Belföld

A Fradi kommunikációja egyre jobban hasonlít a Fideszére, de ezzel nem lehet bajnokságot nyerni

Végtelenségig lehetne emlegetni azokat az eseteket, amikor valami nem úgy alakult, ahogy azt a kormány szerette volna, de egyszerűen képtelenek voltak kiállni és azt mondani: bocs, ez most nem sikerült, majd legközelebb.

A kormány egy párhuzamos valóságot épített ki,

és az ember néha tényleg úgy érzi, hogy két világ van: egyik, amelyiket tagjai érzékelnek és a másik, ami létezik.

Nem riadnak vissza a hazugságoktól sem, elég csak Rogán helikopterezésére gondolni. Orbán még ki is állt mellette, és így megismerhettük a Fidesz kommunikációjának egyik gyöngyszemét: a miniszterelnök

tényekkel alátámasztott hazugságoknak

minősítette a Rogánt ért vádakat.

De érdemes visszagondolni arra is, amikor a népszavazás után egyszerűen nem voltak hajlandók kimondani, hogy a voksolás érvénytelen lett.

A Fidesz kommunikációját mégis talán az alábbi felvétel mutatja be a legjobban:


Bár a Ferencváros kommunikációja erre a szintre még nem jutott el, az jól látszik, hogy valami már átragadt a zöld-fehér klub vezetőire is.

“Mi akkor is győzünk, hogy ha kikapunk”

Így szól a ferencvárosi szurkolók egyik dala, de természetesen, ha ezt a mondatot a klub elnöke mondaná, akkor valószínűleg pár száz ember elég hamar összegyűlne a klubház előtt.

Az FTC Fideszhez köthető szálai egyértelműek, a klub elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke, de Orosz Pál, a Fradi vezérigazgatója is közel került már állami pénzekhez, legutóbb például kiderült, a Ferencváros Zrt. havi 227 ezer forintnyi támogatást igényel a TAO pénzekből Orosz Pál vezérigazgató bérköltségére hivatkozva. Úgy, hogy a csapat egyébként a 2015/16-os évben 3,75 milliárdos költségvetésből gazdálkodott, ez itthon a legmagasabb összeg. Ehhez sok minden kell, a Portfolio cikke szerint többek között állami cégek szponzorációs pénzei, hiszen a Főgáz és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) is fizet a klubnak.

Meg is nyerte a csapat a tavalyi bajnokságot, addig nem is volt baj, a jót könnyű kommunikálni. A rekordbajnok 12 év után végzett újra az első helyen. Egyrészt kiválóan játszottak, de nem is nagyon volt ellenfelük, a “top csapatok”, mint a Videoton, a Debrecen vagy az Újpest, teljesen összezuhantak. És szüksége volt még a Fradinak olyan játékosokra is, mint Somalia, Nagy Ádám, Roland Lamah. Ők viszont már más csapatban játszanak, értékelhető igazolása pedig a Fradinak Marko Djuricinon – habár ezt is sokan vitatják –  és a nem éppen legjobb formájában lévő Lovrencsics Gergőn kívül nem volt. (A témával bővebben ITT foglalkoztunk.)

A lényeg az, hogy

ez a Fradi nem ugyanaz, amelyik tavaly megnyerte a bajnokságot. 

Messze nem, és ezt érzik a klubnál is, viszont korrekt kiállás és tájékoztatás helyett a klub vezetői inkább a mellébeszéléssel foglalkoznak. Orosz Pál szerint

elkényeztették kicsit a szurkolókat az előző szezonban, nem az a normális, hogy egy csapat ekkora fölénnyel nyerje meg a bajnokságot.

A második állítással nem lehet vitatkozni, de arra, hogy Magyarország legnépszerűbb csapata, akik hatalmas pénzből gazdálkodnak, legalábbis magyar szinten, 12 év után bajnok lett, talán nem az elkényeztetés a legjobb szó. A lényeg mégis inkább az, hogy ahelyett, hogy a valósággal és a tényekkel szembesítenék a nyilvánosságot, inkább mellébeszélnek. Persze volt kitől tanulniuk, Lázár János ennek a legnagyobb mestere, aki egy Kormányinfón képest volt azt mondani Rogán Antal helikopterezéséről, hogy ha egy székre feláll, már tériszonya van, így életében nem utazott helikopterrel.

Akkor ezen a lakossági fórumon eléggé szédülhetett:

lazar
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A Fradi sportpszichológust is felfogadott, Kárpáti Róbert feladata az lesz, hogy “rendet tegyen a fejekben”. (Ő egyébként az immár kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal is együtt dolgozik.) Aki követi a magyar focit, annak ettől a mondattól a hátán feláll a szőr, mert ez a legnagyobb panel, amit az edzők 3-0-ás zakónál szoktak elsütni a szünetben. A politikától sem áll távol egyébként ezt a mondat, a kereszténydemokrata Harrach Péter például idén februárban a menekültüggyel kapcsolatban mondta el, hogy Európában “a fejekben kell rendet tenni”, jelentsen ez bármit is.

Cristian Ramírezt a hétvégén durva szabálytalanság miatt azonnal kiállította Kassai a Fradi-Vasas meccsen (erre a mérkőzésre még később visszatérünk). Kárpáti Róbert, a focicsapat frissen felkért pszichológusa pedig rögtön munkába állt, az M4 reggeli műsorában el is mondta véleményét az esetről, miszerint azért rúghatta meg ellenfelét a csapat ecuadori futballistája, mert kialvatlan volt.

Ramíreznek, aki ecuadori válogatott, igenis tudnia kell kontrollálnia az indulatait, vagy ha nem tudja, akkor meg kell rá tanítani

– mondta. Szerinte elképzelhető, hogy az ecuadori légiós egy kicsit kialvatlan volt a Vasas elleni mérkőzésen, mert előtte két válogatott mérkőzésen szerepelt, s négy nap alatt oda-vissza át kellett utaznia a “fél világot”.

Ezek szerint Ramíreznek súlyos gondjai lehetnek az alvással, mert nem ez volt az egyetlen ilyen megmozdulása, mióta a Fradiban játszik.

Ez már legalább annyira erős mondat, mint amikor legutóbb Lázár János újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a titkosszolgálatok lehet, hogy azért nem vettek ujjlenyomatot Ghaith Pharaontól, mert nem tudtak. Azzal érvelt, hogy neki sincs, ezért az ő útlevele is csak egy évre szólt. Hogy ez miért nem teljesen igaz, ITT leírtuk. (Sőt, azóta az is kiderült, tényleg a körözött Pharaon üzletelt Magyarországon.)

Orosz az Origónak adott nyilatkozatában nemrég azt is elmondta:

Európában több nagy csapat rosszul kezdett, így nem mondhatjuk, hogy csak a Ferencváros az egyedüli, amely nem ugyanúgy áll a tabellán, mint egy éve ilyenkor.

Ezzel sem egyszerű mit kezdeni, körülbelül ugyanaz a helyzet, mint amikor az iskolában egyest kap valaki és azzal nyugtatja a szüleit, hogy más is kapott ilyen osztályzatot. Nem igazán érdekel ez senkit, ahogy a fradistákat sem mozgatja meg, hogy mondjuk az Arsenal rosszul kezdte idén a Premier Leaguet és az első két fordulóban csak 1 pontot szerzett.

Még egy mondat Orosz nyilatkozatából:

Nem is olyan régen volt egy olyan időszak, amikor örültek volna a Fradi-szurkolók akár még annak is, ha a dobogón végez a csapat.

Igen, ezzel nehéz vitatkozni. Annál legalábbis, amikor az MLSZ jogtalanul kitiltotta a csapatot az NB1-ből és évekre ott ragadtak, ez mindenképpen jobb.

A visszafelé mutogatás és a “régen rosszabb volt” kommunikációs taktika a Fidesztől sem áll távol, nemrég azt mondták, az MSZP által kivont pénzeket folyamatosan pótolják az egészségügybe. Miközben havonta 3-4 milliárd forinttal emelkedik a kórházak adóssága, június végén 51,8 milliárd forintos beszállítói tartozásuk volt.

Rapid Wien = népszavazás

A legnagyobb bevételi forrás az utánpótlásból kinevelni olyan játékosokat, akiket külföldre el lehet adni. Vannak olyan pozíciók – például ilyen a szélső védőké –, amelyeket ki kell tudni nevelni. Azt a kreativitást pedig, ami ahhoz szükséges, hogy jó eredményeket érjünk el, meg kell vásárolni. Ez viszont nehéz, hiszen már egy Rapid Wien-szintű csapat költségvetése is két és félszerese a Fradiénak, miközben az osztrák csapat semmit nem ér el nemzetközi szinten.

– ezt is Orosz Pál mondta. Csakhogy ez nincs teljesen így, mert a bécsi csapat rendszeres résztvevő az Európa Ligában. 2015-ben Bajnokok Ligája selejtezőn idegenben verte a Rapid Wien az Ajaxot 3:2-re, így 5:4-es összesítéssel továbbjutottak. Utána szoros meccsen kikaptak a Sahtar Donyecktől, így az EL-ben folytatták.

Bár a Rapid most nem szerepel túl jól a bajnokságban, az ötödik helyen állnak, nézőszámaikat mégis érdemes megnézni. A Rapidnál az új stadionban hét bajnoki meccs után az átlag nézőszám 22.257 volt. A Rapid Wien stadionja nem állami befektetés, az összeghez 17 millió eurót adott Bécs önkormányzata, a maradékot alternatív kreditekből pótolják.

Ez egyszerű csúsztatás, vagy nagyot mondás, amit például a népszavazási kampányban többször is megtapasztalhattunk. Soha nem szavaztak ennyien egy irányba népszavazáson, írták és mondták a kormánypártiak, ami egyszerűen nem volt igaz: három népszavazás hét konkrét kérdésében is többen szavaztak egy irányba.

CSAK!

Elképesztő meccsen játszott döntetlent hétvégén a Ferencváros, Kassai Viktor érdekes felfogásban vezette a mérkőzést, négy tizenegyest ítélt meg és két piros lapot osztott ki. A játékvezetés érdekes volt, és bár ez a cikk nem erről szól, biztosan megérne egy másik írást Kassai arroganciája és az, hogy mennyire másképp vezet egy magyar meccset, mint egy nemzetközit.

Orosz Pál a meccs után teljesen kifakadt Kassaira, azt mondta, nem szeretné, ha több meccset vezetne a Fradinak. Persze azóta kiderült, hogy ez nem így megy. Az mindenesetre biztos, hogy amíg a vezetőség a bíróval foglalkozott, addig se kellett a csapat játékával törődni és nem kell arról beszélni, hogy a csapat védelme egyszerűen gyenge és az igazolások nem jöttek be. Sőt, Thomas Doll odáig merészkedett, hogy azt mondta, csapata idén nem lehetne bajnok. Az a klub, ahol a miniszterelnök egyik jobb keze a vezér, ne lehetne bajnok? Ezt elég nehéz elhinni.

Egy biztos, a Fradi kommunikációja jó úton halad a kormány kommunikációja felé, azonban van még hova fejlődniük:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik