Belföld

Jogerősen tizennyolc évet kapott a combinós gyilkos

Jogerősen 18 év fegyházra ítélték csütörtökön azt a férfit, aki 2014-ben villamos elé lökött egy nőt Budapesten. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék tavaly októberi elsőfokú döntését, amelyben szándékos emberölés, rongálás és garázdaság miatt szabtak ki a férfira ugyanennyit, és kizárták a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. Az ügyészség az elsőfokú döntés ellen súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így került az ügy másodfokra.

Mint ismert, a 41 éves férfi 2014. augusztus 1-jén rúgta hátba a 74 éves, csomagokat cipelő idős nőt a 4-es és 6-os villamos megállójában a Margit híd budai hídfőjénél. Az asszony a sínekre esett és elgázolta az érkező villamos. A férfi el akart menekülni a helyszínről, de a járókelők visszatartották. Kiderült, a támadó fiatal kora óta ivott és többszörös visszaesőnek minősül, rendszeresen követett el garázda jellegű bűncselekményeket a híd közelében. Nem egyszer rács mögé is került emiatt.

A Fellebbviteli Főügyészség képviselője a csütörtöki másodfokú tárgyaláson azt mondta, azért kéri az ítélet súlyosítását, mert a kiszabott büntetés nem áll arányban a vádlott által elkövetettek súlyával. Felidézte: a férfi nem sokkal korábban szabadult feltételesen, és sorozatban követte el a rongálásokat, garázdaságokat, magatartása miatt pedig minimális esély van arra, hogy olyan magatartást tanúsítson a későbbiekben, ami a társadalommal összefér. Felhívta a figyelmet arra, hogy a férfi az elmeszakértő szerint beszámítható volt a bűncselekmény elkövetésekor.

A vádlott ügyvédje szerint ugyanakkor a férfi tudatzavaros és személyiségzavarban szenved, nem ura a cselekedeteinek és beszűkül a tudata, ha alkoholt iszik. Emlékeztetett: a vádlott az eljárás során elismerte, bántani akarta a nőt, mert az befurakodott elé, de nem állt szándékában, hogy a halálát okozza, sőt, amikor az adrenalintól kijózanodott, maga próbált meg segíteni a villamos alá került asszonynak.  Az ügyvéd közölte, a tanúk arról beszéltek, hogy a vádlott mozgása “tört volt”, és kivárta, amíg megérkezik a villamos, de a jogi képviselő szerint ezt nem szándékosság okozta, hanem az elfogyasztott, jelentős mennyiségű alkohol.  Szerinte hibás az elsőfokú bíróság azon megállapítása, hogy a vádlott tudatában volt annak, emberölést követ el, és a bíróságnak halált okozó testi sértésben kellene megállapítania a férfi bűnösségét.

A vádlott az eljárás alatt  beismerte, hogy szándékosan megrúgta a nőt, de azt már tagadta, hogy látta volna a villamos érkezését, és azért rúgta meg a nőt, hogy a szerelvény alá kerüljön – az utolsó szó jogán arról beszélt, a tanúk sem egységesek abban, vajon látta, láthatta-e a közeledő villamost, állítása szerint ő nem látta.   A vádlott kitért arra is, hogy az elkövetéskori állapota “nem szokványos részegség volt”, mert korábban egy napig röviditalt és energiaitalt fogyasztott. Arról is beszélt, álmában nem gondolta volna, hogy ilyen következményekkel jár az alkoholfogyasztás.

A Fővárosi Ítélőtábla a fellebbezések ellenére – kisebb módosításokkal – helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A táblabíróság szerint a Fővárosi Törvényszék helyesen állapította meg a tényállást, a vádlott ölési szándékát és ezért helyesen minősítette a történteket szándékos emberölésnek. Az ítélőtábla szerint a törvényszék helyesen állapította meg azt is, hogy a vádlott többszörös visszaesőnek számít, és a büntetés kiszabásánál a vádlott társadalomra veszélyességét is, ezért nem változtatott sem a minősítésen, sem a büntetés nagyságán.

A bíróságnak azonban ki kellett egészítenie az ítéletet annyiban, hogy a férfit garázdaság és magánlaksértés miatt az elsőfokú ítélet meghozatala óta jogerősen elítélték, ez pedig befolyásolta az előzetes letartóztatásban töltött idő beszámítását.

 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Single mother walking in city tunnel with baby in stroller.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.