Belföld

Költségvetés: kevés a pénz az oktatásra

iskola (Array)
iskola (Array)

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat nem garantálja a köznevelés rendszerének zavartartalan működéséhez szükséges forrásokat.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta: úgy vélik, hogy “továbbra sem biztosított a köznevelési rendszerhez szükséges finanszírozás”. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozó és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz átkerülő mintegy négyszáz szakképző intézmény működését nagyon komoly veszélyben látják – tette hozzá.

Galló Istvánné szerint ugyan a tavalyi évhez képest 17 milliárd forinttal emelkedik a Klik előirányzata, ez azonban még a pedagógusok illetmény-előmeneteli rendszerének a változásához sem elég.

Az idei évben is körülbelül 100 milliárd forint hiánnyal küszködött a Klik, és úgy tűnik, hogy ezt a hiányt görgetik majd tovább – mondta. Közölte, a PSZ szerint semmilyen fejlesztésre nem akarnak pénz fordítani. Mindössze 2,5 milliárd forint szerepel az intézmények működéséhez kapcsolható támogatási jogcím alatt – jegyezte meg.    Galló Istvánné felháborítónak nevezte, hogy az óvodapedagógusok nevelő munkáját segítők béremelésére “nem terveznek egy fillért sem”.

A PSZ nyílt levélben fordult a jövő évi költségvetési javaslat miatt az országgyűlési képviselőkhöz pénteken – közölte. Galló Istvánné szólt arról is, hogy a sajtóban megjelent információk szerint több mint négyezer kollégájukat foglalkoztatják közfoglalkoztatási jogviszonyban a Klik-nél.

Közölte, azon túl, hogy tiltakoznak ez ellen, pénteken az ügy miatt elküldték a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, a parlament kulturális bizottsága tagjainak és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a köznevelési törvény módosítását célzó javaslatukat.

Ha ezt elfogadnák, megszűnne ez a kiskapu, amely ma lehetőséget ad arra, hogy ezeket az embereket ilyen jogviszonyban alkalmazzák a Klik-nél – mondta Galló Istvánné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik