Belföld

Drogfüggő gyerekek: nincs hol leszokni

Nincs hol leszoknia ma egy drogfüggő gyereknek, vagy fiatalkorúnak, ha kórházi kezelésre szorul, mert gyermekaddiktológia egyelőre még csak papíron létezik a kormány drogstratégiájában - adta hírül az RTL Klub Híradója.

A gyermekaddigtológia hiányát a drogszakemberek is nehezményezik, és ezt tapasztalják egyre több iskola tanárai is, az olcsó szintetikus drogokra ugyanis egyre több gyerek szokik rá, és viszi be az iskolába – erről készített riportot az RTL Klub Híradója.

A mátraverebályi iskola tanárai a forgatócsoportnak elmondták: szinte naponta hívnak mentőt 12-13 éves gyerekekhez, mert rosszul lesznek a herbáltól, az új szintetikus kábítószertől, amelyről korábban itt írtunk.

A tanárok arra panaszkodnak, hogy egyre rosszabb a helyzet, mert a gyerekek már az iskolában is kábítószert fogyasztanak, annyira a szer rabjává válnak. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) riporterének a drogszakember azt mondta: több száz ilyen település van ma Magyarországon és legalább kétszerannyi fiatal fogyaszt valamilyen kábítószert, mint öt évvel ezelőtt.

Rétvári Bence, az Emmi államtithára hangsúlyozta: a fiatalok többsége csak néhányszor nyúl kábítószerhez. A kormány drogstratégiája két éve készült el, ebben az áll, hogy szükség van gyermek és ifjúsági addiktológiákra. Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője viszont azt állította: Magyarországon szinte nincsen gyermekaddiktológiai ellátás, az első ilyen intézményt nemrégiben adták át Szegeden, de engedély hiányában még ez sem tudott megnyitni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik