Gazdaság

Visszavonja a kormány a vasárnapi boltzárat

Egyéves a boltzár, a kabinet kért egy tanulmányt az NGM-től, ezt ismerte meg a kormány a hétfői ülésén, erről tart sajtótájékoztatót Rogán Antal és Varga Mihály.

Rogán úgy fogalmazott, a kabinet már az elején azt tervezte, egy év elteltével mérlegeli az elért hatást.

Siker

A nemzetgazdasági tárca értékelte a kiskereskedelmi forgalom szerkezetét, megvizsgálták, hogy a létszám tekintetében milyen változások történtek, kíváncsiak voltak a szektor átrendeződésére.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a forgalom szerkezetében és növekedésében nem történt jelentős visszaesés, sőt. Az üzletek többsége növelni tudta a forgalmát, jelentette ki.

2015-ben növekedett a létszám a kiskereskedelmi üzletekben, nem igazolódott be a miniszter szerint az előzetes félelem a boltzárral kapcsolatban. Ráadásul betöltetlen állások is vannak a szektorban. A kereskedelmi szerkezet a nagyobb üzletek felől a kisebb üzletek felé tolódott, ami nem meglepő, mert a nagy üzletek zárva vannak vasárnap.

De visszavonják

Rogán ehhez annyit tesz hozzá, hogy sikerült elérni a boltzár céljait, a gazdasági növekedés fölött nőtt a szektor forgalma.

De amikor az elmúlt egy évet kell értékelni, akkor nemcsak a gazdasági mutatókat kell nézni, hanem az emberek véleményét is.

Ez az elmúlt egy évben megosztó dolog lett, nem sikerült meggyőzni az embereket, hogy ez egy sikeres intézkedés.

Nem sikerült meggyőzni a nőket. Mert az megnehezíti a családok életét.

Ha népszavazásra kerülhet sor, meg kell vizsgálni, érdemes-e azt milliókért megtartani.

Főleg úgy, hogy terítéken a kvótaellenes népszavazás. Felelőtlenség lenne erről népszavazást tartani.

A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, vonják vissza a vasárnapi boltzárat.

Rogán szavaival mindez:

Néhány héttel az egyéves évforduló után arra jutottunk, hogy a törvény visszavonását javasoljuk. Úgy gondolom, hogy ezt az egy évet meghagyjuk, hogy tisztán lássunk az ügyben

Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy a törvény tavalyi hatálybalépését megelőző, azaz a 2015. március 14-i állapot állhat helyre mind a munkavégzésre, mind a pótlékok szabályozására vonatkozóan.

A miniszter közölte, az Országgyűlés akár már kedden – kivételes sürgősséggel – szavazhat a most benyújtott előterjesztésről, így az akár már a hétvégén hatályos lehet.

Vagyis a kormányban úgy ítélték meg, nem éri meg belemenni a vitába. Mert nyilván buktak volna az MSZP-vel szemben. Inkább kifarolnak a dologból.

Lehetett sejteni, hogy ez lesz a vége.

Itt a törvénytervezet

Felkerült a Parlament honlapjára a törvénytervezet, érdemes elolvasni az indoklást benne:

Kép: 24.hu, Parlament honlapja
Kép: 24.hu, Parlament honlapja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!