Belföld

A miniszteri biztos szerint a helyiekért épül a Liget Budapest

baán lászló (Array)
baán lászló (Array)

Azt mondja, még a konzervatív becslések szerint is évi 300 ezerrel több turistát vonzana Budapestre.

A városligetbe tervezett gigamúzeum, a Liget megítélése pont olyan lesz a felépülése után száz évvel, mint ma a Lánchíd, vagy a Parlament megítélése, állítja Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Világgazdaságnak. Szerinte mindkét építkezésről sokat vitatkoztak akkoriban, és a megépülésük után is lassan csillapodtak a viták. De mostanra mindkét helyszínre büszkék vagyunk. 

Szerinte az sem baj, hogy Zugló önkormányzata nem támogatja őket, mert a döntés a Főváros kezében van. Szerinte a kerület pont azért támadta meg őket, mert tudták, hogy nincs tétje, ezért ez csak egy politikai deklaráció volt. 

Baán szerint a projektet csak egy negatív világgazdasági fordulat akadályozhatná meg. Ha ilyen nem lesz, a Liget megépül. 

“Jelenleg 2,7-2,8 millió olyan külföldi turista érkezik évente Budapestre, aki legalább egy vendégéjszakát eltölt a városban. Prágában ez a szám évente 4,5 millió, Bécsben pedig 6 millió. Jelenleg Budapest – kellő számú és színvonalú egyedi turisztikai brand híján – messze a vetélytársai és saját lehetőségei mögött kullog. A KPMG tanulmánya a Liget Budapest hatásának évi 300 ezer többletturistát prognosztizál, azaz mintegy 10 százalék lenne a növekedés. Ha belegondol, mekkora hatása van a romkocsma negyednek, vagy hogy a Sziget Fesztivál egy hét alatt akár 100 ezer külföldit is képes idevonzani, akkor a Liget esetében kalkulált napi 800 olyan új külföldi turista, aki legalább egy éjszakát eltölt kereskedelmi szálláshelyen, nem irreálisan magas szám. A Városligetnek jelenleg évi 4,5 millió látogatója van. A KPMG azzal számol, hogy ha a Liget Budapest már ismert brand lesz, ez a budapesti, vidéki és a külföldi látogatókat is beleértve 6,2 millióra – azaz nagyjából 50 százalékkal emelkedik – 2019-20-tól.” – mondta a biztos. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik