Belföld

Balog: “A hamis vonzások sokszor veszélyesebbek, mint a diktatúra”

Balog Zoltán  (Array)
Balog Zoltán  (Array)

A miniszter a romániai Szatmárnémetiben azt mondta erő kell ahhoz, hogy megtartsuk, ami a miénk. Tőkés László korában arra figyelmeztetett, már nincs erőnk.

A magyar kormány ezért – a szó legjobb értelmében – az erő politikáját akarja folytatni, amikor a határon kívüli nemzetrészekre, az ott élőmagyarokra gondol. Az emberi erőforrások minisztere a Református Gimnázium  beruházásának átadásán azt mondta, ha Magyarországnak van gazdasági ereje, nemzetközi tekintélye, akkor tud felszólalni azokért, akik “hozzánk tartoznak, akikkel egy nemzetet képezünk, de mégis elválasztanak minket a határok egymástól”.

Szavai szerint Erdélyben és Magyarországon is az egyik legfőbb kérdés, hogy mindazokat az értékeket, amelyeket sikerült megőrizni a diktatúrákban, azt az “álszabadság világában” elveszítjük-e, vagy nem. A hamis vonzások sokszor veszélyesebbek, mint a diktatúra, mert míg a diktatúra összetart, addig az álszabadságban, vagy “a globalizáció szelében” elfelejtjük, ami a miénk.  Balog Zoltán szerint meg kell tanulni a 21. században, ha mi nem ragaszkodunk ahhoz, ami a miénk, mások nem fogják számunkra megőrizni. megjegyezve, “itt, ezen a táján a világunknak ingyen semmit nem adnak, még jó szándékból is nagyon keveset.”

A miniszter kiemelte, a kormány nem adja fel azon törekvését és nemzetstratégiai célját, hogy a Kárpát-medencét a határok ellenére egységes nemzeti térnek tekintse az oktatás,gazdaság, egészségügy és a kultúra területén. Sokat tettünk ezért az elmúlt huszonöt évben, de egyáltalán nem lehetünk még elégedettek. Balog Zoltán szerint ami például Szatmárban, Révkomáromban, Beregszászon vagy Újvidéken történik az oktatásban, azt egységesen a magyar felsőoktatás ügyének kell tekinteni. Ekkor fogjuk tudni a legjobbat adni fiataljainknak, és ez egyszerre jelenti a nemzetstratégiai céljainknak a megvalósítását és az ő személyes boldogulásukat – fogalmazott.

A miniszter az alapok fontosságát kiemelve elmondta, négy és fél évszázad bizonyítja, hogy az itteni református közösségben is vannak olyanok, akik egyszerre tudják “tartani a kardot és foglalkozni a tudománnyal”. Balog Zoltán beszédében méltatta a református kollégium közösségmegtartó erejét, szavai szerint az intézmény a reformátusság fontos kincse helyi és országos szinten is. Balog Zoltán beszédét követően ünnepélyesen átadták az iskola kicserélt nyílászáróit, illetve felújított tetőszerkezetét, utóbbi munkálatokat a magyar kormány húszmillió forinttal támogatta.

Az eseményen részt vett többek közt Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke, Pataki Csaba RMDSZ-es szenátor és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

Mint korában megírtuk, Tőkés László a Kárpát-medencei nemzetpolitika helyzete, különös tekintettel a magyarországi intézkedések kapcsán meglehetősen szkeptikus. Szerinte a Trianon óta eltelt időszak felőrölte a magyarság erejét, „olyanok vagyunk, mint egy horogra akadt nagy hal, amit kifogás előtt kifárasztanak”. A jelenlegi kormány nemzetpolitikai lépései követhetetlenek, átláthatatlanok. Egyéb teendői, küzdelmei miatt Orbán Viktornak nincs elég ideje arra, hogy a nemzetpolitikával foglalkozzon. Tőkés több mint különösnek nevezte, hogy a Fidesz – amelynek európai parlamenti képviselője – „az erdélyi MSZP”-t, az RMDSZ-t támogatja”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik