Belföld

Orosz kém lehet a Jobbikban

Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt.

Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Bélának, az Európai Parlament képviselőjének mentelmi jogát – közölte a Magyar Nemzettel Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Részletekről nem beszélnek

A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt.

A szóvivőtől azt kérdezték, hogy született-e feljelentés Kovács Béla ellen kémkedés gyanúja miatt – olvasható a Magyar Nemzetben.

Fazekas Géza válaszában azt írta: “A Központi Nyomozó Főügyészség súlyos – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Ezen nyomozás minősített, így annak részleteiről – beleértve a bűncselekmény pontos megjelölése, a feljelentő személye és a nyomozás során eddig végrehajtott eljárási cselekmények, illetve a megállapítható tényállás – semmilyen tájékoztatást nem áll módunkban adni.”

Polt Péter Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló előterjesztéséről pedig Fazekas Géza azt közölte: “Az előterjesztés részletes indokolását egy minősített irat tartalmazza. Az ügy minősített voltára tekintettel az eljárásról semmilyen további tájékoztatást nem áll módunkban adni.”

Vonát zavaros orosz társasággal hozta össze

A Heti Válasz még 2010-ben arról írt, hogy a nyilvánosságtól tartózkodó Kovács Bélának döntő szerepe van a Jobbik orosz vonzalmának kialakításában. A lap szerint Vona Gábor 2008-as moszkvai útján a kommunisták moszkvai elitképzőjében végzett politikus zavaros orosz társasággal hozta össze a Jobbik elnökét.

Kovács Béla 1978-ban az I. István Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, de már kamaszkorában megjárta Japánt. A Heti Válasz úgy tudja, édesapja a ’70-es évek derekán a tokiói magyar követség gondnoka volt, így a politikus az érettségi után Japán egyetemen tanulhatott politológiát, és szerzett felsőfokú japán nyelvtudást.

Kovács önéletrajza szerint 1986-ban szerzett nemzetközi közgazdászdiplomát Moszkvában, amely minden bizonnyal a Szovjetunió (s a jelenlegi Oroszország) elit diplomataképzője, a Nemzetközi Kapcsolatok Egyeteme volt. Az intézménybe anno a kommunista tábor legmegbízhatóbb elemeit vették fel.

A tanulmányai befejezése óta eltelt időszakról nyilvános életrajzaiban az árnyékember szűkszavúan beszél. Az előző EP-választások előtt azt írta magáról: “1988-tól 2003-ig nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgoztam vezető beosztásban Japánban és Oroszországban.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik