Belföld

Putyin embere intézhette jobbikosok orosz vízumait

24.hu
24.hu

2016. 11. 03. 18:52

Az orosz elnök propagandájának és dezinformációinak szülőatyja kellhetett ahhoz, hogy a Jobbik pártigazgatója és külügyi munkatársa orosz vízumot kapjanak egy kiszivárgott e-mail szerint.
Korábban a témában:

A Jobbik két befolyásos politikusa is Vlagyimir Putyin jobbkezén, Vlagyiszlav Szurkovon keresztül próbált orosz vízumot szerezni feltört e-mailek alapján – írja az Index. Az egyikük Szabó Gábor pártigazgató, a másikuk Szaniszló Adrienn, a frakció külügyi munkatársa.

Szurkovról épp egy napja jelent meg portré az Indexen: Putyin hatalomra juttatásában és ott tartásában is nagy szerepe volt, a dezinformáció és a médiamanipuláció nagymestereként írják le a férfit. Ukrán hekkerek októberben törték fel egy Ivan Ivanov (ál)nevű férfi levelezését, ami valószínűleg Szurkové lehet (ezt a Kreml tagadja). Egy adagot a kibányászott mailekből és dokumentumokból épp csütörtökön tettek közzé.

Az bizonyítja, hogy Szurkové a fiók, hogy olyan emlékeztetők, napirendek, javaslatok kerültek elő onnan, amikhez csak neki lehet hozzáférése. Rendszeresen levelezett a donyecki szakadár állam vezetésével, sőt Ukrajna felosztásáról is találni egy térképet a csatolmányok között. Ez erősíti a nyugati gyanút, hogy Szurkov vezényelte le az ukrajnai háborút.

Szurkov kezében érnek össze azok a szálak is, amik az orosz álellenzéki pártok és a külföldi ügynökök megfigyelése körül fonódnak.

Az egyik e-mail tavaly május 19-i keltezésű, ebben valószínűleg Oleg Bondarenkó éri Szurkovot, hogy szíveskedjen vízumot adni magyar állampolgároknak, azaz Szabónak és Szaniszlónak (akiknek még a személyes adataik is szerepelnek). Így eskedel Bondarenkó üzenete:

Kérjük az Ön közreműködését többszöri belépésre jogosító egy éves vízumok kiadásában Orosz Föderáció területére való beutazáshoz, a kapcsolatok erősítése és fejlesztése céljából Magyarországgal az alábbi magyar állampolgároknak.

Az Index Szabó Gábort úgy jellemzi, mint a Jobbik motorját, Vona utáni második legfontosabb emberét. Szaniszló Adrienn pedig a volt Echo TV-s Szaniszló Ferenc lánya, aki annak idején Moszkvában született. Ő ki van tiltva Ukrajnából, mert 2014-ben megfigyelőként (Gyöngyösi Mártonnal együtt) legitimálta a kamu donyecki és luganszki elszakadási népszavazásokat.

A lap azt írja, a “kérjük az Ön közreműködését” fordulat azt mutatja, hogy a vízumokat nem úgy akarták megszerezni, ahogy az átlagemberek szokták megkapni, hanem egy felsőbb körökben mozgó emberen, jelen esetben Szurkovon keresztül. A gyanú szerint a kérelmező a moszkvai Stratégiai Kommunikációs Központ vezetője, Oleg Bondarenkó, ő továbbíthatta a kérelmet. A Központ külföldi szakértője a jobbikos Kovács Béla is.

Szabó reagált az Indexnek: azt írta, igényelt és kért vízumot, de végül nem utazott el Oroszországba. Az igénylést Szaniszló intézte, a cél az orosz kampányok tanulmányozása volt. Arról nincs információja Szabónak, hogy kerülhetett a kérelmük Szurkov fiókjába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.