Belföld

Ebola: afrikai egyetemisták miatt aggódnak Szegeden

Készül a Csongrád megyei egészségügy az esetleg fertőzötten érkező diákok ellátására.

A szegedi orvos- és gyógyszerészkarra több mint száz hallgató tér vissza heteken belül Ebolával fertőzött területekről – írja a Délmagyar. A lap szerint az ellátórendszerben már készülnek egy esetleges fertőzésre. Megvan, hol különítenék el a beteget és hamarosan meglesznek a speciális védőeszközök is.

Idén már nem állítják meg

Hosszabb távú, 6-9 hónapos stratégiát fogadott el pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nyugat-afrikai Ebola-járvány megfékezésére. A szervezet munkatársai nem számítanak rá, hogy még idén sikerül megállítani a vírus terjedését.

Fadea Chaib, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője közölte, hogy az elfogadott dokumentum “részletezi a WHO-nak és az egészségügyi partnereknek a következő 6-9 hónapra vonatkozó stratégiáját”.

Az orvos- és fogorvostan-hallgatóknak kötelező részt venniük munkaalkalmassági vizsgálaton, függetlenül attól, hogy honnan jöttek, illetve magyarok vagy külföldiek. Ők addig nem kezdhetik meg a klinikai gyakorlatot, amíg nem bizonyosodik be, hogy semmiféle fertőző betegségük nincs – mondta el a lapnak a külföldi hallgatókat ellátó háziorvos. Hozzátette: kicsi az esély, hogy afrikai hallgatók hoznák be az Ebola-vírust Szegedre.

Korábban a menekültek miatt nőtt az aggodalom a déli határmenti településen, Mórahalmon. A hivatalos szervek szerint azonban indokolatlanok az ott bevezetett óvintézkedések. Részletek itt.

 

Tudjon meg mindent az Eboláról! Részletes leírás a HáziPatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik