Belföld

Törvényesítik a választási csalást

A jogvédők szerint az önkormányzati választási rendszer átszabását rögzítő törvénymódosítás után az állampolgárok nem tudhatják majd meg, mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik. A csalás a választási győzelem bevett eszköze lehet, ha nem lehet tudni, hamis-e az aláírás, lemásolták-e a személyes adatokat a pártok egymás ajánlóíveiről. Az elmúlt hetekben három, első fokon nyertes perben is kimondta a Fővárosi Törvényszék, hogy a TASZ által képviselt polgároknak, ha kérik, joguk van megtudni, mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) álláspontjával ellentétben a választási irodáknak akkor is meg kell adni ezt a tájékoztatást, ha ez az adatok jelenlegi tárolási módja mellett jelentős munkával jár – emlékeztetett a TASZ.

A jogvédők szerint ezek a bírósági döntések jelentik most az egyetlen érdemi garanciát arra, hogy ne élhessen vissza bárki következmények nélkül a választók személyes adataival a jelöltállításnál. Mivel a különféle hatóságok elutasították az átfogó vizsgálatot, a leleplezések egyetlen biztosítéka, hogy az állampolgárok maguk derítik ki, visszaéltek-e adataikkal. Ez a garancia is elvész a választási eljárásról szóló törvény módosításával, amely után a választási irodáktól csak a jelöltállítás lezárásáig kérhetnek tájékoztatást az állampolgárok az ajánlóíveken található személyes adataikról. Ez azt jelenti, hogy az eddigi hónapok helyett csak pár nap áll a választó rendelkezésére, hogy az adataival történt visszaélést kiderítse.

A jogvédők szerint az új korlátozások „törvénybe betonoznák a NAIH azon álláspontját, amely a bíróságok előtt már megbukott”, és igazolhatatlanul korlátozzák a választók információs önrendelkezési jogát. A módosítási javaslat „a választások tisztaságát biztosító garanciák megerősítése helyett aláássa a választási csalások felderítésének egyik utolsó lehetséges útját”. A törvénymódosítás semmibe veszi a választók személyes adataihoz fűződő jogait, zöld utat ad a jövőben bármely választást elcsaló pártnak és jelöltnek. A TASZ úgy látja, „semmilyen jogkorlátozás nem jelent túl magas árat, ha ezzel lehetővé válik a valószínűsíthető csalások eltussolása”.

Az MSZP Áder Jánoshoz fordult

Az Országgyűlésben Harangozó Tamás (MSZP) az önkormányzati választások budapesti rendjének megváltoztatásáról azt mondta, hogy borzalmasnak tartják a választójogi rendszer átalakítását, mert az minden eddiginél nagyobb aránytalanságot teremt a szavazatok értékében. “A Fidesz szereti és dédelgeti a kamupártokat is” – mondta, emlékeztetve a többes ajánlás rendszerének problémáira. Mint mondta: a köztársasági elnökhöz fordulnak előzetes normakontrollt kérve, de ha erre nem kerül sor, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára szerint az új rendszer olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb, hiszen a fővárosi közgyűlésbe bekerülő polgármesterek nem kapnak újabb tiszteletdíjat, az emberek kevesebb voksot adnak le Budapesten, és személyekre, nem listákra szavaznak, és könnyebbé válik a jelöltállítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik