 100 tudós is a kormánynak. A Magyar Rektori Konferencia állásfoglalásában azt írta: a szervezet elnöksége viszont „nem kíván a napi politikai viták résztvevőjévé válni, így állásfoglalásában csak szakmai kérdésekre kíván kitérni”.

A maga erejéből lett milliárdos

Egyébként ugyanebben a műsorban Bencsik elismerő áhítattal állt ki Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor jóbarátja, milliárdos vállalkozó és az Echo Televízió tulajdonosa mellett, idéznénk szó szerint:

Gyerekek! Mészáros Lőrinc tényleg egy tehetséges ember. Nagyon bízom benne, hogy az a barátság, ami Orbán Viktorhoz fűzi őt, az nem szenved csorbát, tehát ki fog tartani élete végéig. Úgy érzem, hogy nála ki fog tartani, egy nagyon higgadt, derűs, szellemes, jókedvű ember és ért a pénzhez. Én mindig álmodoztam arról, hogy gazdag szeretnék lenni, de nem értek a pénzhez. Tehát az egy másik tehetség. Ő ért. Ő a maga erejéből lett milliárdos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik