Belföld

Az MTA kutatói is kiállnak a CEU mellett

Mi, mint a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatói és dolgozói, csatlakozunk az Akadémia elnökének nyilatkozatához, amely leszögezi: „A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik.”

– írják az MTA kutatói a CEU-t támogató petíciójukban.

Az MTA társadalomtudományi szakbizottságaival egyetértésben kijelentik, hogy a Közép-európai Egyetemen folyó képzések és kutatások magas szakmai színvonalat képviselnek.

Azt várják, hogy a Közép-európai Egyetem budapesti működését a jogszabályi környezet továbbra is biztosítsa, és kérik a magyar felsőoktatás és kutatás vezetőit, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel védjék hazai intézményeink, köztük a Közép-európai Egyetem létét és autonómiáját.

Vasárnapra a CEU-ellenes törvényjavaslat miatt tüntetést szerveznek a szabad oktatásért.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is, sőt már levelet írt 14 Nobel-díjas, és több mint 100 tudós is a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik