Belföld

„Az Orbán-rendszer bukni fog, de még rémesebb jön helyette”

Hírességeket kérdeztünk a politikához való viszonyukról és az ország helyzetéről. Van, aki szerint új aranykor jön, de akadt, aki szerint semmi jóra nem számíthatunk.

A sztárvilág és politika ingoványos viszonyát elemeztük szakértőkkel múlt heti cikkünkben. Kiderült: állandó a szívóhatás a pártok részéről, hogy népszerű celebeket nyerjenek meg a kampányuknak. Öt politizáló hírességet kérdeztünk.

Paraziták és értékteremtők

Pataky Attila, az Edda frontembere bő egy évtizede tette le a garast Orbán Viktor és a Fidesz mellett: az emlékezetes 2002-es választási kampányban már a dísztribünről hallgatta a kormányfő szónoklatát. Azóta számos Fidesz-rendezvényen fellépett, több Békemeneten is az első sorban vonult.

A zenész elmondta: úgy érzi, képes felfogni a világ dolgait és a saját szemszögéből szintetizálni azt, ezért kötelessége elmondani a meglátásait, pláne ha segítő szándékkal teszi.

„Az én életemben igencsak eljött a szolgálat ideje. Rengeteg szeretetet, lehetőséget kaptam, ebből vissza is kell adni valamit.”

Pataky jó irányú változásokat lát az elmúlt 4 évben: szabadabban lehet levegőt venni az országban, az emberek bátrabban kirakják a magyar lobogót a házaikra. Szerinte ebből még bármi lehet, akár egy új magyar felemelkedés is.

„Már nincs idő a köpönyegforgatásra, az ocsú elválik a búzától. Vannak, akik egy pozitív jövőért élik az életüket, valakik más célokért. Mindenki viszi a karmáját tovább.”

A zenész egyébként „nagyon komoly felébredést” tapasztal szerte a világban, az emberek egyre kevésbé hiszik, hogy csak az a létezési forma van, ami körbevesz minket.

„Megosztódik a világ parazitákra és értékteremtőkre. A paraziták egyre vadabbul szívják el az értékteremtők energiáit. De ahogy mindenfajta izmus, a pénzizmus is bukni fog 5 perccel a beteljesülés előtt. Hiszek benne, hogy egy új aranykor jön.”

Fotó: Neményi Márton

Jézus és a párt

„Nem fideszes, nem jobbikos, hanem egy keresztény magyar állampolgár vagyok” – nyilatkozta a Hír24-nek Szikora Róbert, aki örül az elmúlt 4 év szerinte pozitív változásainak. Mint mondta, abban a korban van, hogy már nem érdekli a napi pártpolitika, de rendkívül tetszik neki, hogy a kormány újranyitja az Ifjúsági Parkot (most: Várkert Bazár), szobrot állít Tisza Istvánnak vagy nem engedi, hogy a bank elvigye a házat a devizahitelesek feje fölül.

Szikora hangsúlyozta: nyomós indok kellene ahhoz, hogy a Fidesz vagy más párt rendezvényén fellépjen.

„Pontosan tudom, hol a helyem a társadalomban. Nem akarom szembeköpni a közönségemet. A koncerten nincs jobboldali vagy baloldali, csak közönség van.”

Az énekes hagyománytisztelő, demokrata embernek tartja magát, aki fölötte áll a pártoskodásnak.

„Én egy pártnak vagyok a tagja: Jézus Krisztus pártjának. Én az ő pártján állok.”

Fotó: Berecz Valter

Lassú megfojtással a kritika ellen

A második Orbán-kormány ideje alatt exponálta magát a politikában Pityinger László, azaz Dopeman. A népszerű rapper több kormányellenes megmozdulásnak is vezérszónoka volt, az egyik ilyen performanszon ledöntötték Orbán Viktor hungarocellből készült „bronzszobrát”, aminek leszakított fejét Dopeman a magasba emelte a közönség előtt. A botrányhős lapunknak azt mondta, sajnálja, ha emberek érzéseit megsértette az akcióval.

Dopeman érzi a hátrányait a nyílt politizálásnak, de nem annyira a rajongók, mint inkább a kormány részéről. 

„A közönségemben mindenféle pártállású ember van, ők remekül együtt tudnak élni azzal, hogy én mit gondolok a világról. A hatalom viszont a lassú megfojtás módszerével gátat akar szabni minden kritikának.”

Tapasztalja, hogy a jobboldali önkormányzatok már nem hívják fellépni, a jobboldali médiában pedig a megkérdezése nélkül, torzítva közlik a mondandóját. Ennek ellenére nem aggódik a saját jelenlétét illetően:

„Ha én egy évig nem jelenek meg sehol, akkor is Dopeman maradok. Engem nem a kereskedelmi tévé tett naggyá, én saját magamat csináltam meg.”

A zenész teljesen elhibázottnak tartja a baloldal elmúlt kétéves stratégiáját. Szerinte Gyurcsánynak és a többi baloldali vezetőnek hátrébb kellene lépnie, mert „az, hogy milliárdosok beszélnek arról, mennyire együttéreznek a szegényekkel, hiteltelen”. Elmondása szerint nem jön be neki az a „visszafogott kávéházi fíling, balliberális álintellektuális okoskodás”, amit az ellenzéki pártok részéről tapasztal.

„Fölösleges dolog szabadsággal kecsegtetni olyanokat, akik belül nem szabadok. Azt kell megoldani, hogy jól éljenek az emberek.”


Fotó: Berecz Valter 

Kommunistázás, anyázás, zsidózás

Vágó István 2008-ban ugrott fejest a politikába, rögtön egy erős belépővel: határozottan kiállt Gyurcsány Ferenc mellett, a reformer II. Józsefhez hasonlítva az akkori kormányfő helyzetét. Ezután egy személyeskedésektől sem mentes vitában védte meg Gyurcsány politikáját Fábry Sándorral szemben a jobboldali Heti Válasz hasábjain.

A többször is az év műsorvezetőjének választott kvízmester kérdésünkre elmondta: nem bánta meg a színvallást, de nem számolt annak minden következményével. A mai napig rengeteg gyalázkodó üzenetet kap, de sajnálatára nagyon kevés érvelő jellegűt. Kommunistázás, anyázás, zsidózás a leggyakoribb reakciók, ezekből szabadelvű liberálisként a kommunistázás fáj neki a legjobban.

Vágó úgy látja, markáns politikai kiállásának köszönheti, hogy az elmúlt években jelentősen beszűkült a médiajelenléte. Jellemző, hogy felkérik rendezvények moderálására, majd pár nap múlva visszaszólnak, mondván a cég meggondolta magát.

A magát gyurcsányistának valló műsorvezető nagyon borúsan látja az elmúlt 4 év történéseit és a jövőt is:

„Az Orbán-rendszer előbb-utóbb megbukik, de még rémesebb jön majd helyette.”

A Hír24 kérdésére elmondta: nem zárja ki, hogy vállaljon majd valamilyen szerepet a közelgő önkormányzati választásokon, ám továbbra sem tartja valószínűnek, hogy politikusjelöltként debütáljon.

 Fotó: Berecz Valter

Nem csak politika van a világon

Más típusú szerepvállalásban hisz Till Attila. A TV2 népszerű műsorvezetője elmondta: nincs konkrét pártszimpátiája, de nagyon fontosnak tartja, hogy tabuk és félelmek nélkül beszéljünk a közügyeinkről. Szerinte azonban ennek nem a pártpolitika az egyetlen szintje. A több szakmai díjat is elnyert médiaszemélyiség tudatosan távol tartja magát a politikusoktól, viszont karitatív és társadalmilag fontos ügyek kampányában nagyon szívesen részt vesz.

„Ha úgy érzem, valamiben kellő hatásfokkal jelen tudok lenni, akkor szinte bármit elvállalok.”

Tilla támogatta a „Több nőt a döntéshozatalba” mozgalmat, arcát adta az Unicef plakátjaihoz és a Kézenfogva Alapítvány nagyköveteként a fogyatékos gyerekek megsegítésére is gyűjt.

Fotó: Kummer János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik