Közélet

SZDSZ lehet a Jobbikból

Az alkotmánymódosításhoz szükséges támogatás miatt Vona Gábor olyat kért Orbán Viktortól, ami szinte teljesíthetetlen. De az SZDSZ is kért már olyat, ami annak tűnt, aztán mégis megkapták a kormánytól.

A kétharmados többségét az időközi választásokon elbukó Fidesznek nagyon kell valaki, aki támogatná a kvótanépszavazás utáni alkotmánymódosítását.

A Jobbiknak régi vágya volt egy Vona-Orbán találkozó, hogy partnerként kezelje őket a kabinet, akikkel lehet tárgyalni, akiktől függ valami.

Azonban jelzésértékű, egyfajta üzenet a széljobbnak, hogy Orbán előbb találkozott Molnár Gyula MSZP-elnökkel, mint a Jobbik vezetőjével.

Vona Gábor ugyanakkor határozott ultimátumot adott a kormányfőnek. Pártja kész az alaptörvény-módosítás megszavazására, de csak olyan megállapodást tudnak elfogadni, ami mindenféle betelepítést elvet, legyen az „gazdag migráns, szegény migráns, gazdag terrorista vagy szegény terrorista”.

Se Jean-Claude Juncker, se Rogán Antal ne tudjon bevándorlókat telepíteni Magyarországra, se a kerítésen át, se letelepedési kötvénnyel ne érkezhessen senki.

Vagyis Orbán vessen véget a letelepedési kötvény biznisznek, ami egy nagyjából nyolcvanmilliárdos üzlet ma, elsősorban Habony Árpádnak és körének.

Úgy tudni, Orbán megfontolja a javaslatot, de az egyértelmű, hogy túlzó a kérés. A Fidesznek három szavazat hiányzik a kétharmadhoz és az Alaptörvény módosításához, ami nem mérhető a milliárdos üzlethez.

Nem véletlenül beszélt később Molnár arról, Vona zsarolni tudja Orbánt. Vona pedig úgy gondolkodhat, ha már „lefekszik” a miniszterelnöknek, kérje meg az árát. Láttunk már erre példát, az SZDSZ volt a zsarolás nagy mestere.

A Medgyessy-kormány megalakulásakor 198 fős volt az MSZP-SZDSZ koalíció, amiből 20 fős volt a szabaddemokrata frakció, ez 10 százalékos arány. A tizenöt tárcából azonban megkaptak 4-et, ami 27 százalékos arány. A pártnak később komoly szerepe volt Medgyessy 2004-es lemondatásában is.

A Jobbik itt még nem tart.

De szavazatával hozzásegítheti Orbánt egy komoly politikai sikerhez, a szavazat megtagadásával viszont gátja lesz saját javaslatának is (korábban a Jobbik is az alkotmánymódosítás mellett volt), de megőrzi önálló, a Fidesztől és az MSZP-től is megkülönböztetett arcát, és politikai kudarca üldözi Orbánt.

A zsarolási potenciál erőszakos fel- valamint kihasználása miatt a választók később megbüntették az SZDSZ-t.

MTI Fotó: Soós Lajos
MTI Fotó: Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik