Belföld

Kitiltás Amerikából – nem tűrik a csendet

Az ellenzék szeretné, ha a jövőben a kormánytagoknak és a köztisztviselői kar tagjainak jelenteniük kellene, ha kitiltják őket valamelyik országból.

Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő a DK törvénymódosító javaslatát ismertetve azt mondta, az érintetteknek a területért felelős miniszternek kellene jelenteniük. A beutazási tilalomnak vagy a kitiltásnak olyan közérdekű adatnak kell lennie, amit kérésre ki kell adni – tette hozzá. A DK alelnöke a beutazási tilalom nyomán kialakult helyzetet nagyon súlyosnak nevezte.

A politikus úgy vélte, az nem pusztán diplomáciai, hanem “kőkemény belpolitikai, nemzetbiztonsági és gazdasági kérdés”, ami alkalmas arra is, hogy megrengesse Magyarországon az adózási morált. Szerinte a miniszterelnök az ügyben nem bújhat el, el kell számoltatnia kormánya tagjait, a köztisztviselői kart. A DK felszólítja Orbán Viktort, nyilatkoztassa kormánya tagjait, a kormánnyal szerződéses viszonyban állókat, a köztisztviselői kart arról, szerepelnek-e a beutazási tilalmi listán, “különös tekintettel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra”, melynek legfelsőbb köreire a “korrupció árnyéka vetül”.

Vadai Ágnes bejelentette azt is, mivel a NAV tisztségviselői még nem nyilatkoztak esetleges érintettségükről, a DK hétfő délutántól kétnapos demonstrációt szervez az adóhatóság Széchenyi utcai épülete elé. Közölte, várják Vida Ildikó NAV-elnök bejelentését arról, kik azok a NAV-nál, akiket érint a beutazási tilalom. A DK alelnöke szerint előbb-utóbb ki fog derülni, ki az a hat személy, akire vonatkozik a beutazási tilalom. Azt is mondta, úgy tudják, “nem áll meg itt az amerikai kormányzat, hanem újabb nevek fognak következni”. Szerinte a kormány sokkal több információ birtokában van, mint amennyit megosztottak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságával vagy a közvéleménnyel.

Az Együtt-PM is kötelezővé tenné a bejelentést. A független Szelényi Zsuzsanna törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, amely alapján a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esők három munkanapon belül kötelesek lennének tájékoztatni a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, ha az EU vagy a NATO valamelyik tagállama beutazási tilalmat rendelt el velük szemben.

Az Együtt-PM politikusa elmondta: az illetékes miniszternek ezt követően haladéktalanul nyilvánosságra kellene hoznia az információt, és elrendelnie az érintettek soron kívüli nemzetbiztonsági ellenőrzését. A szövetség szerint a magyar állampolgároknak tudniuk kell az ilyen ügyekről. Hozzátette: a kormány viszont semmilyen vizsgálatot nem kezdett annak érdekében, hogy az amerikai beutazási tilalom kapcsán elhárítsa a “súlyos korrupciós vádat”. A kabinet ehelyett egy olyan “kommunikációs botrányt és vádaskodást” indított el a médiában, amellyel megkérdőjelezte az amerikai állítások hitelességét – fogalmazott. Az Együtt-PM úgy látja, az, hogy a kormány nem lépett azonnal az ügyben, komolyan felveti a bűnpártolás lehetőségét – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik