Belföld

Bújna a Jobbik, ellökné Putyint az MSZP, lepincsizte Orbánt a DK

A Jobbik még jobban dörgölőzne Putyinhoz, a szocik szerint Orbán a kasszához hívja Putyint. Ellenzéki reakciók a csütörtöki Putyin-Orbán-találkozóra.

Az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján arra szólította fel Orbán Viktort, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán.

Molnár arra hivatkozott, hogy a kormányfő és az elnök rendkívül rövid és “kevéssé informatív” sajtótájékoztatót tartott ahhoz képest, ami a megbeszélésen történhetett.

A politikus az ott elhangzottakra úgy reagált: 2016-ban és 2017-ben megváltozott a világ, de ebben a helyzetben hibás és bűnös lépés lenne elszakadni egy erős szövetségtől. Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben ugyanis egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét. Orbánra utalva kijelentette: az az ember, aki 28 éve “elzavarta az oroszokat” Magyarországról, ma visszaengedi őket,

ráadásul nem is a spájzba, hanem egyenesen a kasszához, ráadásul a kasszának inkább a kifizetési oldalához.

A keleti nyitás nem járhat együtt a nyugati zárással – mondta Molnár, aki előbb oroszul, majd magyarul hozzátette: lehetünk barátok, kell tudnunk együttműködni, de új alapokon. Ha egy európai állam túlságosan közel engedi magához Oroszországot, akkor könnyen úgy járhat, mint Ukrajna.

A Jobbik lenne a híd

A Jobbik szerint Magyarországnak közvetítő szerepet kellene betöltenie a Nyugat és Oroszország között. Gyöngyösi Márton, a párt képviselője üdvözölte Putyin látogatását. Kiemelte ugyanakkor, szerintük Orbán nem mondott igazat, amikor azt állította, Magyarországon kívül álló tényezők vezettek az Oroszország elleni szankciókhoz.

Gyöngyösi szerint a kormányfő Brüsszelben rendre megszavazza azok meghosszabbítását, miközben egyedül a Jobbik állította a kezdetektől, hogy a szankciók ellentétesek a magyar érdekkel. A Jobbik politikusa példaként említette, hogy a szankciók több milliárd eurós károkat okoztak a magyar gazdaságnak, elsősorban az agráriumban.

Gyurcsány: Orbán egy demens pincsi

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Magyarországnak az “orosz politika által veszélyeztetett” Európa mellé kell állnia az éppen zajló világpolitikai átalakulásban. A párt vezetője elidézte, hogy Orbán 2007-ben még arról beszélt, hogy keleten csak alávetettség és kiszolgáltatottság várna az országra.

Elborzadva látom, hogy Orbán Viktor vagy pincsinek állt, vagy súlyos politikai elbutulás, demencia sújtja.

Budapest, 2017. február 2. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatón reagál Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatójára az Országgyûlés Irodaházában 2017. február 2-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2017. február 2.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatón reagál Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatójára az Országgyûlés Irodaházában 2017. február 2-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Gyurcsány szerint “Magyarországnak végtelenül romlott miniszterelnöke van. (…) A meggyőződés, a tisztesség semmi, a hatalom minden” – tette hozzá. A volt kormányfő szerint a politikai pragmatizmusnak nem kellene egyenlőnek lennie az önfeladással és az elvtelenséggel. “Orbán Viktor elárulja a magyarok történelmi érdekét, elárulja a Nyugatot” – mondta, megjegyezve, nincs az az orosz befektetés, ami feledtetni tudja Oroszország ukrajnai agresszióját, vagy “bocsánatossá teszi az önkény uralmát”.

Gyurcsány szólt arról is, hogy Magyarországnak nem áll érdekében a paksi atomerőmű bővítése, ezért mindent meg kell tenni annak leállításáért, hasonlóan az Oroszországgal szembeni embargó fenntartásához.

LMP: Havas Szófia konzuli kinevezése se lenne meglepő

Az LMP szerint Orbán gázért, valamint vélt vagy valós gazdasági előnyökért elárulta a nemzetet a Putyinnal folytatott találkozóján. A párt külpolitikai szóvivője azt mondta, a miniszterelnök nem a nemzeti érdeket, hanem a saját és a köreihez tartozók gazdasági érdekeit képviselte.

Ungár Péter a miniszterelnököt bírálva közölte: Orbán nem vette figyelembe azt a nemzeti érdeket, hogy ki kellene állnia a szomszédos Ukrajna területi integritásáért. A Magyarország energetikai függetlenségének szükségességét hangsúlyozó szóvivő azt is kritizálta, hogy Orbán az energetikai kérdésekben “teljesen befeküdt az orosz álláspontnak”, miközben a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződést sem mondta fel.

Olyan hihetetlenül megalkuvó volt a magyar miniszterelnök, hogy már “azon sem lepődnénk meg, ha Havas Szófiát vagy bárki mást konzulnak nevezne ki” – mondta Ungár Péter az 1956-os forradalmat “horthysta provokációnak” nevező szocialista politikusra utalva.

PM: hazugság a magyar veszteség

Orbán Viktor és pártja az orosz nemzeti érdekeket szolgálja ki Magyarország érdekei helyett, és a Jobbik is ugyanezt teszi – mondta a Párbeszéd szóvivője. Tordai Bence szerint a magyar nemzeti érdekeket az szolgálná, ha minél gyorsabban csökkentenék, vagy megszüntetnék Magyarország energiaellátási függőséget Oroszországgal szemben. Ehhez képest Orbán egy lépést sem tett ebbe az irányba.

A szóvivő szerint Putyin és Orbán tárgyalása során semmilyen, a magyar érdekeknek megfelelő előrelépés nem történt, az orosz elnök látogatásának egyetlen célja az volt, hogy Putyin bebizonyíthassa: egy uniós és NATO-tagállamban királynak kijáró tisztelettel fogadják, ezzel demonstrálva, hogy “betette a lábát az ajtóba”. Tordai hazugságnak mondta azt, ami szerint 6,5 milliárd dollár veszteség érte volna Magyarországot az orosz szankciók miatt, szerinte ennek nagyjából a tizede, amit a magyar kivitel veszített a korlátozásokkal.

MKKP: Medvék

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) ennyivel zavarta le a reakcióját:

(MTI, kivéve az MKKP-t)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik