Belföld
Image: 73698504, Vona Gábor, a Jobbik elnöke interjú közben, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A Fidesz ketrecbe zárta a Jobbikot

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 04. 15:37

Korábban a témában:

A Jobbik akart Fidesz lenni, de a Fidesz lesz Jobbik.

Pedig olyan szépen indult minden a Jobbik szempontjából. Orbán Viktor és pártja annyi pénzt kampányolt el, mint még soha senki, a népszavazás előtt 8,6 milliárd forintot költöttek el, a referendum azonban – hatalmas blama – érvénytelen lett.

A miniszterelnök később elhatározta, alkotmányba foglalják, Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, de mivel nincs kétharmada, szüksége van a Jobbik támogatására.

Orbán Viktor Fotó: Berecz Valter
Orbán Viktor
Fotó: Berecz Valter

Zsarolás

A Jobbik és Vona Gábor megérezve, hogy most belemarhat a kormánypártba és, hogy ők tudnak irányítani, zsarolni kezdett, az SZDSZ legszebb napjait idézve.

A radikális párton belül úgy számoltak, olyat kérnek, amivel

  1. sarokba szorítják és megosztják a Fideszt,
  2. ha elfogadják követelésüket, akkor szavazatokat szereznek a kormánypártoktól.

A letelepedési kötvények megszüntetésének követelése ilyen volt. Az ország legelutasítottabb politikusa, akit már a Fideszen belül sem mindenki lát szívesen, Rogán Antal találta ki az egészet, még 2012-ben, a szeptemberi adatok szerint 18 ezer bevándorló kapott letelepedési engedélyt a kormánytól, amiből 310 milliárd forint folyt be. Habony Árpádnak és baráti körének óriási biznisz a kötvény, egy 80 milliárdos üzleten ülnek.

Budapest, 2016. október 18.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke érkezik megbeszélésre az alaptörvény módosításának ügyében Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Parlamentben 2016. október 18-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vona Gábor
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Siker

De a Fidesz nem hagyja, hogy úgy tűnjön, más pártok késztetik meghátrálásra.

Így volt ez a vasárnapi boltzár ügyében is. Az MSZP közel járt ahhoz, hogy csapást mérjen a kormánypártokra, de amikor a KDNP-s ötlet egyéves volt, kiállt két miniszter és bejelentették, a boltzár hatalmas siker, de visszavonják.

A letelepedési kötvényeket is sikerként állítja be a kabinet. Rogán  nemrég a parlamentben úgy fogalmazott, a program teljesítette a célját, csaknem 1 milliárd euró forrás bevonását tette lehetővé, a miniszter is, több államtitkár is elmondta, a kötvények bevezetésekor más volt a nemzetközi helyzet és az ország megítélése, Magyarország nem jutott devizaforráshoz, de mára ez megváltozott, a felminősítések után már más kötvényeket is vesznek, ezért kivezethetik ezt a kötvényformát.

Azonban Lázár János egy korábbi Kormányinfón arról beszélt, nincs rá szükség, a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium most vizsgálja felül a projektet.

Arról senki nem beszél, hogy a Jobbik miatt enged a Fidesz, sőt, a kormánypártok folyamatosan arról beszélnek, nem engednek a zsarolásnak.

Gyáva

Közben pedig a Fidesz és a Jobbik együttes erővel szorította sarokba a Jobbikot.

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke csütörtökön bejelentette, az Országgyűlés november 8-án megtartja a zárószavazást az alaptörvény hetedik módosításáról, amely kizárná, hogy az Európai Unió felső korlát nélkül hajthasson végre kényszerbetelepítést Magyarországra.

Gulyás a Jobbiknak üzenve elmondta azt is, ha a módosító nem kap megfelelő támogatást, az azt jelenti, hogy egyes politikai erők a nemzeti ügyekben sem képesek túllépni saját hatalmi érdekeiken.

Meggyőződésünk és reményünk, hogy a Jobbik gyáva ahhoz, hogy ne szavazza meg az alaptörvény-módosítást

– mondta.

És tényleg. A Jobbik mára azt is elérte, hogy az alkotmánymódosítás részleteit szabályozó törvény is kétharmados legyen, ez is az ő követelésük volt.

A párton egyre nagyobb a politikai nyomás, hogyan feküdjön le a Fidesznek és nyomjon igent kedden az alkotmánymódosításra.

Budapest, 2015. október 1.
Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke beszédet mond a Széll Kálmán halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen Budapesten, az Országház Felsőházi termében 2015. október 1-jén.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Gulyás Gergely
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kudarc

Mindezt úgy, hogy politikai hasznot nem hajt a Jobbiknak az, ha hetedjére is módosítják az Alaptörvényt, mert a Fidesz népszavazása után voksolnak a Fidesz módosítójáról.

Igaz, amennyiben nem szavazzák meg, sokat bukhatnak, mert a kormánypárt egész egyszerűen rájuk tolja a kudarcot, mondván, Vona Gáborék miatt nem lehet megvédeni az országot.

A centrális erőtérben a Fidesz folyamatosan szívja el a levegőt a Jobbiktól, holott a néppártosodás során ez a radikális párt forgatókönyve lett volna.

A Fidesz már megvalósított olyan, eredetileg jobbikos követeléseket 2010 óta, mint:

  • az új alkotmány,
  • a kettős állampolgárság és
  • a keleti nyitás.

Orosz

A radikális párt a menekültválság kitörése óta folyamatosan hangoztatja, hogy a határőrség visszaállítása lehet a megoldás, a kormány pedig határvadászokat toboroz.

Ráadásul a Jobbik egyre mélyebbre süllyed az orosz mocsárban, Putyin Habony Árpádja intézhetett orosz vízumokat jobbikos politikusoknak, a bőnyi rendőrgyilkossághoz köthető orosz szócsőoldal újságírója pedig a párt politikusával találkozott.

Egy orosz szatellitpártnak beállított Jobbikból pedig soha nem lesz fideszes váltópárt, kormányzati körökből úgy értesültünk, ennek az elhitetése most a propagandagépezet célja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.