Belföld

Szülőtartás: perözönt indíthatnak az idősotthonok

Újdonság július elsejétől, hogy nemcsak maguk a szülők (illetve nevükben a járási hivatalok), hanem az időseket ellátó intézmények is igényt tarthatnak arra, hogy ha kevés (az ellátásukat nem fedező mértékű) a nyugdíjas járadéka, akkor a hozzátartozót/gyereket pereljék annak kiegészítésére. Egyéves jogvesztő határidővel.

A szülőtartás kérdése elég eltérő megítélésű: vannak szakértők, akik szerint nem eszik olyan forrón a kását, mások azzal riogatnak, hogy az állam szépen rátolja az egyébként járulékfizető középkorosztályra az idősek eltartásának gondját.

De vajon mit szólnak a szülőtartás kiterjesztéséhez maguk az érintettek? Az otthoni ápolást nyújtó intézmények és az idősotthonok?

Fel sem merül a tartozás

Hogyan viszonyulnak a kérdéshez azok az intézmények, amelyek júliustól lehetőséget kaptak, hogy perrel hajtsák be az ellátottaknál jelentkező esetleges tartozásokat a hozzátartozókon. A házi (otthoni) ápolással kapcsolatban azt feltételeztük, hogy nemigen merülhet fel tartozás. Hiszen a szolgáltatást nyilván annak nyújtják, akivel szerződést kötöttek, és aki képes hónapról hónapra fizetni a díjat. De azért érdeklődtünk is, jól gondoljuk-e.

A Nurse háziápolási szolgálatot kérdeztük, náluk előfordulhat-e, hogy szülőtartás miatt pereljenek valakit. A válasz nemleges volt. Ennek oka, hogy az ápolásra szorulónak nyújtandó szolgáltatást általában eleve a hozzátartozók rendelik meg náluk, és ők vállalják is annak kifizetését. A Kiss és Társa Hospice szolgáltatótól is hasonló választ kaptunk.

Szerencsére nincs tartozás

Találomra felhívtunk idősotthonokat is. A budapesti Senectus Idősek Otthonának vezetője, Haraszti Enikő a 24.hu megkeresésére azt mondta, náluk szerencsére nincs olyan gondozott (soha nem is volt), akinél ne tudnák beszedni az ellátás díját. A költségeket vagy az idős ember nyugdíjának 80 százaléka fedezi (ennyit lehet levonni), vagy a hozzátartozók befizetése.

A nagysápi Szent Borbála Idősek otthonában szintén azt a választ kaptuk, hogy eddig nem volt, és jelenleg sincs olyan ellátott, aki után igényelniük kellene a szülőtartást. Az Edelényi Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője Horváthné Ipacs Katalin pedig úgyszintén azt mondta megkeresésünkre, hogy náluk mostanában nincs ilyen probléma. A hozzátartozó ugyanis, aki az elhelyezést kéri szerződésben vállalja a szülőtartást, vagyis a térítési díj megfizetését.

Találomra telefonálgatva egészen hihetetlennek tűnt, hogy sehol nincs tartozás. Mintha nem is lenne probléma. Ami azért elég valószínűtlennek tűnt. Nagyon szerettünk volna olyan intézményt is találni, ahol van. Sikerült.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Vannak tetemes tartozások, de a per nem megoldás

A ballószögi Aranykor Időskorúak Otthona intézményvezető-helyettese, Keliger Dóra azt mondta a 24.hu-nak, hogy náluk bizony vannak olyan ellátottak, akiknek tetemes összegű tartozásuk van, mert nem fizettek megfelelő mértékű térítési díjat. Hogy mennyi az összes, vagy a fejenkénti tetemes tartozás, azt viszont nem árulta el.

Úgy vélte azonban, hogy a perelés lehetőségével nem fognak tudni élni, és szerinte ezzel nem lesznek egyedül. Jogi végzettségű kollégájuk ugyanis nincs, és meglátása szerint nem fognak tudni egy embert fenntartani azért, hogy a pereket intézze. (Ráadásul ugye évente kellene perelni.) Azt sem tartja járható útnak, hogy megbízzanak egy független jogászt. Nem hiszi, hogy 100-200 ezer forintért fogja valaki képviselni őket. Mindenesetre kíváncsiak rá, hogy a gyakorlat hogyan alakul ezen a téren.

Perözön jöhet?

Farkas András nyugdíjszakértő szerint biztos, hogy rengeteg per indul. Mégpedig azért, mert szerinte könnyen előfordulhat, hogy az állami, önkormányzati intézmények kapnak majd egy körlevelet, hogy szíveskedjenek érvényesíteni a felmerült költségeket, mert nincs pénz a szociális szektorban. Ha így lesz, az szerinte önmagában megalapozhatja, hogy perözön induljon. És nagyobb összegekre, hiszen egy évre visszamenőleg lehet kérni az elmaradt tartási díjakat.

A felvetést próbáltuk ellenőrizni, ezért megkérdeztünk egy budapesti idősotthont, ahonnan a Fővárosi Önkormányzathoz irányítottak kérdéseinkkel. Amint megérkezik a válasz, közöljük.

Kérni igen, perelni nem

A Schweitzer Albert Református Szeretetotthon intézményvezetője, Beszterczey András szerint a szülőtartási kötelezettség kiterjesztése náluk nemigen fog változtatni a térítési díjak befizetésén. Mint mondta, amelyik gyermek szeretettel veszi körül a szülőjét, az eddig is szó és kényszer nélkül felajánlotta, hogy kifizeti a nyugdíj 80 százaléka feletti térítési díj különbözetet.

Hozzátette: fizetésre eddig sem köteleztek senkit. Ezután sem fognak. Perelni pláne nem. Csak kérni. A per ugyanis,ahogy az intézményvezető fogalmazott, nem fér bele az ő lelki világába. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik