Közélet

Orbánék merényletre készülnek a nyugdíjasok ellen

nyugdijas(2)(430x286).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdijas(2)(430x286).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
A DK szerint az úgynevezett szülőtartással lényegében elismerték: a nyugdíjrendszer bukás előtt áll.

A párt alelnöke azt mondta, a törvényjavaslat, amely alapján a felnőtt gyermek köteles eltartani nyugdíjas szüleit, nem szolgálja az idősek érdekeit. A módosítással a kormány lényegében elismerte, a nyugdíjrendszer bukás előtt áll, amikor ez bekövetkezik, akkor “mindenki tartsa el idős családtagjait”. Ha ezt valaki nem teszi meg, akkor a nyugdíjrendszert kezelő kormány majd megbünteti – tette hozzá Varju László.

Szerinte az Orbán-kormány éppen azt a pénzt vette el a magán-nyugdíjpénztárak “einstandolásakor”, amiből az emberek gondoskodhattak volna magukról. A nyugdíj nem magánügy, hanem sok évtized alatt megszerzett jog, amelyből az idős embereknek meg kell tudniuk élni – nyomatékosította mondandóját.

„Politikai atombomba”

Korábban a Polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításáról szóló javaslat általános vitájában a szülőtartás intézményét Staudt Gábor (Jobbik) „politikai atombombaként” jellemezte. Szerinte az nem a szolidaritásról, hanem arról szól, hogy az állam megpróbál kivonulni a szociális szektorból, a gyermekekre hárítaná a költségeket, a felelősséget. Schiffer András (LMP)a szülőtartást olyan szociális aknának nevezte, amely szerinte is az állami kivonulást készíti elő. Bárándy Gergely (MSZP) arról beszélt, hogy azt senki nem vitatja, hogy a gyerekeknek illik és kell az idős szülőkről gondoskodni, de egy szociális jogállamban az állam gondoskodik az állampolgárairól.

A kormánypártok képviselői alaptalannak nevezték azt a félelmet, amely szerint a szülőtartás intézményével az állam magára hagyná a szociális szektort, így az előjelek alapján az Országgyűlés valószínűleg elfogadja a javaslatot, amely július elsejével léphet hatályba.

Soha nem látott terhet jelentene, ha a nyugdíjas szülők közvetlen eltartásának terhét visszaadnák a középső generációnak. Ezt Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója már akkor jelezte, amikor Orbán Viktor az Idősügyi Tanács egyik ülésén arról beszélt, a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről. Mint írta, ezt a generációt a történelemben soha nem látott módon zsákmányolja ki az állam.

Vissza a jövőbe?

A szakértő a Polgári Törvénykönyv július elsejei módosítását (amely kötelezettségként írja elő a szülőtartást), azért tartja meglepőnek, mert felülír egy százéves hallgatólagos társadalmi megállapodást, visszahoz egy letűnt kort, hiszen a társadalombiztosítás éppen azért jött létre, hogy az idősek eltartásának terhét levegye az egyes családok válláról, közös társadalmi kötelezettséggé tegye.

A mindenkori aktív dolgozók ezért fizetik a járulékot, amelyet szétosztanak a nyugdíjasok között. Az új szabállyal a fiatal és középkorú nemzedék harapófogóba kerül, járulékfizetési kötelezettségük mellett külön eltartják idős szüleiket, gyermekeiket.

Vajon a szülőtartási kötelezettség felturbósítása nem annak a burkolt beismerése, hogy az állami nyugdíjrendszer nem lesz képes megfelelő összegű nyugdíjakat biztosítani, ezért ismét a családra kell terhelni a jövőben egyre kisebb várható nyugdíjak miatt egyre inkább rászoruló öregek eltartásának kötelezettségét?

A nyugdíjguru szerint minden aktív korú magyar dolgozónak érdemes elgondolkodnia azon, hogy valamilyen nyugdíj-előtakarékossággal kiváltsa saját gyermekei szülőtartási kötelezettségét. Ha nem teszi, tudnia kell, hogy gyermekeire terheli saját időskori eltartását.

Gyakorlati értelemben semmi szükség nem volt már arra sem, hogy bekerüljön az Alaptörvénybe az a passzus, amely szerint „a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”. Annak idején lapunknak Lövétei István alkotmányjogász azt mondta, ez tisztán propagandaérdekeket szolgált. Jogi jelentéssel akkor bír igazán, ha olyan rendszer épül mögé, amely gyakorlati érvényesítését szolgálja. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik