Belföld
Budapest, 2014. szeptember 3.
Tölgyessy Péter, az SZDSZ egykori elnöke beszél a Szabadság Expressz rendezvénysorozat történelmi sajtókonferenciáján a Parlament Nagy Imre-termében 2014. szeptember 3-án. A rendszerváltás 25. évfordulójára emlékező Szabadság Expressz kelet-közép-európai körútjának harmadik állomása Budapest, Gdansk és Varsó után.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tölgyessy: Orbán is tanulja az “orbánizmust”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 03. 14. 08:56

A szinte leválthatatlan rendszert a kormányfő és az ország alakította ki.

Az alkotmányjogász, politológus a Hír TV Egyenesen című műsorában Kálmán Olgának azt mondta az államfőválasztásról, Áder János újrázásáról, hogy kicsit szimbolikus a tisztség, a parlamentáris rendszerek köztársasági elnökének a királyságokat kell modelleznie, olyasmit, mint az angol királynő, aki ritkán szólal meg, ha igen, annak nagy súlya van, de Magyarországon már ez sincs. 2010-től új berendezkedés van, amire inkább a Gömbös Gyula által mondottak illenek, Magyarország kis ország, itt elég, ha egy okos ember van.

Ebben a rendszerben már jóval kevésbé van hatalommegosztás, van egy vezető, a miniszterelnök, aki mindennek kezdete és végső döntéshozója, és bizonyos értelemben a szimbolikus vezető is ő akar lenni.

Orbán Viktor először Schmitt Pált választotta, aki végképp elfogadta ezt az alárendelt pozíciót, de inkább ártott a rendszernek az elnöksége. Jött Áder, aki régi bajtársként logikusan elfogadta a rendszert, de sokszor jelezte apró gesztusokkal, a hallgatásával, hogy miben nem ért egyet, nem véletlenül jöttek a hírek, hogy a miniszterelnök keresett valaki mást helyette.

Végül Áder maradhatott, amit Tölgyessy azzal magyarázott, hogy

 a miniszterelnök is tanulja a saját rendszerét,

amelynek jobb volt egy olyan típusú elnök, mint Áder János. Intelligensebbé tette azt, a kis visszacsatolással voltaképpen segítette. Tölgyessy szerint a parlamenti váltógazdaság azért nem vált be, mert

Magyarország egy sikertelen ország,

a ’89-es vágyak, remények nem valósultak meg, az emberek csalódottak, frusztráltak,  Orbán Viktor pedig éppen annyira írta át az alkotmányos berendezkedést, olyan rendszert csinált, amelyben jó eséllyel nem leváltható a hatalma. Szerinte az ellenzék mostani állapota alapján jövőre is kétharmad körüli eredményt érhet el a Fidesz, de Orbán Viktor is tudja, hogy legkisebb esélyt sem adhat másnak,

mert hogyha netán mégis leváltják, akkor nem egy szimpla kormányváltás lesz, hanem bizony egy újabb rendszerváltás indul el a maga útján.

A Fidesz ezért biztosítja túl magát, meg azért is, mert Orbán a ’94-es trauma után leszámolt a nyugatos konszenzussal, és úgy döntött, ha már az ország problémáit nem sikerül megoldani, azt kell adni a népnek, amire vágyik: bűnbakot és mítoszt – tette hozzá Tölgyessy, aki ezzel magyarázta, hogy több pénz jut a sportra. A Fidesz-kormány ugyanakkor eredményeket is fel tud mutatni, kihozta az országot az adósságcsapdából, ami miatt persze kevesebb jut oktatásra és egészségügyre. A kormányt még ez sem ingatná meg, Orbán mégis folyamatos félelemben van, és Tölgyessy ezzel magyarázza az indokolatlannak tűnő lejárató akciókat a politikai riválisok ellen. Korábban ugyanezt mondta Ron Werber, az MSZP egykori kampányguruja, aki szerint a provokáció éppen a gyengeség jele.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.