Belföld

Robotláb és high-tech a nyolcadik kerületből

PPKE  (PPKE )
PPKE  (PPKE )

Kevesen tudják, hogy Budapest nyolcadik kerületében található Európa második legnagyobb bionikai kutatócsapata. Benéztünk hozzájuk.


Közel száz szakember, köztük ötven doktorandusz dolgozik nyolcadik kerületi Práter utcában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán különféle jövőbe mutató high-tech eszközökön. Ebből a hallgatók által fejlesztett önjáró robotlábból még egy japán cég is vásárolt.


Ez a magzati szívhangot vizsgáló berendezés lehetővé teszi, hogy a kismamák mindenféle veszély nélkül hosszú időn át használják. A kutatócsoport kiemelkedő eredménye, hogy az eszköz már magzati korban észleli a szívzörejt.


A számítógép felismeri a kéz mozgását, amelyet a hallgatók több saját készítésű programban is hasznosítanak. A jövőben például az orvosok néhány suhintással vizsgálhatnak majd ultrahang képeket.


Ez az apró piros eszköz nem csak kamera, hanem számítógép is egyben. Fontos része annak a fejlesztés álló bionikai szemüvegnek, amely már most képes felismerni és hanggá alakítani bizonyos képi információkat: bankjegyeket, átkelőhelyeket, vagy éppen a hetes buszt. Ha elkészül, komoly segítséget jelent majd a látássérülteknek.


A képen látható apró fekete dolog egy 3D nyomásszenzor, amit nem csak robotoknál alkalmaznak, hanem fő alkotóeleme egy olyan vérnyomásmérő eszköznek is, amely sokkal pontosabb és komplexebb a most használtaknál. Az egyetem azt szeretné, ha minél több tudományos eredményüket tudnák piaci értelemben is hasznosítani, ennél a szenzornál már sikerült.

Egy másik laboratóriumban hordozható ultrahang berendezésen dolgoznak. Ha minden a várt forgatókönyv szerint alakul, néhány éven belül már bárki számára elérhető lesz a technológia.


A kutatók elképesztőan kicsi mikro-laboratóriumokat is fejlesztenek, melyek képesek a legkülönbözőbb meghatározások végrehajtására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik