Belföld
Budapest, 2017. február 4.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédét tartja a fővárosi Hilton Budapest City szállodában 2017. február 4-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kulcskérdéssé válhat: Gyurcsánnyal vagy nélküle?

Reiner Roland
Reiner Roland

politikai elemző. 2017. 02. 06. 13:20

Korábban a témában:

Évértékelőt tartott Gyurcsány Ferenc szombaton, szám szerint a tizenharmadikat. Bár ennek a műfajnak nincsenek merev szabályai, a hétvégi beszéd mégis alapvetően különbözött attól, amit várhattunk: sem az elmúlt év eseményei, sem a DK programja, sem Gyurcsány Ferenc víziója Magyarországról és Európáról nem igazán került elő a beszédben. Nem volt hangsúlyos a párt európai elkötelezettsége – pedig egy Brexit, Trump és kvótanépszavazásos év után erre lett volna bőven lehetőség. Nem kaptak kiemelt figyelmet a civilek sem, pedig az év eleji támadás, Majtényi László köztársasági elnöki jelölése vagy épp a másnapi Taní-tanék Mozgalom tüntetése egytől-egyig jó apropót szolgáltatott volna.

Az évértékelő a változatos Orbán-kritikák és -támadások mellett lényegében egy szerepet szolgált: megerősíteni Gyurcsány Ferenc szerepét a baloldalon. A tizenharmadik évértékelés üzenete nem más, mint hogy Gyurcsány másfél évtizede meghatározó szereplője a baloldalnak, és minden próbálkozás ellenére jelen van, nem tűnt el. Az a tény ugyanakkor, hogy ezt a legitimációt ő maga, saját pártja kizárólagos és megkérdőjelezhetetlen vezetőjeként teszi meg, éppen arról tanúskodik, hogy Gyurcsány érzi, mindehhez indoklásra és emlékeztetőre van szükség. Nagyon hasonló ez ahhoz, mint amikor az október 23-i  tüntetésen a volt miniszterelnök az

Aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van. Aki elmúltnyolcévezik, aki gyurcsányozik, az Orbánnal van

kijelentést tette: saját személyét kizárólagos viszonyulási pontként használva.

Budapest, 2017. február 4.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédét tartja a fővárosi Hilton Budapest City szállodában 2017. február 4-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szombati évértékelőt joggal várhatták azok, akik a Demokratikus Koalíció álláspontjára voltak kíváncsiak az ellenzéki együttműködést illetően: a párt politikusai ugyanis rendre elzárkóztak attól, hogy a folyamatban lévő tárgyalásokat kommentálják. Sőt, Gyurcsány Ferenc lényegében nem is szólalt meg az elmúlt másfél hónap során, jobbára Gréczy Zsolton és Vadai Ágnesen keresztül derült ki egy-egy részlet. Ezekből ugyanakkor legfeljebb annyit tudhattunk meg, hogy a DK ragaszkodik Gyurcsány személyéhez, valamint hogy programjukat elküldték Botka Lászlónak. A Demokratikus Koalíció amellett, hogy az összefogás szükségességéről beszélt, lényegében semmilyen egyéb technikai részletről nem foglalt állást.

Gyurcsány Ferenc korábban beszélt már egységes választási pártról, máskor saját pártját nevezte ki a baloldal vezető erejének, egy időben pedig sajtóhírek voltak egy MSZP-DK koordinált megállapodásról Budapesten. Jelenleg a korábbi összefogás pártjai közül egyedül a DK-ról nem tudjuk, milyen számára az ideális indulás: Botka László feltételei ismertek (közös lista, legjobb egyéni jelöltek, új baloldali politika), ahogy az Együtté (előválasztás, külön lista) és a Párbeszédé is (előválasztás, közös lista).

Nem túlzás azt állítani, hogy a Demokratikus Koalíció és maga Gyurcsány Ferenc is, komoly lépéskényszerbe került az elmúlt két hónap során. Az október 23-i tüntetést követő tárgyalások Gyurcsány vétójának köszönhetően nagyon hamar hangos és látványos véget értek: a Liberálisok (és a Balpárt) részvételét kifogásolta a DK-elnöke, ami különösen visszás volt annak fényében, hogy korábban még teljes összefogásról beszélt az összellenzéki színpadon. Függetlenül attól, célt ért volna-e ez a kerekasztal, azzal, hogy Gyurcsány magához ragadta a kezdeményezést, egyre több szereplő kezdte el magát vele szemben meghatározni.

December elején olyan, belső használatra szánt közvélemény-kutatásról is olvashattunk, ami kifejezetten Gyurcsány szerepét és elutasítottságát vizsgálta egy esetleges összefogásban. Erre erősített rá alaposan Botka megjelenése és miniszterelnök-jelölti ambíciója: a szegedi polgármester ugyanis világosan elhatárolta magát a 2010 előtti időszaktól és egyre komolyabb opcióként merült fel az, hogy Gyurcsány ne szerepeljen a közös listán.

Budapest, 2017. február 4.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédét tartja a fővárosi Hilton Budapest City szállodában 2017. február 4-én. Az első sorban Varju László (b), Vadai Ágnes (b2) és Niedermüller Péter (b3), a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökei, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke (b4) és Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége (b5).
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gyurcsány Ferenc körül tehát egyértelműen fogyni kezdett a levegő, és számára ez a helyzet nem ismeretlen. Egyelőre nem tudjuk, hogy zajlanak-e olyan tárgyalások a többi baloldali párt részvételével nélküle, amiről az évértékelőben beszélt, de az előzmények ismeretében könnyen lehet. A választáson többséget szerző stratégia ugyan aligha lehet a Demokratikus Koalíció – és szavazói – nélkül, ezt mindkét fél tudja. A megállapodás részletei azonban túlmutathatnak a 18-as választáson: egy közös listán való indulás ismét olyan helyzetet hozna, ahol a szavazók összeadódnak, a helyek elosztása pedig a pártokon múlik.

Ha azonban a DK külön listán – de egyéniben koordinált módon – indul, az egyértelművé teszi, meddig ér el a Gyurcsány-párt, létezik-e az a választói plafon, ami az egykori miniszterelnök rajongóinak és utálóinak köszönhetően egy egy számjegyű eredmény. A különindulással jelenlegi tudásunk szerint egyértelmű lenne a DK második helye a baloldalon, az MSZP mögött, márpedig Gyurcsány évek óta beszél arról, hogy szeretné visszavenni a baloldal irányítását.

Az évértékelőn összességében nem látszott, hogy Gyurcsánynak egyértelműen lenne terve arra, hogyan erősítse meg saját helyét és fontosságát: a megfogalmazott vádak – különösen annak a korábbi ígéretnek a fényében, hogy a tárgyalásról menet közben nem fog beszélni – sértettségre, bizalomhiányra és bizonytalanságra utalnak. Miközben a balliberális értelmiség rendre foglalkozik a Jobbikkal való együttműködés lehetőségén, a civilek mind erősebb bevonásán, a fiatalokban rejlő új erővel és hitelességgel, Gyurcsány Ferenc nélkülözhetetlenségét ma már csak pártjának tagjai hangoztatják.

Ez a vita azonban nem kizárólagosan a politikusok között fog eldőlni: ahogy Vona Gábor is csak a baloldali szavazókat – és nem a politikusokat – akarja megszólítani, úgy a baloldali-liberális szavazók esetén is egyre inkább kulcskérdéssé válhat, hogy

Gyurcsánnyal vagy nélküle.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73862950, JanzsÛ DÛra, Bedı-Husz·r Zsuzsanna, az Under5 nev˚ honlap Ès projekt t·rsalapÌtÛi. Ezen a fel¸leten egyszer˚en Ès gyorsan r·tal·lhatnak a kismam·k mindenfÈle gyerekprogramra, bababar·t Ètteremre, k·vÈzÛra stb. Ilyen pÈld·ul a Bud·n nyÌlt Maminti kuckÛ is, ahol a fotÛk kÈsz¸ltek. FotÛ: Gergely Schˆff, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.